Typische fouten – had u het geweten?

25-10-2016 - WinterTrex

Skiën is gevaarlijk en niets voor senioren. Men kan het ook leren via een do-it-yourself cursus. Rond om het thema skiën zijn er heel veel halve waarheden. Het is tijd om deze waarheden eens onder de loep te nemen.

Kinderen leren het skiën het beste in de skischool. © istockphoto.com

Ouders kunnen hun kinderen het skiën zelf leren

Het is voor de hand liggend om het kind bij de eerste glijpogingen te willen begeleiden en het te laten wennen aan het nieuwe rijgevoel. Vader en moeder kunnen het kind het beste geruststellen bij de eerste pogingen tot lopen op de ski’s. Helaas vervangt dat niet de professionele ski cursus. In de gecertificeerde skischolen zijn professionele leraren aan het werk die goede hulpjes hebben. Door afwisseling in speel en plezier verhogen ze de concentratie en het leereffect. Skischolen bieden een optimaal trainingsterrein met ski-peuterschool en kabelbaan. Het leereffect van een expert-handleiding is natuurlijk hetzelfde voor oudere ‘skischolieren’.

De binding kan iedereen zelf instellen, als de schoen maar vast zit

Ongeveer elk vijfde skiongeluk gebeurd door verkeerde uitrusting. Door een correct ingestelde binding konden een groot gedeelte van de ongelukken voorkomen worden. Skibinding moet nooit zelf ingesteld worden. Een goede binding is afhankelijk van een aantal factoren, zoals: lichaamsgrootte, gewicht, kniediameter, ervaring, leeftijd en de lengte van de zolen in de skischoenen. Deze waardes zouden in een sportwinkel moeten worden opgemeten. Daardoor is het ook niet mogelijk om spontaan de ski’s te wisselen.

Skiën is niks voor oude mensen

Integendeel. Skiën is mogelijk op elke leeftijd. Wie wil skiën, moet fit zijn en zijn eigen techniek aanpassen. In de tweede helft van het leven gaat de spierenmassa verminderen, de conditie wordt slechter en de balans alsook het reactievermogen nemen af. De skitechniek moet daarom altijd op de leeftijd worden aangepast. Met dank aan de carving-ski met rocker-technologie is kracht besparend skiën mogelijk gemaakt. Veel skigebieden houden rekening met de behoeften van de oudere generatie. Er zijn zelfs senioren-tarieven aan de lift en speciale skicursussen die het skiën zelfs voor beginners boven 50 gemakkelijk maken.

Met een of twee biertjes is niets mis

Het drinken van alcohol zou in het dal moeten gebeuren. Zoals de meesten weten, verkleint de alcohol het coördinatievermogen en zorgt voor problemen op het gebied van perceptie. Om te kunnen skiën zijn deze twee vaardigheden van groot belang. Veel bewegingen moeten tegelijkertijd worden uitgevoerd, de balans moet worden behouden en men moet letten op andere skiërs. Dronken skiërs zijn niet alleen een gevaar voor hunzelf maar ook voor de medemensen. Daarnaast is de sneeuw op piste in de late middag vaak slap en zacht. Dat verlangt handigheid, kracht en concentratie.

De tien jaar oude skischoenen zijn nog in een prima staat

De oude skischoenen zijn prima en zitten goed, waarom zou men nieuw kopen? Comfort is niet alles en kan gevaarlijk zijn. Het materiaal verliest met de tijd de vorm, de verzachting wordt minder en het omhulsel wordt breekbaar. De ondersteuning van de houding en de krachtoverdracht worden minder. De zool en de sluitingen tussen de skischoen en de binding slijten met de jaren. Zeker skiën is dan geen zekere zaak meer. Skischoenen die 10 jaar of ouder zijn, zijn aan vervanging toe.

Het spontaan ruilen van de ski’s is niet zo slim. (c) DSV aktiv Ski- und Sportmagazin

Kortere ski’s zijn makkelijker en kosten minder kracht

Een kortere ski heeft minder rotatieweerstand, maar er moet daardoor met veel kracht op het randje geskied worden. Dat kost dus meer kracht om de lijn van de bocht goed te houden. Minder voor het nemen van de bocht, maar in totaal meer kracht. Dat maakt een dagje skiën best wel vermoeiend. Met dank aan de rocker-constructie kan men op veel modellen over het algemeen weer langer skiën. Langere ski’s zijn dus goedaardig en kracht besparend.

Kunstsneeuw is hard en gevaarlijk

In principe zijn natuursneeuw en ‘technische sneeuw’ niets anders dan gevroren water. Het verschil is dat natuurlijke sneeuw er veel langer over doet om van de wolken naar de aarde te komen. De sneeuw kan zich door het contact met de lucht beter ontwikkelen. Dit is bij kunstsneeuw niet het geval waardoor deze een ander consistentie heeft. Over het algemeen maken sneeuwkanonnen dichte en fijne sneeuw. Ook technische sneeuw kan poederig zijn, als de temperaturen het toelaten: Als het kouder is bij het maken van de sneeuw, ontwikkelen zich meer kristallen waardoor zachte poedersneeuw ontstaat. Voor de skiër is daardoor in de eerste uren amper een verschil merkbaar.

Hellingen met vele sporen zijn ongevaarlijk

De lawinegevaar is nooit te onderschatten, ook op een helling waar al meerderen vanaf geskied zijn. Er zijn veel factoren die het risico op lawines beïnvloeden, bijvoorbeeld de opbouw van de sneeuw. Aan de sporen is niet te herkennen hoe oud deze zijn of hoe het onder de sneeuw eruit ziet. De ondergrond veranderd continu door neerslag, wind en temperatuur. Door het skiën op de hellingen ontstaat er druk op de complexe spanningsverhouding van de ski ondergrond. Daardoor verandert deze aanhoudend. Gevaarlijk wordt het als de enkele sneeuwlagen geen verbinding meer met elkaar hebben. De eerste diepsneeuw skiërs hebben de laag waarschijnlijk nog niet zo erg beschadigd, zodat een lawine werd veroorzaakt, maar een enkele volgende afrit zou dit kunnen. Wie niet bekend is in dat gebied zal het risico niet moeten nemen. Tip: Altijd als het lawinegevaarlicht aan de pistes brand, is er minimaal sprake van lawinegevaarniveau 3. Diepsneeuw skiën is dan verboden!

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...