Plezier en ontspanning tijdens de skivakantie: waarop families bij de planning moeten letten

13-09-2013 - WinterTrex

De kinderen willen actie en de ouders rust en ontspanning. Het is daarom vaak niet makkelijk de wensen van alle familieleden te vervullen. Vooral niet tijdens de vakantie. Zodat de skivakantie voor de hele familie een succes wordt, is het voor de ouders raadzaam reeds voor het boeken informatie over het plaatsje en zijn aanbod aan activiteiten naast de piste te verzamelen. Een goede planning en ietwat aan recherche zijn van groot belang als de familie samen van de skivakantie wil genieten. Veel informatie kunnen vakantiegangers reeds vooraf op de homepages van de accommodatie verkrijgen, en bovendien vinden ze op onze homepage tips van onze trexperten Rosi Mittermaier en Christian Neureuther over het thema familievakantie.

Als u de volgende tips in acht neemt, zult u vast een ontspannen vakantie hebben:

Het juiste skigebied

Vooral met kleine kinderen hoeft het skigebied niet meer dan honderd pistekilometer te bieden. Families die een klein, overzichtelijk skigebied kiezen zullen niet enkel kosten besparen, maar kunnen ook van veel voordelen profiteren. De kinderen worden bijvoorbeeld niet te lang alleen gelaten, doordat de ouders de kleintjes waarschijnlijk vaker tegen zullen komen als deze met de skischool onderweg zijn, zodat de ouder er zeker van kunnen zijn dat het goed gaat met het kindje. In veel vakantielanden zijn er keurmerken die waarborgen dat het skigebied familievriendelijk is. In Frankrijk noemen ze een familievriendelijk skigebied bijvoorbeeld “Famille Plus Montagne”, in Zwitserland “Familien Wilkommen” en in Oostenijk “Welcome Beginners”. Bij het kiezen van de skipas helpt het om de prijzen te vergelijken, want veel skigebieden bieden voor families pakketprijzen en gratis, oftewel gereduceerde, skipassen aan. In sommige gebieden krijgen kinderen tot 18 jaar zelfs nog korting op de skipas. Belangrijker dan de grootte van het skigebied is echter de infrastructuur. Heeft het skigebied een skischool of misschien zelfs meerdere skischolen? Is er een skikinderopvang voor de kleintjes? Is er een afgesloten skigebied dat speciaal voor de kinderen pistes en liftinstallaties biedt? Heeft het skigebied voor oudere kinderen een funpark waar ze zich kunnen vermaken?

Voor ouders is het handig om niet enkel het aanbod aan pistes te beoordelen, maar ook informatie te verzamelen over het aanbod naast de pistes. Kinderen houden van afwisseling, waardoor ze na het skiën en op skivrije dagen nog iets willen beleven. Daarom is het optimaal als er bijvoorbeeld ter plaatse een binnen- of beleveniszwembad is. Rodelbanen, ijsvlaktes en aanbiedingen voor paardensleetochten zorgen voor actie naast de piste. Als er tevens voor mama en papa wellness- of ontspanningsmogelijkheden zijn, zal de hele familie plezier hebben.

De juiste accommodatie

Als de kindjes ’s morgens nog ver met de bus of met de auto moeten rijden om het skigebied te bereiken, zijn ze vaak moe en zeurderig. Bovendien is het belangrijk dat er ’s morgens voldoende tijd is om uitgebreid te ontbijten. Optimaal is het dan ook als de accommodatie nabij of zelfs bij de piste ligt.

Families kunnen kiezen tussen hotels en vakantiewoningen. De vakantiewoningen zijn groter dan de hotelkamers, waardoor er meer plaats is voor alle familieleden. Voor het eten moeten de ouders echter zelf zorgen, maar zo kunnen ze wel de etenswensen van hun kinderen vervullen. Het eten kan dan ook van thuis worden meegebracht. Familievriendelijke hotels worden gekenmerkt door verschillende diensten. Ouders kunnen bijvoorbeeld ontspannen als er een professionele kinderopvang is. Ook een kinderbuffet of –menu en spelletjes behoren eveneens tot de voordelen die een familievriendelijk hotel biedt.

De juiste voorbereiding

Al tijdens het inpakken van de koffers is het voor families raadzaam om een paar tips te behartigen. Kinderen spelen graag in de sneeuw, wat als gevolg heeft dat het sneeuwpakje vaak drijfnat is. Daarom zijn een tweede sneeuwpak en voldoende skiondergoed een must. Ook een rugzak mag niet ontbreken. De rugzak is namelijk een handig accessoire op de piste, omdat deze plaats biedt voor extra kleding, drankjes en kleine snacks. Wie tijdens de middagpauze graag wil picknicken kan dit ook in de rugzak meenemen.

De reis in het skigebied met de auto duurt meestal lang, waardoor de kinderen zich snel gaan vervelen. Spelletjes en snacks mogen daarom niet ontbreken. Alternatief is ’s nachts rijden ook handig, omdat de kleintjes dan slapen.

De juiste instap

Vooral als kinderen de eerste ervaringen op de piste verzamelen is het zinvol de uitrusting te huren, voor het geval dat de kindjes het skiën toch niet leuk vinden. Voor de ouders is het raadzaam, om uitvoering advies te vragen bij de plaatselijke skiverhuur. Vooral comfortabele skischoenen zijn belangrijk, en een helm is natuurlijk een must. Bij het kiezen van de skiles is het raadzaam rekening te houden met de leeftijd van het kindje. Voor de kleinste kindjes (3 tot 4 jaar) zijn lessen geschikt waar ze het skiën op een speelse manier leren.  Het wordt aangeraden niet meer dan 2 tot 3 uurtje skiles te nemen. Een skiles voor kleuters en basisschoolkinderen mag dan ook niet langer dan 4 uurtjes duren, want de bewegingen in de sneeuw kosten de kleintjes veel kracht. Bovendien is een groep van maximaal 6 tot 8 deelnemers aan te bevelen.

Als de kindjes dan met de skileraar de berg naar beneden glijden, hebben mama en papa tijd voor elkaar.

 

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...