Freeriden – het geluk ligt buiten de pistes

25-01-2013 - WinterTrex

Ongerepte diepsneeuwhellingen of afwisselende afdalingen ver van drukke routes laten het hart van bijna alle wintersporters sneller kloppen. Dankzij nieuwe “allmountain”- of freeride-ski’s wordt het makkelijker om in het terrein te skiën, wat deze sport ook voor nieuwelingen interessant maakt. Voor wie het geluk buiten de pistes dus niet après-ski maar freeriden betekent, moet zich echter heel goed informeren over het lawinegevaar, het weer en de plaatselijke skiomstandigheden evenals het terrein. Eerst daarna staat het plezier in de verse sneeuw niets meer in de weg. Als dit wordt verzuimd brengt men niet alleen zijn eigen gezondheid maar ook die van de overige wintersporters in gevaar.

Veiligheid is in ieder geval de belangrijkste regel met betrekking tot freeriden. De nationale skiverenigingen geven hiertoe talrijke tips, aanwijzingen en bijscholingen. Bijvoorbeeld moeten freeride-nieuwelingen nooit te veel op zich nemen en in ieder geval in een gemakkelijk en vertrouwd terrein oefenen. Rotsen of stenen worden anders niet op tijd gezien. Een rugzak met schep, sonde en zoekapparaat om mensen te vinden die door een lawine zijn bedolven zijn noodzakelijk om mogelijke gevaren te voorkomen. Bovendien bieden veel skischolen een cursus freeriden aan.

Het freeride-plezier is onder andere ook afhankelijk van de tijd van de dag, de ligging van de helling en de windrichting. In de diepsneeuw is verder een sterkere inspanning van de spieren alsook een evenwichtige belasting van de ski’s nodig om niet in de sneeuw te zakken. Het is belangrijk om zowel aan vlakke als steile hellingen harmonisch en met stromende beweging te skiën. Terwijl men zich aan steile hellingen niet te ver naar achteren mag leunen, moet men op vlakke hellingen nooit te ver vooroverbuigen, om het onderduiken van de ski’s te vermijden.

Als topgebied voor freeriders staat het Oostenrijkse Arlbergmassief rond om St. Anton bekend. Vanaf Albonagrat kan men hier per “lift and go” met twee heerlijke afdalingen starten. Bovendien zijn de diepsneeuwafdalingen aan de Valuga of de Schindlergrat op goede poederdagen een must. Hier vinden vakantiegangers niet alleen afwisselende skiroutsn op hoog niveau maar ook leuke accommodaties en recreatie- en après-ski-mogelijkheden. Wie de voorkeur geeft aan een skivakantie in Frankrijk, vindt in Chamonix een net zo afwisselend en exclusief skigebied voor freeriders. Bronnen:

http://www.zehn.de

DSV aktiv Ski & Sportmagazin

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...