Skihallen in Europa

09-07-2019 - WinterTrex

Wintersporten ongeacht het seizoen en het weer – het kan in een skihal. Een skihal is het hele jaar geopend en biedt wintersporters ook in de zomer veel pisteplezier. WinterTrex heeft alle informatie over skihallen en laat zien welke er in Europa zijn.

Skiën en snowboarden in elk seizoen – het kan in de skihal!

Overzicht van skihallen in Europa

SkihalLandGrootteLengte pistes
Alpenpark NeussDuitsland13.000 m²300 m
Snow Dome BispingenDuitsland23.000 m²300 m
alpincenter BottropDuitslandonbekend640 m
Snowtropolis SenftenbergDuitslandonbekend140 m
alpincenter Hamburg-WittenburgDuitsland30.000 m²330 m
DKB Skisport Halle OberhofDuitsland10.000 m²2 km
SnowWorld LandgraafNederland35.000 m²1.120 m
De Uithof Den HaagNederlandonbekend211 m
Skidôme RucphenNederland30.000 m²480 m
Skidôme TerneuzenNederlandonbekend330 m
Montana Snowcenter ValkenswaardNederland7.000 m²211 m
SnowPlanet SpaarnwoudeNederland15.000 m²230 m
SnowPlanet VelsenNederlandonbekend330 m
SnowWorld ZoetermeerNederlandonbekend610 m
Snowvalley PeerBelgië20.000 m²535 m
SnowHall AmnévilleFrankrijk20.000 m²620 m
Snow Arena DruskininkaiLitouwenonbekend610 m
Snej Krasnogorsk MoskauRusland24.000 m²400 m
Snowzone MadridSpanje1.800 m²350 m
Hiihtotunneli VuokattiFinlandonbekend1.200 m
Ski Arena LeppävirtaFinland8.000 m²1.100 m
Xscape/Snozone Castleford/Milton KeynesGroot-Britanniëonbekend500 m
The Snow Centre Hemel HempsteadGroot-Britanniëonbekend360 m
Chill Factore ManchesterGroot-Britannië10.200 m²290 m
Snowdome TamworthGroot-Britanniëonbekend225 m

Wat zijn skihallen?

Een skihal wordt gekenmerkt door een slangachtige, overdekte ruimte die is voorzien van liften en afdalingen. Om een kunstmatige berg te creëren, heeft de fundering van het gebouw een helling tussen 10 en 35°. Om de kunstsneeuw te produceren en te behouden, is de binnentemperatuur constant tussen -2 en -5°C.Gastronomie met een rustieke skihutsfeer en après-ski muziek is in bijna elke skihal te vinden.

In verschillende ski- en snowboardcursussen kan je je vaardigheden verbeteren of je eerste ervaring opdoen in een funpark. Als je niet over eigen uitrusting beschikt, kan je de volledige uitrusting ter plaatse huren, testen en nadien in de winkel kopen. Competent personeel vindt voor elke behoefte de juiste uitrusting. Om van een skitocht een allround ervaring te maken, gaat het aanbod van de skihallen veel verder dan het plezier van het skiën op de piste. Sommige locaties zijn echte fun- en avonturenparken waar je alles kunt boeken, van een kinderfeestje tot een bedrijfsevenement.

De skihal in Bottrop van buiten.

1. Alpenpark Neuss (Duitsland)

De eerste overdekte skipiste in Duitsland bevindt zich in Neuss, niet ver van Düsseldorf. Met een trotse lengte van 300 m en een breedte tot 100 m is Alpenpark Neuss een van de langste overdekte skipistes van Europa. Bijzonder zijn onder andere de “echte” poedersneeuw die in een gepatenteerd proces wordt geproduceerd en de bekleding van de wanden van de hal met bergpanorama-werelden.

Dankzij de talrijke ski- en snowboardcursussen is de skihal in Neuss een ideale plek voor beginners en nieuwsgierigen, die graag kennis willen maken met de wintersport. Er worden ook speciale cursussen aangeboden voor kinderen en gevorderden die hun techniek willen verbeteren.

Natuurlijk biedt de skihal in Neuss ook typische huttengerechten aan.

