Skiën op de limiet – 10 extreme afdalingen in de Alpen

27-04-2017 - WinterTrex

Als het gaat om de steilste pistes in de Alpen denkt iedereen meteen aan de Harakiri in Mayrhofen of aan de legendarische Streif in Kitzbühel. Er zijn echter nog veel meer, zeer uitdagende extreme afdalingen die alleen professionals kunnen bedwingen. Wij presenteren 10 extreme afdalingen.

Black Mamba

Black Mamba op de Kitzsteinhorn

De Black Mamba in het skigebied Kitzsteinhorn is zelfs voor experts een echte uitdaging. De zwarte piste heeft een hellingsgraad van maximaal 63 procent en kent een verval van 290 hoogtemeters over een afstand van 1 km. De piste begint bij het dalstation van de Kristallbahn en eindigt na giftige steile hellingen op de Langwiedboden.

Manni-Pranger in Steinach am Brenner

De Manni-Pranger-wereldkampioenpiste in het Wipptal is de steilste, machinaal geprepareerde piste van Oostenrijk. De piste heeft een hellingsgraad van 102 procent (helling van ongeveer 46 graden), die al veel waaghalzen op de knieën heeft gedwongen. De steile verschrikking is vernoemd naar Manfred “Manni” Pranger, een zoon uit het naburige dorp die in 2009 wereldkampioen op de slalom werd.

Pala di Santa in het Fleimstal

De grootste zwarte uitdaging in het skigebied Val die Flemme/Obereggen ligt op de Zanggen (2.492 m, Pala di Santa in het Italiaans). De gelijknamige piste Pala di Santa is de steilste in het Ski Center Latemar en heeft een hellingsgraad van maar liefst 58% (helling van 30 graden). Het eerste deel van de 2,3 km lange afdaling is vanwege bevroren gebieden bijzonder verraderlijk.

Diabolo in Golm

De duivelspiste in het skigebied Golm in Montafon valt met een hellingsgraad van 70 procent (helling van ca. 35 graden) onder de steilste en moeilijkste van de Alpen. Bij de start in de buurt van bergstation Golmerjoch geldt het motto “Alle begin is moeilijk”. De eerste 312 meters zijn namelijk bepalend, omdat ze extreem steil zijn. Daarna loopt de rest van de route met verhoudingsgewijs aangename carving-bochten verder.

Direttissima in Serfaus-Fiss-Ladis

De Direttissima is met een lengte van 1,5 km relatief kort, maar met een hellingsgraad van gemiddeld 70 procent erg pittig. De geheime tip loopt vanaf de Almbahn op een hoogte van bijna 2.600 meter in de richting van het middelstation Schönjochbahn. Een andere Direttissima, een loodrecht naar beneden lopende piste, kan op de Katschberg worden bedwongen. De gevreesde afdaling loopt vanuit Aineck over 2,5 km deels met een hellingsgraad van 100% (helling van 45 graden) naar beneden.

Lange Zug in Lech-Zürs op de Arlberg

Op de Lange Zug in Lech staat skiërs ook een moeilijk begin te wachten. Het eerste deel op de Rüfikopf is niets voor beginners, want zelfs de beste skiërs worden met een enorme hellingsgraad van 142 procent (helling van ongeveer 55 graden) enorm uitgedaagd. De geprepareerde skiroute loopt over 4,7 km iets ‘vlakker’ naar Lech in het dal.

Gamsleiten 2 in Obertauern

De imposante Gamsleiten 2 in het skigebied Obertauern in het Salzburger Land is één van de steilste buckelpistes van Europa. Ze staat op nummer 1 van de categorie donkerzwart en is met een hellingsgraad van 100% (helling van 45 graden) en het vaak bevroren bovenste gedeelte bijzonder uitdagend.

De Gamsleiten 2 in Obertauern.

Lauberhorn in Wengen

Een andere extreme piste is de Lauberhorn-afdaling in het Berner Oberland. Tegen de achtergrond van Eiger, Mönch en Jungfrau loopt de piste 4,5 km naar beneden. Daarmee is het niet alleen een uitdaging voor ervaren skiërs, maar tegelijkertijd ook de langste afdaling in de Alpin-Ski Weltcup.

Zwitserse wand in Portes du Soleil

De zwarte piste Chavanette ligt midden in het skigebied Portes du Soleil langs de bergpas tussen het Zwitserse Champéry en het Franse Avoriaz. De piste wordt ook eerbiedig Mur Suisse (Zwitserse muur) genoemd. De extreme afdaling van 1 km loopt langs de oostkant van de pas in het skigebied Champéry naar beneden. De steile helling wordt niet geprepareerd, zodat deze altijd vol ligt met extreme hobbels. De piste kent deels een helling van maximaal 50 graden en is vanwege de hobbels technisch bijzonder uitdagend.

La Grave bij Les 2 Alpes

De hellingen boven het kleine dorpje La Grave (1.450 m) zijn een waar eldorado voor kamikaze-skiërs. Vooral de smalle rotsspleten, Couloirs genoemd, die langs de steile bergflanken over bijna 3.600 m naar beneden lopen, zijn zeer populair. Vanuit La Grave brengt een gondelbaan u via 2 gedeeltes naar het wilde terrein, waarna een sleeplift u naar het hoogste punt brengt. Hier kan het avontuur off-piste voor ervaren freeriders beginnen. In de rotsachtige en moeilijke omgeving is skiën onder begeleiding van een gids verplicht!

Hoe zeggen ze dat zo mooi: naar beneden lukt op de één of andere manier altijd wel. Maar de pistes worden niet bereden, ze worden bedwongen.

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...