Starthulp voor nieuwe wintersporters

03-10-2017 - Marien Le Comte

Alle begin is moeilijk. Maar hoeft niet moeilijk te zijn. Zowel kinderen als late beginnelingen – wie voor de eerste keer op skivakantie gaat, heeft zeer veel baat bij een goede voorbereiding. Beginners kunnen daar al lange tijd voor de vakantie mee beginnen:

Elk kind kan leren skiën in de skischool.

De juiste keuze

De keuze van het skigebied is doorslaggevend voor de factor ‘plezier’ tijdens de vakantie. Beginners moeten kleine, overzichtelijke skigebieden kiezen. Wie niet afhankelijk is van de vakantietijden, moet de zeer drukke schoolvakanties en de carnavalstijd vermijden.

Je raakt nooit uitgeleerd

Wie tijdens het skiën of snowboarden snel resultaten wil boeken, kan het beste een cursus volgen. Opgeleide docenten die individuele fouten snel herkennen, bekommeren zich hier om beginners. Een goede skischool laat voor kinderen tot 6 jaar een groepsgrootte van maximaal 8 deelnemers toe en bij beginners vanaf 6 jaar maximaal 10 deelnemers. Een kwaliteitscriterium is volgens de Duitse skivereniging (DSV) het keurmerk “Profi-Schule”. In Frankrijk maakt de keuze van de skischool niet uit: de docenten van de ESF (école de ski française) hebben een staatsdiploma.

Zo goed mogelijk geïnformeerd zijn

Wie zich op de piste wil wagen, kan zich al van tevoren met de uitrusting en het “vakjargon” vertrouwd maken. Dus vraag het rustig eens in de sportwinkel of bij vrienden die wintersporten na: welke uitrusting heb ik op de piste nodig? Waar moet ik bij de keuze van het materiaal op letten? Waar liggen de verschillen? Welke soorten liften zijn er eigenlijk? Hoe lees ik een pisteplattegrond?

Spieroefeningen

Een lange dag op de latten kan behoorlijk inspannend zijn. Wie spierpijn op de volgende dag wil vermijden, kan zich al voor de skivakantie fit maken. Kracht, uithoudingsvermogen en beweeglijkheid zijn hier belangrijk. Je kunt je volgens de DSV voorbereiden met Nordic Walking, joggen, inlineskaten of fietsen en skigymnastiek. Wie wil, kan de eerste skipogingen in een skihal doen.

Kleren maken de man

De juiste wintersportkleding houdt u warm – en droog. Het is belangrijk dat u in de broek en jas voldoende bewegingsvrijheid heeft. De materialen moeten een waterkolom van minimaal 5.000 mm hebben – de waterdichtheid van kleding wordt weergegeven als waterkolom in millimeters. Als waterdicht geldt volgens de Europese norm EN 343 een waterkolom van 1.300 mm. Wintersporters zweren bovendien op ademende materialen en functioneel ondergoed, die vocht afvoeren. Zinvol is op de piste het uienprincipe met meerdere lagen: zo kunnen wintersporters bijvoorbeeld op een warmere namiddag of na de intensieve eerste oefeningen een laagje uittrekken en daarmee te sterk zweten vermijden.

Huren of kopen?

Juist beginners of gelegenheidsskiërs profiteren van huurmateriaal. Als het enthousiasme voor de sport toch niet zo groot is, zijn huurkosten lager dan de aanschafprijs. In de skidorpen zijn competente huurwinkels, waar je van een board of ski’s via schoenen tot aan een helm alles kunt huren. De voordelen: persoonlijk advies, de mogelijkheid om ski’s snel te wisselen en de nieuwste techniek. De mogelijkheid tot persoonlijk advies moeten juist beginners niet aan zich voorbij laten gaan. Voor de keuze van de juiste en vooral comfortabele uitrusting moet je voldoende tijd inplannen.

Op de vakantieplek aangekomen, moeten beginners de volgende adviezen in acht nemen:

Regelwerk

Op de piste gelden de 10 FIS-regels. Iedereen moet die van binnen en van buiten kennen. Want als je rekening met anderen houdt, vermijd je ongevallen op de piste. Elke sporter moet zijn skigedrag niet alleen op zijn niveau aanpassen, maar ook op de weersomstandigheden en op de drukte op de piste.

Kaartlezen

Om in het skigebied de oriëntatie te behouden, is het zinvol een pisteplattegrond mee te nemen. Het spreekt voor zich dat wintersporters de pistemarkeringen moeten kennen: blauw staat voor eenvoudige pistes, rood voor gemiddelde en de kleur zwart kunnen beginners maar beter vermijden – deze pistes kunnen steil en hobbelig zijn.

Bescherming

Wintervakantievierders moeten zich tegen twee dingen beschermen: tegen verwondingen en tegen de zon. Daarom horen juist voor beginners protectors bij de uitrusting. Een helm is onmisbaar. Deze moet comfortabel, maar strak zitten en moet bij de skibril passen. Ook een rugbeschermer is zinvol. Polsbeschermers, kniebeschermers of een beschermende broek zijn goede aanvullingen. Bovendien hoort zonnebrand bij de bagage. Dermatologen raden minimaal factor 30 aan.

Vergeet niet te pauzeren

Juist beginners moeten niet te veel van hun lichaam vragen. Daarom geldt: begin uitgeslapen en na een warming-up aan de dag. Begin rustig aan de eerste afdalingen. Houd regelmatig pauze. Drink veel, want in de lucht op grote hoogte verliest het lichaam meer vocht. Stop het skiën als je vermoeid raakt.

En de belangrijkste regel voor beginners: verlies het plezier niet uit het oog. Op die manier kan de vakantie alleen maar een succes worden.

In ons aanbod hebben we ook veel skigebieden die geschikt zijn voor beginners. Boek nu uw skivakantie – huurmateriaal en cursussen kunt u ook direct reserveren.

  • dinsdag, 03. oktober 2017
  • auteur: Marien Le Comte
  • categorie: Wintersport
Print Friendly and PDF
Region Berchtesgaden – Skigebieden Berchtesgadener Land

Zelfs degenen die niet zoveel met wintersport hebben, kennen de regio Berchtesgaden. ...

Zermatt – Skigebied Matterhorn ski paradise

Wintersport in de skiregio Matterhorn ski paradise? Dat betekent 360 km lange ...