Prachtige bergwereld in de Zwitserse Alpen: beleef Saas-Fee!

18-09-2017 - Marien Le Comte

Tot 4.545 m hoog, omgeven door 18 bergen boven 4.000 meter, met 80% zonnedagen per jaar en een sneeuwzekerheid op 147 pistekilometers in het hele Saastal – Saas-Fee is een reisbestemming van superlatieven! En het dorp in het Zwitserse Saastal heeft nog meer te bieden: met de WinterCARD profiteren vakantiegangers die naar Saas-Fee reizen, van mooie kortingen. Zo worden ontspanning en wintersport nog leuker.

Het uitzicht op de Mittelallalin is adembenemend.

Authentieke dorpjes en pure bergwereld in het Saastal

Het Saastal hoort bij het Duitstalige deel van het kanton Wallis, het Oberwallis, en ligt omgeven door 18 bergen boven 4.000 meter midden in de Zwitserse Alpen. Naast het bekendste dorp Saas-Fee aan de voet van de ‘Dom’, met 4.545 m de hoogste berg van Zwitserland, bestaat het Saastal uit de gemeentes Saas-Grund, Saas-Almagell en Saas-Balen. Saas-Fee is met een ligging op 1.800 m het hoogste dorp in het Saastal en telt ongeveer 1.600 inwoners. De huizen zijn hier voornamelijk in chaletstijl gebouwd. Niet alleen nieuwere gebouwen, maar ook houten huizen uit de 17e en 18e eeuw kenmerken het dorpsbeeld. Vanuit het autovrije Saas-Fee bereik je direct het fantastische, gelijknamige skigebied dat met zijn hoogte tot 3.600 m adembenemende uitzichten op de omliggende bergwereld garandeert. Het unieke panorama strekt zich uit tot aan de Berner en Bündner Alpen. Bij helder zicht zijn zelfs de lichtjes van de Italiaanse modehoofdstad Milaan te zien.

Authentieke idylle in Saas-Fee.

Vakantieparadijs voor het hele gezin

Wie in Saas-Fee vakantie viert, is niet alleen toerist: trots op het uitgebreide aanbod voor het hele gezin noemt het dorp zichzelf ‘Vrije vakantierepubliek Saas-Fee’ en noemt de vakantiegangers daarom ook ‘burgers’: gasten moeten zich hier thuis voelen en tegelijkertijd van de beste ontspanning kunnen genieten. Zowel in de zomer als in de winter wacht een unieke berg- en gletsjerwereld op ontdekking door jong en oud. De vakantieregio Saas-Fee/Saastal is niet voor niets bekroond met het keurmerk ‘Families welkom’: aanbiedingen voor gezinnen, een amusementsaanbod voor kinderen, kinderboerderijen, het legendarische bergmarmotten voeren, een nieuwe speeltuin met een 14 m lange glijbaan, een autovrij dorp en een skigebied voor zowel beginners als gevorderden zorgen ervoor dat de regio een populaire vakantiebestemming is. Het aanbod wordt aangevuld met de 900 m lange winter- en zomerrodelbaan ‘Feeblitz’. Met een snelheid van maximaal 40 km per uur razen de sledes en hun berijders van de helling naar beneden. Ook een wandeling door de kloof tussen Saas-Fee en Saas-Grund, een ritje op de Schlittelbahn alsmede het sneeuwschoenwandelen is elk seizoen een absoluut hoogtepunt voor groot en klein.

In Saas-Fee komen ook de kleintjes niets tekort.

