Met de hond op skivakantie – waar moet je op letten?

12-09-2017 - Marien Le Comte

Het gezelschap van een hond kan de skivakantie voor het hele gezin leuker maken. Bij het reizen met viervoeters moet je enkele dingen in de gaten houden, maar als alles goed is voorbereid staat er een hele bijzondere vakantie-ervaring op mens en dier te wachten.

Honden houden van sneeuw – en mensen houden van honden die in de sneeuw spelen.

Bij het reizen met een hond moet je met bepaalde dingen rekening houden – dat weet elk baasje. Maar de winter stelt mens en dier voor hele speciale uitdagingen: sneeuw en kou, beperkte mogelijkheden buiten, lange uren zonder baasje of bazin en overal mensen met van die vreemde latten aan hun voeten. Het is van belang dat de hond goed op deze omstandigheden wordt voorbereid.

Goed voorbereid op de reis

Als je in het buitenland op skivakantie gaat, moet de bezitter van de hond bij aankomst in het vakantieland enkele belangrijke ‘documenten’ tonen. Voor honden is over het algemeen een identificatiechip vereist om ze eenduidig te kunnen identificeren en ze aan hun baasje toe te kunnen wijzen. Deze chip bestaat meestal uit een merkje aan de halsband of is een elektronische transponderchip die onder de huid wordt geïmplanteerd. Voor reizen naar het buitenland is deze chip net zo verplicht als een Europees Huisdierenpaspoort waarin bijvoorbeeld inentingen tegen hondsdolheid zijn opgenomen. De blauwe pas maakt de dierenarts voor een paar euro aan. Voor de reis naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Frankrijk horen ook een lijn en een muilkorf in de bagage. Als u met de auto reist, moet de hond goed zijn gezekerd, bijvoorbeeld met een hondengordel of in een transportbox. Tijdens de reis moet er altijd voldoende vers water beschikbaar zijn en moeten er bovendien meerdere pauzes worden ingelast waarin de hond uitgelaten kan worden.

De juiste accommodatie kiezen

Wie zijn harige vriend mee wil nemen in hotel of pension, moet van tevoren heel precies naar de voorwaarden ter plaatse informeren. In veel hotels zijn huisdieren wel toegestaan, maar kost het verblijf van de hond extra en is hondenvoer normaal gesproken niet bij de prijs inbegrepen. Je moet dus voldoende brokjes voor het verblijf meenemen, omdat ook de plaatselijke supermarkt niet alle soorten voer verkoopt – als ze al hondenvoer verkopen. Denk dus goed na over de keuze van de accommodatie. Tip: WinterTrex biedt als filter ‘Huisdieren’ aan. Als dit filter wordt aangevinkt, worden direct alle beschikbare accommodaties weergegeven waarin honden en dergelijke welkom zijn.

Daarnaast is het aan te raden om vooraf bij de uitbater te vragen of de hond alleen in de kamer of het appartement mag blijven. Op aanvraag kan je geluk hebben dat de verhuurder voor het dier zorgt. Maar dat is een uitzondering. Als het niet mogelijk is, moet er een alternatieve verzorging worden geregeld.

Hondenoppassers in de vakantieplaats

Omdat honden op de skipistes verboden zijn, kan skiën samen het huisdier moeilijk worden gecombineerd. Als baasje en bazin willen skiën, betekent dat voor de hond dat hij aan de ene kant meerdere uren alleen of bij vreemden is en aan de andere kant dat hij meestal niet alleen in de accommodatie mag blijven. Het enige alternatief is een privé hondenoppas, die eventueel door het hotel wordt geregeld of die je zelf via internet hebt opgezocht. Een aanbod aan hondenverblijven vind je in de skigebieden eigenlijk niet. Wie een skivakantie met een hondenvakantie wil verbinden, zal dus met de partner of met vrienden op reis moeten gaan, zodat je afwisselend voor de hond kunt zorgen. Of je kiest voor een andere vorm van wintersport, die je samen met de hond kunt doen.

