WinterTrex top 10 – de langste indoor pistes van Europa

20-06-2013 - WinterTrex

Eerst de extreem lange winter, later enkele overstromingen en dan zelfs nog sneeuw in juni – het weer was dit jaar helemaal gek en heeft zo bij veel mensen voor een hoop frustratie gezorgd. Maar niet iedereen had last van het weer, de meeste wintersporters waren er integendeel erg blij mee. Zij konden dit jaar zo lang skiën als nooit tevoren. Maar ondanks al het klagen over de koude temperaturen begint de zomer langzaam maar zeker toch. Dus is nu alles voorbij voor skiërs en snowboarders? Nee, nog helemaal niet! Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren in geheel Europa verschillende skihallen opgericht. Deze zorgen het hele jaar door voor ideale voorwaarden en garanderen zo heel veel plezier op de piste. Een vervelende dag met mist en slecht weer zal men hier zeker niet beleven.

Alle die niet meer tot de aanstaande wintervakantie willen wachten kunnen nu al de skispullen weer uitpakken en naar de skihal gaan. Dat is in ieder geval net zo verfrissend als een bezoekje van het buitenbad. Wij hebben de skihallen in Europa voor u bekeken en onze top tien samengesteld. Wij presenteren u de hallen met de – in meter gemeten – langste pistes.

1e plaats: Alpincenter Bottrop (Duitsland)

Moeilijk te geloven maar de langste piste ter wereld ligt in het Ruhrgebied – ten minste de langste indoor piste. Met zijn 640 m lange afdaling is Alpincenter Bottrop het nummer 1. De hal werd in 2001 geopend en is tot op de dag van vandaag niet alleen door zijn sportief aanbod maar ook vanwege de leuke après-ski feesten erg geliefd bij de wintersportliefhebbers. Afgezien van een piste voor gevorderden is er een kleine helling voor beginners en het snowpark “Shredmill“ voor de profs.

2de plaats: SnowHall Amnéville (Frankrijk)

Slechts 20 meter korter, dus in totaal 620 meter lang, is de tweede langste indoor piste in het Franse Amnéville vlakbij de grens met Luxemburg en Duitsland. De skihal is overigens de enige in zijn soort in Frankrijk. De in 2005 geopende indoor skiwereld beschikt over een 100 meter lange afdaling voor beginners. Verder kan men hier ook snowscooting doen.

3de plaats: SnowWorld Landgraaf (Nederland)

Met een 520 meter lange piste ligt SnowWorld Landgraaf op de derde plaats. Wat de oppervlakte betreft vormt de skihal met zijn 35.000 vierkante meter zelfs de grootste skihal van Europa. In totaal hebben wintersporters hier de keuze uit vijf pistes en negen liften. En nog een topper: als enige skihal mag SnowWorld met een eigen FIS-parcours wereldcup races organiseren. Na het skiën viert men dan in een originele Zwitserse hut.

4de plaats: Snow Arena Druskininkai (Litouwen)

De skihal met 460 meter piste ligt in het grootste kuuroord van Litouwen. Naast de grote piste is er ook een helling voor beginners (150 meter) en zelfs een piste buiten. Op deze piste kan echter alleen gedurende de winter geskied worden – maar dan zijn er nog eens 640 meter extra.

5de plaats: Snej Krasnogorsk (Rusland)

De eerste skihal van Rusland met een 400 meter lange piste ligt vlakbij de hoofdstad Moskou en werd in 2008 geopend. Hier wil men de bezoekers niet alleen ideale voorwaarden bieden om te sporten maar het is ook belangrijk dat de gasten zich op hun gemak voelen: de bezoekers kunnen uit 6 restaurants kiezen en er is zelfs een wellness oase. Voor alle ouders die een keertje op de piste willen ontspannen is er verder kinderopvang.

6de: Alpincenter Hamburg-Wittenburg (Duitsland)

En nog een skihal in Duitsland: met zijn 330 meter lange piste ligt de tweede Alpincenter-skihal op de zesde plaats van onze top tien. De skihal ligt ca. 80 km van Hamburg af en beschikt over een ruim sportaanbod. Of wintersport, karten, een rit met een quad, waterskiën, klimtuin, tubing of ijsstokschieten – hier is voor elk wat wils. In het 6000 vierkante meter grote Snowfunpark vond in 2008 de eerste indoor halfpipe wereldcup van de FIS plaats.

7de plaats: Jever Skihalle Neuss (Duitsland)

De skihal in Neuss werd in 2001 geopend en biedt een 300 meter lange indoor piste. De skihal was de eerste in geheel Duitsland. De wintersporters staan 3 liften ter beschikking. Het funpark van de hal is ook erg geliefd. Buiten kan men verder prima klimmen en zich op een 1000 vierkante meter groot terrein met een klimmuur (30 m hoog) uitleven.

8de plaats: Snowzone Madrid (Spanje)

De enige skihal van Spanje ligt vlakbij het geliefde winkelcentrum Xanadú. De piste voor gevorderden is 250 meter lang en voor beginners is er een 100 meter lange piste.

9de plaats: Snowvalley Peer (België)

Deze skihal is in de loop der jaren steeds groter geworden. Bij de opening was de piste in Peer nog 160 meter lang, op de dag van vandaag is er een grote piste van 235 meter en een parcours voor beginners met een 100 meter lange helling. Bijzonder mooi is het snowpark dat bij het openen van de skihal in 2001 het eerste indoor snowpark ter wereld vormde. Een echte aanrader is ook het leuke snowboard café „Boarders Paradise“.

10de plaats: Snowplanet Velsen Zuid (Nederland)

In Spaarnwoude bij Amsterdam kunnen de wintersporters van een 230 meter lange piste genieten. Hier worden verder heel veel lessen aangeboden – bijvoorbeeld lessen voor mensen die bang zijn voor het skiën.

Dat was onze top tien – maar wij zijn zeker dat er al binnenkort nieuwe skihallen zullen bijkomen. Vooral in Denemarken zijn ze bezig met een echt spectaculair project. In Oost-Jutland is men van plan de skihal SkiDome met een 100.000 vierkante meter groot areaal op te richten. Het is nog niet bekend wanneer het futuristisch complex zal openen maar een ding is nu al zeker: dat de 6 indoor en 2 outdoor pistes met een maximale hoogte van 110 meter alle tot nu bekende skihallen zullen overtreffen.

Zin gekregen in een verfrissend dagje in de skihal? Of hebt u nu al verlangen naar de “echte” pistes? Wie bij ons zijn skivakantie voor de aanstaande winter boekt ontvangt bij elke boeking onze “2 for 1” tegoedbon – deze is geldig voor Alpincenter Bottrop, SnowWorld Landgraaf of DKB Skisporthalle Oberhof.

  • donderdag, 20. juni 2013
  • auteur: WinterTrex
  • categorie: Top 10
Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...