Perfect pisteplezier in het skigebied Saas-Fee

Sneeuwzekerheid van november tot eind april plus een zomerskigebied op de gletsjer – in Saas-Fee blijft geen enkele sneeuwdroom onvervuld. Tot op bijna 3.600 m hoogte zweven de gondelbaan Alpin Express en de nieuwe Spielbodenbahn naar de top. Hier vandaan kunnen de wintersporters ongeveer 120 pistekilometers van elk moeilijkheidsniveau ontdekken. Voor kinderen is er een speciale zone direct aan de rand van het dorp. Hier kunnen de kleintjes op de vlakke oefenhelling en bij de babylift hun eerste skipogingen wagen. Meer actie is er in het freestyle-park, dat in de zomer naar het gletsjergebied wordt verplaatst. Hier staan 20 pistekilometers gereed voor skiërs en snowboarders.

Op skiërs staat in het Saastal een gevarieerd pisteaanbod te wachten.

Een bijzonder hoogtepunt wat betreft vervoer: op ca. 3.000 m hoogte begint de ‘Metro Alpin’, de hoogste ondergrondse trein ter wereld. De passagiers worden onder de gletsjer door naar de ongeveer 3.500 m hoge Mittelallalin gebracht, waar zich ook het hoogste draaiende restaurant ter wereld bevindt. Een verdieping lager worden in het ijspaviljoen voor bezoekers de geheimen van de gletsjerwereld uit de doeken gedaan.

Geen wonder dat het skigebied Saas-Fee wereldberoemd is: regelmatig vinden hier de spectaculaire Glacier Bike Downhill wedstrijd en de Allalin-wedstrijd plaats. De laatste is de langste afdalingswedstrijd ter wereld, want skiërs bewegen zich vanaf een hoogte van 3.573 naar het dorp op 1.800 m.

Ook langlaufers komen in het Saastal niets tekort. Op 32 loipekilometers kunnen ze gezellig langlaufen of ook sportief skaten.

In het ijspaviljoen worden de geheimen van de gletsjer onthuld.

Zo is wintersport echt leuk! Saas-Fee doet alle winterliefhebbers een onverslaanbaar aanbod: voor slechts CHF 233 (ongeveer 204 euro) beschik je over de Saas-Fee WinterCARD

  • De skipas voor het gehele seizoen voor alle skigebieden (Saas-Fee, Saas-Grund en Saas-Almagell),
  • Een gratis skipas voor kinderen tot en met 5 jaar,
  • Het gebruik van de shuttlebus van het dorp,
  • Het gebruik van de Adrenalin Cup terreinen. Hieronder vallen naast pistes met snelheidsmeting en verschillende wedstrijdroutes ook het bezoek aan het ijspaviljoen en het gebruik van de rodelbaan (Schlittelbahn).

Ter vergelijking: reeds een gebruikelijke 4-daagse skipas voor volwassenen is duurder dan de Saas-Fee WinterCARD. U vraagt zich af hoe dat kan? De aanbieding wordt pas vanaf een bepaald aantal afnemers beschikbaar gesteld. Voor het seizoen 2017/2018 hebben al 77.777 wintersporters de kaart vooraf besteld. Natuurlijk heeft ook WinterTrex een contingent besteld. Dus boek nu een skivakantie in Saas-Fee incl. WinterCARD bij WinterTrex en sla je slag!

In het draaiende restaurant is het panoramische uitzicht inclusief.

Route naar het Saastal

Treinreizigers komen aan op het station van Brig of van Visp en nemen vervolgens de postbus naar de bestemming Saas-Fee. Tot in de late avonduurtjes rijdt deze bus elk half uur. Met de auto rijd je vanuit het noorden via Bern door de Lötschberg (autotrein), vanuit het oosten en zuiden via de Furka- of de Simplonpas. Vanuit het westen van Zwitserland bereik je het Saastal via Lausanne, door het Rhonedal tot aan Visp en Saas-Fee. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Sion (75 km) en Bern (120 km).

Weetjes over het skiën. De grootste misvattingen
Weetjes over het skiën. De grootste misvattingen

“Skiën is gevaarlijk”, “skiën is niets voor senioren” en ...

De geschiedenis van het skiën
De geschiedenis van het skiën

Waar en wanneer stond de eerste mens op ski’s? Wanneer werd skiën een ...