Tips voor ski- en snowboard beginners

07-03-2017 - WinterTrex

Iedereen komt terug van een wintersportvakantie en nu begint het te kriebelen? Eindelijk leren skiën? Of liever leren snowboarden? Heeft dat überhaupt zin als men daar niet al als kind mee is begonnen? Ja zeker! Iedereen kan leren skiën of snowboarden. Onze tips voor beginners helpen u om goed voorbereid en met plezier te beginnen aan de eerste skivakantie.

Kinderen leren verschillende sporten erg gemakkelijk

Fitness maakt het gemakkelijker

Het is een stuk makkelijker als men al fit is als men begint met skiën of snowboarden. Ook is men zo minder vatbaar voor blessures/verwondingen. Ook als u nog nooit heeft geskied of gesnowboard, training het hele jaar door is goud waard. Men kan zich bijvoorbeeld voorbereiden met Nordic Walking, hardlopen, skeeleren, fietsen alsook skigymnastiek, krachttraining of yoga.

Het goede skigebied kiezen

De keuze van het skigebied bepaald min of meer het plezier. Beginners kunnen beter kiezen voor kleinere overzichtelijke skigebieden. Wie niet van vakantietijden afhankelijk is, kan beter de overvolle schoolvakanties en carnaval/krokusvakantie meiden. Erg goede skigebieden voor beginners zijn bijvoorbeeld de Oostenrijkse skigebieden Zell am See, Fügen of Kaprun. Via onze skigebiedsconsultant krijgt u een skigebied dat het beste bij u past en materiaal en skilessen kunnen in de meeste gevallen meteen bijgeboekt worden.

Ski of Snowboard?

Dat is iets wat de meeste beginners zich afvragen. Voor vele beginners is het skiën gemakkelijker om te leren, omdat de houding op ski’s wat natuurlijker is dan op een board. Men staat met beide voeten op de binding van de snowboard, voor mensen die wat minder gevoel voor sport hebben kan dit vaak veel onzekerheid oproepen. Skibewegingen zijn minder vreemd, omdat men beide benen kan bewegen. Maar wie al ervaring met sporten zoals surfen of skaten heeft, die zal weinig problemen op een snowboard ervaren. En anders kunt u beide een keer testen en kijken wat beter bij u past. Beginners met een snowboard moeten bedenken dat het in- en uitgaan van de lift moeilijk kan zijn en oefening vereist.

Ski of snowboard? Ook binnen de familie kan iedereen kiezen, wat het beste past.

Leren van de experts

Wie snel successen wil beleven tijdens het skiën of snowboarden, kan het beste eerst een cursus volgen. Hier leert men van gekwalificeerde leraren, die de individuele fouten snel herkennen. Een goede skischool heeft maximaal 8 kinderen tot 6 jaar en maximaal 10 deelnemers vanaf 6 jaar. Goede skischolen zijn in Duitsland te herkennen aan het certificaat van DSV (Deutscher Skiverband) “Profi-Schule”. In Frankrijk hebben alle leraren van de skischolen ESF (école de ski française) een skidiploma.

Goed geïnformeerd

Wie op de piste wil kan al van tevoren een goede uitrusting kiezen en de pisteregels lezen. In een sportzaak of bij wintersport bekenden kan men navragen wat de beste uitrusting is of er verschillen zijn en welke soorten liften er zijn en hoe men een pisteplan leest.

Kleding maakt de man

Goede wintersportkleding houdt je warm en droog. Belangrijk is, dat de broek en jas ruim zit. Zodat men genoeg bewegingsvrijheid heeft. Het materiaal moet waterdicht zijn. Ademde materialen zijn bij wintersporters populair, omdat deze vochtigheid transporteren. Het is zinvol om meerdere lagen te dragen, zo is het mogelijk om een laagje uit te doen wanneer men het warm krijgt en voorkomt men om erg te zweten.

Huren of kopen?

Juist beginners en mensen die af en toe skiën profiteren van huurmateriaal. Mocht het plezier aan de sport minder zijn, dan zijn de huurkosten minder dan de koopkosten. In de skiplaatsen zijn meerdere mogelijkheden waar men ski’s, snowboard, schoenen tot helm kan huren. De voordelen: individueel advies, de mogelijkheid om ski’s te ruilen en het nieuwste materiaal. Beginners zouden gebruik moeten maken van het individuele advies. Voor de keuze van de goede en vooral comfortabele uitrusting zou u genoeg tijd moeten inplannen.

 

Hier zouden beginners rekening mee moeten houden:

Regels

Op de piste gelden de 10 FIS regels. Iedereen zou die moeten kennen. Ongevallen kunnen worden voorkomen als men ook op anderen let. De manier van skiën moet niet alleen aan het kunnen worden aangepast maar ook aan het weer en de drukte.

Kaart

Om je te kunnen oriënteren is het handig om een pisteplan te hebben. Wintersporters moeten de pistemarkering kunnen herkennen: blauw staat voor gemakkelijk, rood voor middel en zwart voor zwaar. Beginners kunnen op de oefenpistes oefenen en daarna verder naar de brede blauwe pistes. Voordat men een piste naar beneden gaat is het belangrijk dat men kan remmen en zeker van zichzelf is.

Saftey first!

Er zijn twee dingen waar elke wintersporter op moet letten: blessures, verwondingen en de zon. Beginners kunnen het beste protectoren en een helm (dat is een must!) dragen. Hij moet comfortabel maar strak zitten met een passende skibril. Ook een rug protector is zinvol. Daarnaast is zonnebrand ook handig om mee te nemen, de zon in de bergen is erg intensief en zonnebrand ov 30 is ook met wolken erg aan te raden.

Jezelf ook een pauze gunnen

Vooral beginners moeten rustig aan doen. Slaap een opwarming voor het skiën is belangrijk. De eerste afdalingen lekker rustig beginnen en regelmatig een pauze maken. Veel drinken, op die hoogtes verliest het lichaam veel vochtigheid. Als men moe wordt kan men beter stoppen.

Maak je geen zorgen, het klinkt allemaal heel veel en ingewikkeld maar dat wordt met zon en schitterende uitzichten op de bergtoppen beloond. Met deze tips en de goede voorbereiding wordt de skivakantie een echt succes met veel plezier.

 

 

 

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...