Van je hobby je beroep maken: interview met Nicola Thost

13-12-2013 - WinterTrex

De Olympische Spelen 2014 komen eraan. Begin februari is het zover: dan komt de wintersportelite in Rusland samen om de medailles te veroveren. Wij hebben met de Olympisch kampioene Nicola Thost gesproken. Zij is onze Trexpert en is in 1998 de eerste Olympisch kampioene in de halfpipe geworden. Vandaag is ze er vooral mee bezig om jonge talenten te ondersteunen. Met haar project “Sprungbrett” stimuleert ze de snowboard jeugd.

© Flo Jäger

Wij hebben tijdens een interview met Nicola Thost (36) over haar verleden en haar toekomst gesproken:

Nicola, de slopestyle zal in het komende jaar een snowboard-discipline tijdens de Olympische Spelen zijn. Wij denken dan automatisch terug aan jouw overwinning in 1998, het jaar waar het snowboarden een Olympische discipline werd. Vertel je ons nog eens hoe dit voelde? Ik heb dit toen helemaal niet gerealiseerd. Het gevoel om op het podium te staan, de medaille om de nek, de vlag gehesen, het volkslied in de achtergrond, alle camera’s op mijn gezicht gericht, zoals ik het enkel van tv kende… Dit was een speciaal moment en een grote opluchting. Pas in de daaropvolgende weken en maanden begon ik te realiseren wat deze overwinning betekent. Olympisch goud, dat blijft voor altijd en het is een overwinning die wereldwijd van belang is.

Welke tips heb jij voor de sporters van vandaag over de voorbereiding op het kampioenschap? Heb jij je toen voorbereid of was het een kampioenschap als elk ander voor jou? Het belangrijkste is dat men zich tijdens de voorbereidingen niet gek laat maken en vooral gezond blijft. De aandacht van de media en ook de eigen verwachtingen zijn reusachtig. Om te overwinnen is dit echter niet genoeg: hiervoor moet alles lukken, ook factoren die men zelf niet kan beïnvloeden. Een gezond “dit is een kampioenschap als elk ander”-gevoel tijdens de voorbereidingen is volgens mij niet verkeerd.

Momenteel zorg jij vooral voor de jonge generatie. Al sinds 2009 bestaat jouw jongerenproject “Sprungbrett”. Waarom is het ondersteunen van jonge talenten zo belangrijk voor jou? Ik kon mijn dromen met het snowboarden verwezenlijken. Ik vind het leuk om voor de volgende generatie en ook voor de sport, die mij zo veel heeft gegeven, iets te betekenen. Met “Sprungbrett” kan ik enthousiaste rookies erbij ondersteunen hun eigen weg met het snowboarden te vinden en deze bij te houden. Ik vind het snowboarden gewoon leuk evenals de soort van levensschool die de sport en alles eromheen met zich meebrengt.

Tijdens de “Sprungbrett”-coaching © Flo Jäger

Hoe vaak sta jij eigenlijk vandaag zelf nog op het board? Kun jij onze WinterTrex-klanten misschien enkele tips over skigebieden waar jij het liefst snowboardt meegeven? Oh ja, momenteel sta ik vaker op het board dan tijdens mijn actieve wedstrijdperiode. Mijn wintersportbestemmingen zijn natuurlijk gebaseerd op mijn events, daarom ben ik voornamelijk in Oostenrijk onderweg. Het Kleinwalsertal, de regio rondom Leogang en Westendorf, maar ook het Montafon en Damüls zijn mijn lievelingsregio’s. Ik ben overal graag. Als er vers gevallen sneeuw ligt en de zon schijnt is het helemaal prima.

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...