Skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

02-07-2018 - WinterTrex

Wintersport in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis – dat betekent skiplezier op 214 pistekilometers tot op 2.800 m hoogte. Pistes van alle moeilijkheidsniveaus alsmede uitstekende diepe sneeuw- en freeridezones bieden puur sneeuwplezier. Gezinsvriendelijke services en professionele kinderoppas maken het skigebied een echte geheime tip voor gezinnen.

Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis biedt skiplezier op 214 km piste.

1) Algemene informatie over het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

  • afwisselende pistes op een hoogte tussen 1.429 m en 2.800 m
  • 214 km piste en 68 liften
  • gezinsvriendelijk skigebied

Een veelzijdig skigebied, zeer moderne liften en professionele kinderoppas – dat zijn de hoogtepunten die het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis kenmerken. Het bevindt zich op het Oberinntaler zonneterras in de Samnaun-groep in één van de zonnigste regio’s van Oostenrijk. Hoog boven de Inn liggen de skioorden Serfaus en Fiss op een hoogte van ongeveer 1.429 m en de plaats Ladis op 1.200 m. Door de verbinding van de skigebieden Serfaus, Fiss en Ladis ontstond het grootste gezinsskigebied van Oostenrijk met 68 liften en ongeveer 214 km piste. 47 km hiervan is blauw en eenvoudig, 123 km is rood en van een gemiddeld moeilijk niveau. Daar komen nog 16 km skiroutes en 28 km zwarte en uitdagende pistes voor gevorderden bij. De Frommes-afdaling van Fiss naar Ladis is met 10 km de langste piste.

Ook als grootste gezinsskigebied van Oostenrijk is Serfaus-Fiss-Ladis afwisselend en biedt gezinsvriendelijke alsmede uitdagende pistes voor experts. Overal vind je eenvoudige, gemiddeld moeilijke en uitdagende pistes en skiroutes. Freestylers kunnen zich in Serfaus en Fiss in negen funparks met tubes en jumps uitleven. De zone biedt meerdere freeride-afdalingen door de diepe sneeuw bij de Zwölferkopf, Plansegg of op de Urg-afdaling. Loipes van verschillende niveaus met een totale lengte van 30 km maken langlaufen in klassieke stijl of skating mogelijk. Routes door besneeuwde sprookjeswerelden zijn een genot voor winter- en sneeuwschoenwandelaars.

Witte hellingen in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis.

Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis zorgt tijdens het seizoen met maximaal 8 zonuren per dag en een gemiddelde sneeuwhoogte van 20 cm in het dal resp. 125 cm op de berg voor onbezorgd wintersportplezier voor het hele gezin. Daarom ontvangt het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis van onze experts vanwege de moderne liften alsmede de hoge sneeuwzekerheid in de top beoordelingscriteria “Liften & banen” alsmede “Sneeuwzekerheid” vijf sterren.

2) Pisteplan skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

3) Skiën in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

In het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis liggen afdalingen van alle moeilijkheidsniveaus. Beginners en professionals, snowboarders, freeriders en liefhebbers van diepe sneeuw komen hier aan hun trekken.

Het gebied rond Serfaus is het grootst en biedt de meeste zonnige pistes. De Komperdellbahn brengt je direct midden in het gebied. Met de Sunliner en de Königsleithebahn kom je naar de Mittlere Sattelkopf, die ook de afdaling naar Fiss mogelijk maakt. In Serfaus zijn de afdalingen vooral eenvoudig tot gemiddeld moeilijk. Hoogtepunten zijn de hellingen bij de Plansegg- en de Lawensbahn. Geoefende skiërs komen op de hellingen op de Pezid, Lazid en Obere Scheid aan hun trekken. De 2,5 km lange Pezid-Vertikal-afdaling is met een hoogteverschil van 600 m de moeilijkste piste. Vanaf de piramidevormige top van de Pezid ski je steil naar beneden tot aan de Moosbahn.