De overdekte wintersporthal kan grofweg in twee delen worden verdeeld. Aan de ene kant zijn er de meer voor beginners op maat gemaakte pistes met 10 tot 18% steile hellingen en de steilere, voor gevorderden geschikte bovenste helling, die met een verval van 28% tot in het ‘dal’ leidt. Er zijn verschillende, deels gescheiden gebieden langs de gehele 300 m lange piste, die voor enige afwisseling zorgen. Naast een beginnersgebied met een 12 m lange transportband is er een 70 m lange rodelbaan waar ook niet-skiërs zich kunnen vermaken.

Naast de buitengewone skipiste biedt het gebied in Neuss met twee restaurants en een biergarten volop mogelijkheden om de energiereserves aan te vullen. Bezoekers die in een feeststemming zijn, kunnen zich bijvoorbeeld in het weekend vermaken op mottofeesten. Daarnaast is er een 4-sterren Superior hotel, een almgolfterrein, een fun-voetbalveld en een groot outdoor-aanbod, dat een klimpark en een reuzenschommel omvat.

2. Snow Dome, Bispingen (Duitsland)

Alpineskiën op het platteland tussen Hamburg en Hannover? Dat is mogelijk sinds 2006. De Snow Dome in Bispingen is met zijn 300 m lange afdaling en helling met een verval van 20% bijzonder geschikt voor beginners op ski’s en snowboards. Een bijzonder kenmerk van de faciliteit is de prachtig glooiende piste, die ongeveer 60 m breed is. Naast het sneeuwgebied met drie liften is er een kindergedeelte, een rodelbaan en een funpark met een tiental hindernissen.

Zicht op de skihal in Bispingen.

3. alpincenter, Bottrop (Duitsland)

Het alpincenter in Bottrop biedt de langste overdekte helling van Duitsland! Hier worden gevorderde skiërs uitgedaagd op een 640 m lange afdaling met een helling van 24%. Freestyle-fans krijgen waar voor hun geld in het funpark, de verhuur van uitrusting en een skischool maken het aanbod compleet. De faciliteit biedt nog meer sportieve afwisseling: een hoog touwenparcours, een zomerrodelbaan, een paintballbaan en de enige professionele indoor windtunnel van Duitsland. De pauze wordt ingelast in de eigen biergarten, de hoogste in het Ruhrgebied. Een bijzonder hoogtepunt zijn de all-inclusive tickets: toegang tot het center, gebruik van de pistes, uitrusting (ski/snowboard, schoenen, stokken), eten van het buffet, onbeperkt frisdrank en drie alcoholische dranken (bier/wijn) zijn beschikbaar tegen een vaste prijs.

Plezier op de pistes in Bottrop.

4. Snowtropolis, Senftenberg (Duitsland)

De Snowtropolis in de Lausitz is iets kleiner en comfortabeler. De hal, geopend in 2004, heeft een 140 m lange afdaling met een helling tot 25 graden en een klein snowpark. Zoals bekend van de grote hallen, kan je de drukte op de pistes ook goed bekijken vanuit de après-skibar met een grote glazen wand. Naast de skihal ligt een tennis- en badmintoncentrum, dat in de wintermaanden wordt omgebouwd tot een ijsbaan. Met zijn bowlingbaan, saunaruimte en het nabijgelegen zwemmeer is deze hal ook een echte beleveniswereld met een breed scala aan activiteiten. Voor gasten die hun ‘skivakantie’ na een dagbezoek willen uitbreiden, biedt het resort kleine vakantiehuizen aan.

Afdaling in Snowtropolis in Senftenberg.

5. alpincenter Hamburg-Wittenburg, Hamburg (Duitsland)

Het alpincenter Hamburg-Wittenburg wordt bij Hamburg geëxploiteerd. Zowel binnen als buiten biedt het centrum een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten, met name skiën op een 330 meter lange piste. Oefenhelling, blauwe en rode piste, snowpark – alles is aanwezig. Op de veelzijdige programma staan daarnaast bowling, bingo, Musikantenstadl, zondagsbrunch en avonden met diner en politieseries kijken.

De stoeltjeslift brengt je terug naar de top in het alpincenter – het comfort van een skivakantie!

