Zo plannen families hun skivakantie

15-08-2017 - Marien Le Comte

Het is belangrijk een skivakantie met kinderen goed te plannen. Met goed zoekwerk en een goede planning kan er niets verkeerd gaan. WinterTrex geeft ouders hulpvolle tips vanaf het plannen van de reis tot aan de meeneemlijst.

Met veel plezier aan een ontspannen skivakantie beginnen.

De kinderen willen actie, de ouders een rustige tijd samen. Het is niet altijd eenvoudig om de wensen van alle gezinsleden te verenigen, al helemaal niet tijdens de vakantie. Om van de skivakantie met het hele gezin een succes te maken, moeten de ouders niet pas ter plaatse naar de omstandigheden kijken. Een goede planning en wat zoekwerk zijn van groot belang, zodat iedereen uiteindelijk van de gezamenlijke skivakantie kan genieten. Wie op de volgende tips let, heeft goede kansen op een ontspannen periode:

Het juiste skigebied

Juist met kleine kinderen hoeft het niet het grootste samenhangende skigebied met honderden kilometers te zijn. Wie een klein, overzichtelijk skigebied kiest, bespaart niet alleen op de prijs. De voordelen liggen voor de hand: de kinderen hebben niet teveel prikkels. Als de kleintjes in een skiklas zitten is het waarschijnlijk dat de ouders de groep beginners steeds weer tegen komen. Zo kunnen ze zich ervan verzekeren dat het goed gaat met het kind. Bovendien is het zeer ontspannen om de skikinderen op het oefenterrein gezellig vanaf het zonneterras van de hut te bekijken.

Nog belangrijker dan de grootte van het gebied is de infrastructuur. Heeft het skigebied een skischool – of zelfs meerdere? Bieden deze skilessen voor kinderen aan? Is er ook een skiopvang voor de allerkleinsten? Is er een afgebakend terrein waarop je pistes en liften speciaal voor kinderen vindt? Heeft het skigebied voor oudere kinderen een funpark, waarin ze zich kunnen uitleven?

In kinderlanden zoals hier in Lofer leren de kleintjes het skiën op een speelse manier.

In veel vakantielanden bestaan er kwaliteitskeurmerken, die de skigebieden het keurmerk  ‘gezinsvriendelijkheid’  geven. Bijvoorbeeld “Famille Plus Montagne” in Frankrijk, “Familien Willkommen” in Zwitserland of “Welcome Beginners” in Oostenrijk. Wie deze keurmerken in de gaten houdt, zal een hoogwaardig aanbod voor kinderen en gezinnen vinden.

Wat het prijsniveau betreft, is het aan te raden op kortingen te letten: veel skigebieden bieden kortingen voor kinderen aan om daarmee gezinnen aan te trekken. In sommige accommodaties gaan kinderen nog tot 18 jaar tegen gereduceerde prijzen mee.

Tip: wie niet zeker weet welk skigebied voor zijn gezin het meest geschikt is, heeft vast en zeker wat aan het snelle en eenvoudige hulpmiddel van WinterTrex: de skigebieds-consultant helpt je met filters bij de keuze van het perfecte skigebied en stelt daarbij de geschikte accommodatie in de buurt aan je voor.

Kinderen houden van afwisseling

Ook het aanbod rondom de pistes moet niet te klein zijn. Na het skiën of op skivrije dagen willen ze toch wat ondernemen. Het is daarom optimaal als er ter plaatse bijvoorbeeld een beleveniszwembad aanwezig is. Rodelbanen, ijsbanen en mogelijkheden tot paardensleetochten zorgen voor actie naast de piste. Als papa en mama zich dan ook nog even lekker kunnen ontspannen – in een spa bijvoorbeeld, zijn de kansen groot dat iedereen het naar zijn zin heeft.

De juiste accommodatie

Optimaal voor gezinnen is een accommodatie dicht bij de pistes. Sommige hotels liggen zelfs direct aan de piste. Zo besparen gezinnen zich niet alleen een rit met de auto of skibus, maar kunnen ook snel terugkeren naar hun kamer of appartement. Bijvoorbeeld in de middagpauze, maar ook als de kinderen het koud hebben of moe zijn.

Gezinnen hebben de keuze tussen hotel en appartement. Het voordeel van een appartement is dat er meer ruimte en een persoonlijke sfeer is. De verzorging moeten de ouders zelf regelen, maar ze kunnen hierbij wel ingaan op de afzonderlijke wensen van hun kinderen. Thuis kan reeds een basisuitrusting van levensmiddelen worden ingekocht.

Dankzij de zorgzame skischolen hebben ook de ouders een tijdje vrijaf.

Gezinsvriendelijke hotels hebben verschillende kenmerken. Zo kunnen ouders ontspannen samen tijd doorbrengen als er professionele kinderoppas is, ook voor de kleinsten. Een kinderbuffet of –menu’s alsmede speelmogelijkheden zijn andere voordelen.