Of je neemt de eenvoudige skiroute naar de Masnerkessel. Daar vind je een prachtig wit sneeuwterrein, omgeven door licht glooiende hellingen. De noordelijke hellingen in het compactere skigebied Fiss staan bijna altijd garant voor poedersneeuw. Ze liggen tussen de Schönjoch en de Zwölferkopf en eindigen op de Schöngampalm. Met de Alm- en Zwölferbahn kom je terug naar de Zwölferkopf. Vanaf hier lopen zonovergoten afdalingen weer naar Fiss. Veeleisende skiërs kunnen vanaf de Zwölferkopf de zwarte Direttisima of de uitdagende Kamikaze-skiroute de Möseralm bereiken en aansluitend afdalen naar Fiss.

Actie op obstacles in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis.

Ladis bezit geen eigen skigebied. Vakantiegangers bereiken met de Sonnenbahn Ladis-Fiss het middelstation Sonnenbahn. De Winkel-afdaling loopt vanaf daar naar het skigebied Fiss. Met de Schönjoch- en Möseralmbahn kom je direct in het skigebied van Serfaus uit.

Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis ontvangt de volledige score voor gezins- en kindvriendelijkheid.

4) Expertbeoordeling

Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis valt onder de top wintersportgebieden in Tirol. Dat laten ook onze expertbeoordelingen zien, die dit skigebied 4,6 sterren toekennen. Een groot voordeel zijn de familiehotels, die uitstekende kinderoppas en comfortabele skidepots aanbieden. Daar komen nog geweldig geprepareerde pistes, moderne liften en buitengewone attracties naast de piste bij, die onbezorgd sneeuwplezier beloven. Verdere doorslaggevende criteria voor het goede cijfer zijn “Après-ski” en “Restaurants, bars & horeca”.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Ook de innerlijke mens komt in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis niets tekort. Vele bergrestaurants en gezellige skihutten verwennen de skiërs met typische regionale lekkernijen zoals Germknödel, Kaiserschmarrn of met glühwein. Een pauze is de moeite waard in het authentieke genietersrestaurant “Zirbenhütte” of in het restaurant “Leithe Wirt”. Gezinnen met kinderen kunnen goed terecht in het familierestaurant “Sonnenburg” of in het kinderrestaurant “Kinderplanet”. Voor de après-ski is de “Komperdell Schirmbar” bij het dalstation van de Komperdellbahn een aanrader. Dit kleine, maar fijne aanbod ontvangt van onze experts vier respectievelijk vijf sterren.

Op zoek naar uitdaging of iets bijzonders? Voor iedereen die niet alleen wil skiën of langlaufen, heeft het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis vele opwindende activiteiten aan te bieden. Het skigebied kan vanuit het vogelperspectief in de Fisser Flieger worden ontdekt: in een vliegtoestel dat op een draak lijkt mogen vier passagiers met meer dan 80 km per uur op een hoogte van tot 47 m boven de Möseralm zweven. Bovendien kunnen vakantiegangers in de Skyswing-schommel beleven hoe een vrije val vanaf 12 m hoogte voelt. Indien gewenst kan het schommelen ook met over de kop gaan worden geboekt.

Middagpauze met mooi bergpanorama.

Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis biedt nog meer hoogtepunten: bijvoorbeeld een rodelritje in de Familien Coaster Schneisenfeger. De rodelbaan bevindt zich in een oude zaagfabriek en je wordt eerst naar boven naar de Alpköpf gebracht. Boven aangekomen raast de rodel 1,5 km met een snelheid van tot 40 km/h naar beneden. Daarbij kom je ook door spectaculaire 360 graden bochten, 180 graden bochten en uitdagende jumps. Bovendien kunnen gasten hun gevoel voor evenwicht op een begeleide segway-tour trainen. Er is nauwelijks een betere coördinatietraining denkbaar.

Het meest extreme is de Serfauser Sauser. Gasten doen bij het Sunliner bergstation een riem om. Ze klinken zich vast met een veiligheidssluiting die aan de draaggordel is bevestigd vast aan een touw. Aansluitend zeil je aan het touw op 85 m hoogte met een snelheid van maximaal 65 km/h over een totale lengte van 2.100 m over de hoofden van de skiërs tot aan het dalstation van de Komperdellbahn.