6. DKB Skisport Halle, Oberhof (Duitsland)

De DKB Skisport Halle in Oberhof is de enige skihal in Duitsland waar de Noordse wintersport kan worden beoefend. Ook in de zomer vinden recreatieve en topsporters hier de beste winterse omstandigheden. Op een oppervlakte van 10.000 m² biedt een bijna 2 km lang circuit voldoende ruimte om op te starten. Daarnaast kunnen vier schietbanen voor kleine kalibers en luchtbuksen worden gebruikt. Voor skiliefhebbers zonder ervaring worden er skicursussen aangeboden en een skiverhuur biedt voor iedereen de juiste uitrusting.

7. SnowWorld, Landgraaf (Nederland)

De Snowworld in Landgraaf heeft vijf afdalingen met een totale lengte van 1.120 meter. De skihal in de buurt van Aken is daarmee een van de grootste overdekte wintersportgebieden ter wereld. Zelfs een officieel FIS-racecircuit van 500 m lang is beschikbaar, zodat ook hier wedstrijden van het wereldkampioenschap kunnen plaatsvinden. In de zomer komen internationale ski- en snowboardteams trainen.

In het midden van de hoofdloipe ligt een rustieke Graubündner Hütte, die je uitnodigt om te stoppen voor een hapje te eten. Iets verder naar boven bevindt zich een overdekt funpark, dat voldoende ruimte biedt om nieuwe sprongen en stunts uit te proberen. Direct naast de skihal ligt een groot openluchtpark met een hoog touwenparcours, een avonturenparcours, een zip line en een alpine coaster, die met een snelheid van 42 km/u naar beneden loopt tot in het dal. Het park is ook een geweldige plek om nieuwe sprongen en stunts uit te proberen.

De hoofdpiste bij SnowWorld in Landgraaf.

8. Skihal De Uithof, Den Haag (Nederland)

Het strand is niet ver weg, maar je kunt enkele meters verderop het hele jaar door skiën. De overdekte skihal “De Uithof” in Den Haag maakt het mogelijk. In totaal 211 m piste, twee skiliften en twee tovertapijten staan ter beschikking en creëren optimale omstandigheden voor zowel beginners als gevorderden. Europa’s grootste overdekte sportcentrum biedt ook vele andere activiteiten, waaronder schaatsen, karten, laserdag, bungee football, klimmen en boulderen. Vier gezellige cafés nodigen je uit voor een pauze met warme dranken en verfrissende snacks.

Hoofdpiste van skihal De Uithof.

9. Skidôme, Rucphen (Nederland)

Veel verse sneeuw zorgt voor veel plezier op de pistes in de Skidôme Rucphen. Skiërs en snowboarders kunnen genieten van een groene, blauwe en rode skipiste van elk 160 m lang en van moderne liften. Nieuwe trucs kunnen worden uitgeprobeerd op verschillende rails en jumps in het pretpark. Rodelen en banden om van de piste af te glijden verhogen ook het plezier. Icekart, glowgolf en een escape room ronden het gevarieerd aanbod af.

Op de top in de skihal van Rucphen.

10. Skidôme, Terneuzen (Nederland)

De skihal in Terneuzen wordt sinds 2012 onder de naam Skidôme geleid. Er is keuze uit blauwe, rode en zwarte hellingen, waarvan de langste 220 meter lang is. De verschillende moeilijkheidsgraden zijn perfect voor beginners, maar ook voor gevorderden. In het funpark met rails, jumps en een enorme airbag kunnen freeriders zich naar hartenlust uitleven. Daarnaast zijn er rodelbanen en banden en kan de gehele skiuitrusting worden gehuurd. Naast het plezier op de piste zijn er restaurants en cafés met heerlijk eten en drinken om uit te kiezen.

Skischans in de skidome van Terneuzen.

11. Montana Snowcenter, Valkenswaard (Nederland)

Het 7.000 m² grote Montana Snowcenter heeft een lange piste, een buckelpiste en een klein snowpark met rails en jumps. Voor kinderen en beginners is de kleinere piste bijzonder geschikt, waar de ski- en snowboardlessen plaatsvinden. De Montana Bar biedt een grote keuze aan heerlijke gerechten. Van hieruit kan je genieten van een prachtig uitzicht op de piste en een drankje in de après-ski Rocky Bar is de perfecte afsluiting van een dag vol belevenissen.

Beginnerspiste in het Montana Snowcenter.