Tip: de WinterTrex functie ‘zoeken en boeken’ met ontelbare filters over de bestemming en accommodatie maken het elke klant mogelijk zijn concrete wensen zoals de ligging, het soort accommodatie en de prijsklasse direct aan te geven.

De juiste voorbereiding

Reeds tijdens het inpakken van de koffer moeten gezinnen zich enkele dingen bedenken. Kinderen leven zich graag uit in de sneeuw. Het resultaat: de sneeuwkleding is vaak kleddernat. Een tweede set kleding en functioneel ondergoed moet dan in ieder geval aanwezig zijn. Ook een rugzak hoort in de koffer. Dit is op de piste een onmisbaar accessoire. In de rugzak kan je niet alleen je vervangende kleding meenemen, maar ook drankjes en energierepen. Wie als gezin op de middagpauze wil sparen, kan bovendien een kleine picknick meenemen.

De reis naar het skigebied met de auto is vaak lang. Kinderen gaan zich dan snel vervelen. Spelletjes en amusementsmedia mogen dan net zomin ontbreken als snacks en drankjes. Een andere optie is een heenreis in de nacht, waarin de kinderen kunnen slapen en de rit binnen de kortste keren voorbij is.

De juiste start

Juist als kinderen hun eerste ervaringen op de piste opdoen, is het zinvol de uitrusting in eerste instantie te lenen – zo loop je geen risico, mochten de kinderen de nieuwe sport toch niet zo leuk vinden. Ouders moeten voldoende tijd nemen voor het advies van de skiverhuur. Vooral een skischoen die goed zit, is van groot belang. De helm is een must.

In de kleine groepen leer je niet alleen skiën, maar maak je ook veel nieuwe vrienden.

De skiles moeten de ouders afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kiezen. Voor de kleinsten (3 tot 4 jaar) zijn lessen geschikt, waarin kinderen op een speelse manier met het skiën vertrouwd worden gemaakt. Ze mogen van de Deutsche Skiverband (DSV) niet langer duren dan 2 tot 3 uur per dag. De skilessen voor kinderen tot en met 10 jaar mogen maximaal 4 uur duren. De beweging in de sneeuw vraagt namelijk veel kracht van de kinderen. De DSV raadt een maximale groepsgrootte van 6 tot 8 deelnemers aan.

Terwijl de kinderen achter de skileraar van de berg skiën, kunnen hun ouders eindelijk genieten van de gewenste tijd samen.

Vijf skigebieden voor het hele gezin

Dankzij de vele gezinsvriendelijke skigebieden kunt u heel ontspannen op vakantie.

Veel, vooral kleine, skigebieden zijn zeer geschikt voor een geslaagde skivakantie met de dierbaren. Als klein hulpmiddel bij de keuze van de juiste bestemming kunnen de volgende vijf suggesties dienen:

Almenwelt Lofer, Oostenrijk

Met 46 overzichtelijke pistekilometers en voornamelijk blauwe afdalingen tegen een pittoreske achtergrond biedt de Almenwelt Lofer pisteplezier voor iedereen. De liften zijn geschikt voor kinderen, het aanbod funsportmogelijkheden is veelzijdig en de Almenwelt is dankzij besneeuwing sneeuwzeker.

Skigebied Oberjoch/Bad Hindelang, Duitsland

Gezinsvriendelijkheid wordt in Bad Hindelang met hoofdletters geschreven. Met 32 pistekilometers is het perfect geschikt voor beginners van elke leeftijd. In skiklassen en kinderlanden krijgen kinderen het skiën op een speelse manier onder de knie.

Seiser Alm, Italië

Het skigebied Seiser Alm in Italië biedt vele kinderlanden met veel plezier en spanning. De 60 km eenvoudige tot gemiddeld moeilijke pistes nodigen hen uit de eerste bochten op de ski’s te wagen. Wie het gebied te eenvoudig vindt worden, kan daarnaast nog gebruikmaken van het pisteaanbod van Val Gardena.

Super Dévoluy & La Joue du Loup, Frankrijk

Frankrijk staat bekend om de brede, vlakke pistes. Dat weten vooral gezinnen met kleine kinderen te waarderen. Van de in totaal ongeveer 100 km pistes in La Joue du Loup is ongeveer 60 km geschikt voor beginners. Vanwege de gezinsvriendelijkheid werd het skigebied bekroond met het label “Famille Plus Montagne”.

Engelberg-Titlis, Zwitserland

Ook in Zwitserland zijn er geweldige skigebieden voor de familievakantie. Bijvoorbeeld in Engelberg-Titlis. Het skigebied is met 82 voornamelijk eenvoudige tot gemiddeld moeilijke pistekilometers en de vele skischolen en kinderlanden perfect geschikt voor gezinnen.

Op de website van WinterTrex vind je bovendien speciale gezinstips van onze Trexperts Rosi Mittermaier en Christian Neureuther!

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...