Starthulp voor wintersport-beginners

15-08-2013 - WinterTrex

Met iets nieuws te beginnen kan moeilijk zijn. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Het maakt niet uit, kind of laatbloeier, voor wie de eerste keer met skivakantie gaat is een goede voorbereiding van groot belang. Beginners kunnen zich al geruime tijd voordat de skivakantie begint prima voorbereiden:

De juiste keuze

Het kiezen van het juiste skigebied is belangrijk voor uw wintersportplezier. Voor beginners is het verstandig een klein, overzichtelijk skigebied te kiezen. Tevens is het raadzaam de drukke vakantieperiodes te vermijden als de eigen vakantieplanning dit toelaat.

Er valt altijd iets nieuws te leren

Als u snel succesmomenten wilt beleven bij het skiën of snowboarden is het raadzaam skilessen te nemen. Hier wordt u als beginner begeleid door vaardige skileraren die uw fouten snel zullen herkennen. Een goede skischool laat bij kinderen tot en met 6 jaar enkel een maximum aantal van 8 deelnemers per groep toe en bij personen ouder dan 6 jaar een maximum aantal van 10 deelnemers per groep.

Huiswerk maken

Voor wie op de piste wil is het verstandig vooraf de uitrusting en het vakvocabulaire te bestuderen. Dus vraag gerust bij een sportwinkel of bij enthousiaste wintersporters uit uw vriendenkring na: welke uitrusting heb ik nodig voor op de piste? Waarop moet ik letten bij het kiezen van mijn skimateriaal en welke verschillen zijn er? Zijn er verschillende soorten skiliften? Hoe lees ik een pisteplattegrond?

Spierspelletjes

Wintersport creëert een hoge belasting voor uw lichaam, daarom is het raadzaam om als skiër of snowboarder nooit zonder training de piste op te gaan. Kracht, uithoudingsvermogen en beweeglijkheid zijn zeer belangrijk. Activiteiten zoals nordic walking, joggen, inline skaten, fietsen en skigymnastiek bieden een goede voorbereiding. Voor wie alvast wil oefenen, is een bezoekje aan een skihal geschikt.

Kleren maken de man

De juiste wintersportbekleding zorgt ervoor dat u warm en droog blijft. Het is belangrijk dat broeken en jassen voldoende bewegingsvrijheid bieden. Bovendien moet de kleding waterdicht zijn. Wintersporters kiezen tevens voor ademende kleding en vochtabsorberend ondergoed. Het is zinvol om op de piste meerdere kledinglagen te dragen: zo kunnen wintersporters gemakkelijk een kledinglaag uittrekken zodra het warmer wordt of de inspanningen groot zijn.

Huren of kopen?

Vooral beginners en gelegenheidsskiërs profiteren van huurmateriaal. Als de wintersport toch zou tegenvallen, is het huren van materialen wezenlijk goedkoper dan het kopen van deze. In de skioorden vindt u voldoende gespecialiseerde winkels waar u ski’s, skischoenen, skistokken en nog veel meer wintersportuitrusting kunt huren. Bovendien bieden gespecialiseerde winkels veel voordelen: persoonlijk advies, technische nieuwheden en een eenvoudig ruilen van materiaal. Vooral voor beginners is het aan te bevelen zich te laten adviseren. Tevens is het raadzaam voldoende tijd in te plannen voor het selecteren van uw equipement. Zodra de wintersportvakantie begint, is het voor beginners verstandig de volgende tips te behartigen:

Wintersportegels

Op de piste gelden er 10 FIS-regels, die elke wintersporter kennen moet. Ongelukken kunnen worden vermeden als men rekening met anderen houdt. Het ski-/snowboardgedrag mag niet enkel op vaardigheden baseren, ook de weersomstandigheden en de drukte op de piste zijn belangrijke factoren waar mee rekening moet worden gehouden.

De plattegrond van het skigebied

Om in het skigebied de oriëntatie te behouden, is het zinvol om een plattegrond te gebruiken. Iedere wintersporter moet de betekenis van de pistemarkeringen kennen: de blauw gemarkeerde pistes zijn het makkelijkst, de rood gemarkeerde pistes hebben een middelzware moeilijkheidsgraad en de zwart gemarkeerde pistes zijn voor de profs. De zwart gemarkeerde pistes moeten beginners absoluut vermijden, want deze kunnen steil en hobbelig zijn.

Bescherming

Wintersporters moeten zich tegen twee factoren beschermen: tegen verwondingen en tegen de zon. Daarom is protectie vooral voor beginners erg belangrijk. Een helm is onmisbaar. Deze moet comfortabel zijn, stevig zitten en qua vorm bij de skibril passen. Ook een rugbeschermer is zinvol, evenals polsbeschermers, kniebeschermers en beschermbroeken. Bovendien is het verstandig zonnecrème in te pakken. Dermatologen bevelen een beschermingsfactor van ten minsten 30 aan.

Eventjes een pauze

Vooral beginners kunnen hun lichaam beter niet overbelasten. Daarom is het belangrijk om uit te slapen en met rek- en strekoefeningen met de dag te beginnen. Verder is het raadzaam, de eerste afdalingen rustig aan te nemen, veel te drinken en de skidag te beëindigen als men moe wordt.

Tot slot nog eventjes de belangrijkste regel voor beginners: vergeet niet plezier te maken. Dan wordt uw vakantie beslist een succes.

Wij bieden talrijke skigebieden aan die uitstekend voor beginners geschikt zijn. Boek nu uw skivakantie – huurmaterialen en skilessen kunt u meestal direct meeboeken.

Bron: www.dsv.de

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...