12. SnowPlanet, Spaarnwoude (Nederland)

In Spaarnwoude bij Amsterdam skiën wintersportliefhebbers op 230 m piste. De hal wil vooral punten scoren door middel van een breed scala aan cursussen – waaronder een “angstcursus”.

In de Snowplanet worden ook angstcursussen voor beginners en herintreders aangeboden.

13. SnowPlanet, Velsen (Nederland)

De SnowPlanet in Velsen is perfect voor een dagje uit met het hele gezin. Bij de skischool kan je cursussen op elk niveau boeken om je ski- en snowboardvaardigheden te leren of te verbeteren. Een kleinere piste is vooral geschikt voor kinderen, terwijl gevorderde skiërs zich op een steile helling kunnen vermaken. Naast de twee pistes beschikt de SnowPlanet over verschillende restaurants, een après-ski café en twee terrassen.

De belangrijkste afdaling in de SnowPlanet met funpark.

14. SnowWorld, Zoetermeer (Nederland)

SnowWorld in Zoetermeer biedt een unieke ervaring omdat het de steilste overdekte piste van Europa is. Met een helling van 20% is de rode piste een grote uitdaging, ook voor ervaren skiërs en snowboarders. Drie andere pistes, waaronder een Kid’s World, alsmede tien skiliften en een overdekt funpark maken deel uit van het gevarieerde aanbod. De drie restaurants verleiden met Oostenrijkse gerechten en sfeer. Als je daarna zin hebt in après-ski, ben je in goede handen in de Skybar of de Bierstube.

Funpark in de SnowWorld Zoetermeer.

15. Snow Valley, Peer (België)

Een skihal die in de loop der jaren is gegroeid: bij de opening was er een 160 meter lange piste die wintersportliefhebbers naar Peer trok, maar vandaag de dag zijn er drie pistes. Een grote met een lengte van 350 m, een snowpark met een lengte van 85 m en een beginnersroute van 100 meter. De Belgen zijn bijzonder trots op het snowpark, dat bij de opening in 2001 het eerste overdekte snowpark ter wereld was, en op het hippe snowboardcafé Boarders Paradise.

Funpark in de Snow Valley.

16. SnowHall, Amnéville (Frankrijk)

De op een na langste overdekte piste in Amnéville, niet ver van de grens met Luxemburg en Duitsland, is 620 meter lang – het enige in zijn soort in Frankrijk. De in 2005 geopende beginnersberg van de indoor-skiwereld is 100 m lang. Sneeuwliefhebbers kunnen hier ook snowscooting uitproberen.

In de skihal in Amnéville kunnen wintersporters genieten van de 620 m lange piste.

17. Snow Arena, Druskininkai (Litouwen)

De skihal met een 460 m lange baan ligt in de grootste kuuroordstad van Litouwen. Het circuit is echter niet het enige circuit waar bezoekers kunnen ravotten. Er is ook een beginnerspiste (150 m) en zelfs een buitenpiste. Die is echter alleen in de echte winter begaanbaar – maar biedt dan nog eens 640 m extra.

De piste in de skihal van Druskininkai.

18. Snej Krasnogorsk, Moskou (Rusland)

De eerste skihal in Rusland ligt vlakbij de hoofdstad Moskou en werd in 2008 geopend met een 400 m lange baan. Naast de sport ligt de nadruk hier vooral op de feel good-factor: Bezoekers hebben de keuze tussen 6 restaurants, een wellnessoase staat tot hun beschikking en wie ongestoord wil skiën, laat zijn kinderen aan professionele zorg over.

19. Snowzone, Madrid (Spanje)

De enige skihal in Spanje ligt direct bij het populaire winkelcentrum Xanadú. De piste is 250 m lang voor gevorderde skiërs en 100 m voor beginners.

In Madrid kunnen skitochten en shoppingtours gecombineerd worden.

20. Hiihtotunneli, Vuokatti (Finland)

De skihal Hiihtotunneli in Vuokatti is een overdekte langlaufhal en maakt het mogelijk om ook in de zomer in de sneeuw te trainen. De ca. 1,2 km lange piste is aangepast aan de natuurlijke heuvels en dalen en is geschikt voor klassiek langlaufen en skating. De temperatuur wordt constant op -5° tot -9°C gehouden en creëert zo het hele jaar door optimale omstandigheden voor de wintersport.

