Voortijdige start in het seizoen: skiën in een gletsjerskigebied

30-08-2013 - WinterTrex

U hoeft niet tot eind november te wachten totdat u de pistes op kunt. Dit valt te danken aan de gletsjerskigebieden. Deze starten op zijn laatst in september of oktober met het seizoen en soms zijn ze zelfs het hele jaar door geopend. In Oostenrijk zijn er bijvoorbeeld 8 gletsjerskigebieden, waarvan 4 gebieden (aankomstdatum vanaf midden oktober) direct bij WinterTrex kunnen worden geboekt. WinterTrex biedt de volgende gletsjerskigebieden aan :

© Stubaier Gletscher

Stubaier gletsjer

Op 12 oktober starten de wintersporters bij de Stubaier gletsjer in het nieuwe seizoen. Gelegen op een hoogte van 1.750 tot 3.210 m beschikt het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk over 88 pistekilometer, 26 liften en 19,5 kilometer aan skiroutes. Het skicarrousel aan de voet van de Schaufelspitze is in 1973 ontstaan. Inmiddels kan hier zowel de 3.333 m hoge bergpiramide met de klok mee alsook tegen de klok in gerond worden. Het skigebied biedt makkelijke of middelzware pistes en staat bekend om zijn familievriendelijkheid. Direct bij het bergstation van de gondelbaan Gamsgarten vinden families het BIG Family Kinderland en de BIG Family Boardercross, alsook een gebied voor beginners. Ook voortgeschreden skiers komen aan hun trekken, bijvoorbeeld op een nieuwe, 1 kilometer lange skicrossroute bij de Eisjochferener of in de Moreboad Stubai Zoo – het op 3.100 meter hoogte gelegen funpark. Obstakels zoals rails, boxen, kicker, wallride en tubes zijn hier verdeeld over 3 lines. Tevens zijn er 11 freeride-runs.

Pitztaler gletsjer

De nieuwe Wildspitzbahn is de hoofdattractie van het gletsjerskigebied in het Pitztal. Deze is de hoogste kabelbaan van Oostenrijk en brengt wintersporters binnen 6 minuten naar de op 3.440 m hoogte gelegen Brunnenkogel. De hoogste gletsjer van Tirol staat bekend om zijn brede pistes en eenzame poedersneeuwafdalingen. Op 32 gevarieerde pistekilometer, verdeeld over een hoogte van 1.740 tot 3.440 m, kunnen skiërs en snowboarders zich helemaal uitleven. Bij de Mittelbergferner vindt u brede gletsjervlakten om te carven, bij de noordelijke helling van de Brunnenkogele vindt u daarentegen de veeleisende pistes. Het op 3.000 m hoogte gelegen funpark biedt 3 arealen met boxen, rails, kickers en golvenbanen evenals een halfpipe. Terzijde van de pistes komen de freeriders aan hun trekken. Op de Pitztaler gletsjer vindt namelijk de freeride wedstijd “Pitztal Wild Face” plaats. De volgende wedstrijd zal van 27 februari tot 1 maart 2014 plaatsvinden. Bekend zijn bijvoorbeeld de afdalingen bij de Mittagskogel of de “Schweizer” afdaling bij de Mittelbergbahn. Bij het gletsjerrestaurant “Kristall” is er ook een mooi terrein voor de kleintjes: het kinderland met snowtubingbaan en glijbaan. De oefenafdaling vindt u nabij de sleepliften van de Brunnenkogel.

© Kaunertaler Gletscherbahnen GmbH

Kaunertaler gletsjer

De jongste gletsjer van Tirol: pas in 1980 werd het gletsjerskigebied in het dun bevolkte Kaunertal geopend. 38 pistekilometer en 8 liften zijn verdeeld over een hoogte van 2.180 tot 3.108 m. De vlakke, brede pistes bieden vooral voor beginners en genieters ideale omstandigheden. Echte uitdagingen kunt u naast de pistes beleven. Het gebied staat bekend om zijn freeridemogelijkheden zoals de Weißseejochvariant.  Het sneeuwpark Kaunertal biedt combineerbare kicker en obstacle lines en zal van 10 tot 13 oktober zijn traditionele opening vieren. Voor beginners is er natuurlijk ook een oefengebied, en voor de kleintjes is er een avontuurspeelplaats met een trampoline-installatie. De Kaunertaler gletsjer wordt ook wel “drive-in-gletsjer” genoemd, omdat deze direct met de gletsjerstraat verbonden is.

Hintertuxer gletsjer

Dit is het enige skigebied in Oostenrijk dat het hele jaar door is geopend. Het beschikt over 59 pistekilometer en 17 actieve liften die verdeeld zijn over een hoogte van 1.500 tot 3.250 m. De pistes bij de “Pyramide des Olperers” bieden veel afwisseling, vooral de pistes bij de “Gefrorenen Wand” en bij de Kaserer liften. Freeride-afdalingen zijn in het gebied van Larmstange gelegen, waar u op een hoogte van 3.200 m het Betterpark Hintertux zult aantreffen. Het Betterpark is een paradijs voor freeriders en is tevens het hoogst gelegen funpark van Oostenrijk. Het park biedt 5 lines (easy, medium en pro), 2 jib lines en zelfs een superpipe. In de herfst is het Betterpark het eerste funpark dat in Oostenrijk zijn deuren opent. Dit jaar zal de opening van 4 tot 6 oktober plaatsvinden. Voor families is er bovendien een extra park, het Family Park. Hier kunnen kinderen die van freestyle houden op een boardercrossterrein, een kicker line en een rookie line de eerste trucjes uitproberen.

Heeft u zin om vroeger in het seizoen te starten? Boek dan een skivakantie op de gletsjer.

 

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...