Wie zonder ski’s van het heerlijke winterse landschap wil genieten, maakt gebruik van de Masner Express. Hierin kunnen 17 personen in rijrichting plaatsnemen en vanaf het Lazid-bergstation via de P1 op de Pezid naar de Masner-skihut rijden.

Vroege vogels kunnen iets heel bijzonders meemaken. Voor het ochtendgloren rijdt de Masner Express tot aan de Hexenseehütte. Tijdens zonsopgang is er een adembenemend uitzicht op de Tiroolse bergtoppen. Aansluitend is er een overvloedig bergontbijt. Tenslotte kan je daarna meteen de piste op. Of je rijdt terug met de Masner Express tot aan het Lazid-bergstation, waarna je met de gondel terug het dal in zweeft.

Smullen op berghoogte: zelfs dat heeft het skigebied te bieden. Een sterrenrestaurant in de “Crystal Cube” maakt dit mogelijk. Het gebouw heeft de vorm van een dobbelsteen, bestaat van buiten geheel uit glas en steekt op 2.600 m hoogte diagonaal in het landschap. Binnen is er in het restaurant vanwege de beglazing een geweldig 360 graden uitzicht op de besneeuwde bergen.

Altijd populair onder kinderen: het rodelen.

6) Plaatsen in het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis bestaat uit de boerenbergdorpen Serfaus, Fiss en Ladis, die tot op de dag van vandaag hun charme hebben weten te bewaren. Het autoluwe Serfaus is het adres voor de beste en dure hotels. In de plaats wordt er ook aan gedacht het toerisme uit te breiden – bijvoorbeeld sinds 1985 door middel van een ondergrondse luchtkussenzweefbaan. Deze is gratis en verbindt de parkeerplaatsen aan de rand van het dorp met de dalstations en belangrijke pleinen in het dorp. Dankzij skidepots hoeven wintersporters niet in hun skischoenen en met hun ski’s op de schouders naar de dalstations te lopen. Serfaus is gericht op gezinnen en biedt naast familiehotels vele kindvriendelijke inrichtingen zoals de “Kinderschneealm”, “Bertas Indianerland” of de Murmlibahn, een eigen gondelbaan voor kinderen uit de skiklas. Vele winkels alsmede het direct aan de Komperdell-gondelbaan gelegen S1-Center nodigen uit tot slenteren, shoppen en genieten.

Fiss, dat op een vlakke helling richting het zuiden ligt, heeft nog altijd een oorspronkelijke Reto-Romaans charme. Ook hier weten vakantiegangers de nabijgelegen liften en het leer- en amusementsprogramma voor kinderen in “Bertas Kindervilla” of in Bertas Kinderland” bij het middelstation van de Sonnebahn te waarderen.

Het kleine Ladis met de mooi versierde boerenwoningen en de burcht Laudegg is rustiger en voordeliger.

Ried im Oberinntal ligt bij de kruising van twee wegen, die naar het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis alsmede naar de Reschenpass richting Zuid-Tirol lopen.

7) Heenreis naar het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

Reizigers vanuit Duitsland, Oostenrijk en de Benelux bereiken het skigebied met de auto via de Inntal-snelweg A12. Vakantiegangers uit Oost-Zwitserland, West-Oostenrijk en Italie rijden door de Arlberg-tunnel of over de Reschen- of Brennerpass. Vanaf Ried im Oberinntal loopt een landweg naar het skigebied.

De heenreis met de trein is mogelijk tot aan Landeck (25 km) en Imst (45 km). Vervolgens kan je verder reizen met postbus of taxi.

De nabijgelegen luchthavens in Oostenrijk zijn Innsbruck (100 km) en Salzburg (270 km), in Duitsland Memmingen (179 km), Friedrichshafen (180 km) en München (250 km) alsmede Zürich (250 km) in Zwitserland.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Serfaus-Fiss-Ladis

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, de actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

De langste dalafdalingen in de Alpen

Het is de kers op de taart: de laatste afdaling van de skidag, die tot in het dal ...

De 10 hoogste skigebieden in Oostenrijk

Skigebieden met hooggelegen pistes kenmerken zich vooral door twee dingen: ...