Buiten onderweg

Gelukkig zijn er als alternatief voor de piste verschillende andere wintersportmogelijkheden, waarbij honden aanwezig mogen zijn. Wandelen, rodelen, paardrijden, langlaufen – er zijn veel mogelijkheden. Lange wandeltochten of sneeuwschoenwandelingen door besneeuwde landschappen ondernemen, terwijl Bello in de sneeuw speelt en achter sneeuwballen aan gaat – dat is ontspanning voor hond en baasje. Maar ook tijdens wandeltochten moet je op enkele dingen letten: de route mag niet te steil zijn of over slecht terrein lopen. Niet elk ras kan uren moeiteloos door de diepe sneeuw rennen. Let ook op wegmarkeringen en eventuele borden met waarschuwingen voor wilde dieren. Als je door het bos wandelt moeten alle honden aan de lijn worden gehouden, omdat ze het wild kunnen verjagen of zelf op jacht kunnen gaan.

Lange winterwandelingen met de hond horen bij de wintervakantie.

Bij wandelingen door de sneeuw kan het gebeuren dat tussen de poten van de hond sneeuw- en ijsresten achterblijven, die de hond tijdens het lopen storen of hem zelfs pijn doen. Controleer daarom regelmatig of de poten nog vrij zijn van ijs. Om ze tegen letsel als gevolg van koude, ijs of strooizout te beschermen, raden wij aan de poten met vaseline of melkvet in te smeren. Voor kussentjes die reeds gescheurd of zeer gevoelig zijn, bestaan hondenschoenen zodat ook de volgende wandeling door de sneeuw nog leuk is. Daarnaast kan je bij honden met een lange vacht de buikvacht proberen vrij te houden van teveel vuil en ijs. Tip: leg een handdoek voor de hond klaar, zodat je het dier bij terugkeer droog kunt wrijven.

Hondengondels

Een gave ervaring is een uitstapje naar de hoogteroutes en bergtoppen, die je deels alleen met de gondelbaan kunt bereiken. In sommige skigebieden mogen viervoeters ook mee in de gondel – echter wel aangelijnd en met een muilkorf om. Zo komen hond en baasje bijvoorbeeld op de Zugspitze, op de Nebelhorn in Oberstdorf of op de Krippenstein in het Salzkammergut Dachstein en bereiken daarmee prachtige uitkijkpunten die dienen als ideale achtergrond voor een mooie herinneringsfoto.

Langlaufen met de hond

Omdat honden ook op loipes niet graag gezien worden en op vele plaatsen zelfs verboden zijn, zijn vooral in Zwitserland en Oostenrijk speciaal voor hondenbezitters aangelegde hondenloipes bekend geworden. Hier mogen viervoeters naast het spoor meelopen tenzij ze niet helemaal dol worden en andere langlaufers storen. Bij de services op de hondenloipen horen ook dispensers voor hondenpoepzakjes, zodat de bezitters de uitwerpselen snel en schoon kunnen opruimen.

Voor langlaufers met hond zijn er speciale hondenloipes.

Om risico’s te vermijden en ruzie met andere Noordse sporters te voorkomen, moeten zesvoeters in het ideale geval alleen de gekenmerkte hondenloipes gebruiken.

Loipetips

In Pertisau aan de Achensee werd er bijvoorbeeld een mooie rondwandeling van 1 km voor hondenliefhebbers aangelegd, in Leutasch in Stiermarken is er één met een lengte van meer dan 1,5 km. Buitengewoon is de 1,9 km lange hondenloipe over de Lenerwieser in de olympische regio Seefeld, omdat deze zelfs voor skaters geschikt is. Ook in Zwitserland vind je zeer veel hondenloipes. Maar liefst twee dozijn speciale routes lopen voornamelijk door de vakantieregio Graubünden en het Berner Oberland. De langste route bij Davos is maar liefst 15 km lang. Of het meenemen van een hond ook op normale, als ‘hondvriendelijk’ bekendstaande loipes mogelijk is, moet in afzonderlijke gevallen ter plaatse worden nagevraagd. Of je met de hond op de loipe kan, hangt tenslotte altijd van zijn temperament en van zijn gehoorzaamheid af. Vast staat: voor hondenbezitters die hun dier niet willen achterlaten, is langlaufen een mooi alternatief voor het alpiene skiën.

Conclusie

Hoewel het verzorgingsaanbod voor honden in de skigebieden zeker nog kan worden vergroot, is het zeker de moeite waard de beste vriend op vier poten mee te nemen op wintersportvakantie. Hier vind je een selectie aan huisdiervriendelijke accommodaties.

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...