Een bloedneus tijdens de skivakantie – hoe komt het? Wat kan je er aan doen?

16-03-2021 - Marien Le Comte

Ken je dat ook: tijdens een hele normale situatie in de skivakantie, bijvoorbeeld bij het vastmaken van de ski’s of tijdens de lunch in de hut, krijg je opeens een bloedneus. Wij geven tips wat je daar tegen kunt doen.

Een bloedneus ziet er erger uit dan het is.

Maak je geen zorgen!

Een bloedneus tijdens de skivakantie komt vaak voor en valt logisch te verklaren: hoe hoger je komt, des te lager de luchtdruk waardoor het drukverschil zo groot wordt dat de gevoelige adertjes aan de binnenkant van je neus knappen. Het risico op scheurtjes wordt vergroot door de bijzonder intensief gebruikte verwarmingslucht tijdens zeer koude dagen. Over het algemeen is de zeer droge, koude lucht in de bergen fataal voor de slijmhuiden in de neus. Deze worden dan sneller droog en reageren zeer gevoelig op drukwisselingen. Zelfs bij krachtig neussnuiten kan dan een vat scheuren. En loopt het bloed al uit je neus.

Wat kan je er aan doen?

Van een bloedneus is nog nooit iemand overleden. Veel mensen lijden onder dit fenomeen, dat in het medische vakjargon ‘Epistaxis’ wordt genoemd. In de meeste gevallen gaat het om een plaatselijke verwonding van de slijmhuiden in de neus, waar je je het beste met preventieve middelen tegen kunt beschermen. Smeer je neus in het ideale geval elke dag met geschikte vette zalven of speciale neuszalven uit de apotheek in. Ondanks de wijdverspreide mening helpen neussprays bij droge slijmhuiden niet en branden alleen maar onnodig, als de binnenkant van de neus scheuren vertoont. Je moet eerder sterk verwarmde ruimtes mijden of je daar maar kort ophouden. Ook voorzichtig snuiten of alleen maar deppen kan het knappen van de vaatjes vermijden. De gevoeligheid voor luchtdruk kan je alleen tegengaan door meer en meer aan de drukverschillen te wennen. Daarnaast moeten we nog zeggen dat elke neus anders op de hoge luchtdruk reageert en een bloedneus dus niet altijd hoeft voor te komen.

Krachtig snuiten van de neus in de winter kan ernstige gevolgen hebben.

Als je deze tips in acht neemt, kan een plotselinge bloedneus op de piste in de meeste gevallen worden verhinderd. Als het toch voorkomt, kan je gerust zijn. Van een plaatselijke bloedneus kan een mens niet doodbloeden. Hou je bovenlichaam rechtop en let erop dat er niet teveel bloed je strottenhoofd in stroomt. Vermijd in elk geval slikken. Druk met je vingers je neusvleugels samen om de bloedstroom te stoppen. Normaal gesproken houdt de bloeding na enkele minuten op. In dit verband wensen we je nu al ‘gezondheid’.

De 10 grootste skigebieden in Frankrijk

In de Franse Alpen liggen enkele van de hoogste toppen van Europa en het land staat ...

Kleine liftcursus – van sleeplift tot 3S-lift

Zonder liften was skiën lang zo leuk niet. Want wie wil er nou na een mooie afdaling ...