21. Ski Arena, Leppävirta (Finland)

Een andere overdekte langlaufhal bevindt zich in Leppävirta, Finland. De in de rots uitgehouwen hal ligt 30 m onder Hotel Vesileppis. Deze route is ongeveer 1,1 km lang en is vooral bedoeld voor langlaufen en biathlon. Hij is geschikt voor zowel klassieke als skating-stijlen. De gemiddelde temperatuur ligt tussen -1° en -5°C, afhankelijk van het seizoen.

22. Snozones, Castleford/Milton Keynes (Groot-Brittannië)

De Snozones maakt wintersport mogelijk voor alle skiliefhebbers. Ongeacht leeftijd, conditie, fysieke, zintuiglijke of cognitieve beperkingen – ervaren gidsen gebruiken op maat gemaakte trainingssessies om iedereen te leren skiën. De twee sneeuwzones bevinden zich in Milton Keynes en Castleford en hebben pistes van 200 tot 500 meter lang en verschillende skiliften. De Alpine Kitchen serveert klassiekers zoals hamburgers, pasta, etc., maar ook veganistische en vegetarische opties.

23. The Snow Centre, Hemel Hempstead (Groot-Brittannië)

De langste overdekte piste van Groot-Brittannië bevindt zich in het Snow Centre, vlakbij Londen en dus op een toplocatie. Met een lengte van 360 m en een breedte van 30 m is de piste ideaal voor beginners en gevorderden. De sneeuwglijbaan “The Ringo Slide”, waarop het hele gezin op banden van de piste af kan glijden, is erg leuk. Als je een kleine pauze nodig hebt, kan je je opwarmen in de bar met gratis thee en koffie. Bovendien biedt het restaurant een prachtig panoramisch uitzicht op de piste en verleidt het met traditionele alpengerechten.

Hoofdafdaling bij het Snow Centre.

24. Chill Factore, Manchester (Groot-Brittannië)

De Chill Factore skihal in Manchester is de perfecte plek om je voor te bereiden op de volgende skivakantie. Als je niet tot de volgende winter wilt wachten of nog nooit eerder op ski’s hebt gestaan, vind je met de overdekte sneeuwhelling de juiste omstandigheden. Naast beginners- en proefcursussen worden er veel andere activiteiten aangeboden, zoals sleeën. Een aantal restaurants en bars nodigen je uit om te pauzeren na een lange dag skiën.

25. SnowDome, Tamworth (Groot-Brittannië)

De SnowDome in Tamworth werd in 1994 geopend en was de eerste grote indoor skihal in het Verenigd Koninkrijk. Deze langste piste is 170 m lang en 30 m breed, daarnaast zijn er twee oefenpistes van de skischool met 30 m en 25 m lengte. De skischool biedt een breed scala aan cursussen voor skiërs en snowboarders. Banden en sleeën kunnen ook gehuurd worden. Maar het recreatiecentrum kan ook punten scoren met andere attracties: Schaatsen, klimmen, zwemmen en een fitness- en wellnesscentrum bieden een hele reeks activiteiten voor het hele gezin.

Skihal vs. bergervaring

Voor beginners zijn overdekte skipistes een goede gelegenheid om hun eerste ervaring in de sneeuw op te doen en in ieder geval een idee te krijgen van wat de wintersport in de bergen te bieden heeft. Gevorderde skiërs kunnen nieuwe ski’s uitproberen voor de aankoop, in de stemming komen voor het winterseizoen of gewoon de sneeuwvrije tijd van het jaar overbruggen. De sfeer in een skihal is echter altijd kunstmatig en het aantal pistes is beperkt. Poedersneeuw, aangenaam koude temperaturen en zonneschijn kunnen niet met één druk op de knop worden geproduceerd. Daarom kan een bezoek aan de skihal geen vervanging zijn van een skitocht naar de bergen. Want skiën is meer dan alleen afdalen van de piste. Het is een unieke natuurbeleving.

De langste dalafdalingen in de Alpen

Het is de kers op de taart: de laatste afdaling van de skidag, die tot in het dal ...

De 10 hoogste skigebieden in Oostenrijk

Skigebieden met hooggelegen pistes kenmerken zich vooral door twee dingen: ...