10 autovrije skioorden: frisse lucht tijdens de skivakantie

14-04-2020 - WinterTrex

In de volgende skioorden worden de ski’s ondergebonden, maar blijven de auto’s staan: WinterTrex heeft 10 autovrije wintersportdorpen in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland samengesteld, waarin een vakantie zonder motorgeluiden en uitlaatgassen mogelijk is.

In Zermatt bij de Matterhorn moeten de auto’s buiten blijven.

Een overzicht van de autovrije skioorden

PlaatsLandSkigebied & km piste
ZermattZwitserlandSkigebied Zermatt (200 km)
GrächenZwitserlandSkigebied Grächen/Hannigalp (44 km)
Saas-FeeZwitserlandSkigebied Saas-Fee (100 km)
SerfausOostenrijkSkigebied Serfaus-Fiss-Ladis (198 km)
WengenZwitserlandSkigebied Grindelwald/First & Kleine Scheidegg/Männlichen (155 km)
OberlechOostenrijkSkigebied Arlberg (305 km)
ValmorelFrankrijkSkigebied Le Grand Domaine (165 km)
MürrenZwitserlandSkigebied Mürren-Schilthorn (51 km)
Bettmeralp, Riederalp, FiescheralpZwitserlandSkigebied Aletsch Arena (104 km)
WerfenwengOostenrijkSkigebied Werfenweng (27 km)

1. Zermatt (Zwitserland)

Aan de voet van de Matterhorn ligt Zermatt. Sinds jaar en dag is het een trefpunt voor bergliefhebbers – zowel in de zomer als in de winter, wanneer het skigebied met 360 pistekilometers velen aantrekt. Bergbeklimmers, skiërs en toeristen die de fascinatie van de piramidevormige top willen beleven, flaneren door de straten. Maar je vindt er geen auto’s. Zermatt is al vanaf 1961 autoluw. Alleen elektrische voertuigen zonder verbrandingsmotor, elektrische bussen en paardenkoetsen rijden hier rond. Het elektromobiel uit Zermatt wordt hier als unicum gepresenteerd. De vakantiegangers komen met de auto tot aan Täsch en laten deze dan in de parkeergarage achter. Vanaf daar kan de reis enkel met een shuttletrein worden vervolgd.

In Zermatt genieten wintersporters van frisse lucht zonder uitlaatgassen.

2. Grächen (Zwitserland)

In het kleine Grächen in het Mattertal zie je ook zelden auto’s. De gemeente Grächen met ongeveer 1.400 inwoners is voornamelijk een autovrij skigebied en daardoor zeer veilig voor gezinnen met kinderen. Niet ver van het dorp en iets hoger ligt het gezinsvriendelijke skigebied Grächen/Hannigalp (2.868 m) met 44 km aan pistes, ook bekend als ‘Märchenland’, op u te wachten. Grächen draagt het Zwitserse kwaliteitskeurmerk “Families Welkom” en ouders en kinderen kunnen de juiste service verwachten.

In het autovrije skioord Grächen kan je heerlijk nagenieten van de skidag.

3. Saas-Fee (Zwitserland)

Sinds 1951 is Saas-Fee autovrij. Het dorp aan de voet van de Dom (4.545 m) en omringd door de Mischabel-bergketen met 13 bergen hoger dan 4.000 meter wordt ook wel “Parel van de Alpen” genoemd. De schoonheid van deze parel moet bewaard blijven, en daarom houdt men zich op zeer diverse manieren met het thema duurzaamheid bezig. Daaronder valt niet alleen de afwezigheid van auto’s. Het dorp haalt 100 procent schone “NaturEnergie” uit waterkracht en wil de eerste fijnstofvrije gemeente van de Europese Alpen worden. Vakantiegangers die zich op de 100 pistekilometers boven Saas-Fee willen uitleven, worden met de elektrische taxi bij de parkeerplaats onder het dorp afgehaald en naar hun accommodatie gebracht.

Zicht op het autovrije Saas-Fee.

4. Serfaus (Oostenrijk)

In 1970 besloot men in Serfaus dat de straat door het dorp voor het verkeer gesloten zou worden, zodat skibussen en particuliere auto’s op weg naar de gondelbaan niet meer door het dorp kunnen rijden. Sinds 1985 is er een oplossing voor het verkeersprobleem: sindsdien loopt er in een tunnel onder de dorpsstraat een zweefbaan – en is daarmee de hoogstgelegen zweefbaan ter wereld. Deze verbindt de parkeerplaats aan de dalzijde van het dorp met het dalstation van de gondelbaan die de wintersporters naar het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis (2.820 m) met 198 km piste brengt – met twee tussenstations in het dorp. Vakantiegangers kunnen met hun auto’s niet verder komen dan het hotel.

Geen zin in uitlaatgassen tijdens de skivakantie? Dan is Serfaus een perfecte bestemming.

5. Wengen (Zwitserland)

De locatie is voor alpinisten een droom: aan de voet van het driegesternte Eiger, Mönch en Jungfrau ligt het traditionele bergdorp Wengen, het ideale startpunt voor wintersporters die de skiregio “Jungfrau” met 214 pistekilometers willen ontdekken. Wengen is onder hen vooral bekend vanwege de beroemde Lauberhorn-wereldkampioenschappen. Wengen is echter niet met de auto te bereiken. Deze blijft in de parkeergarage in Lauterbrunnen staan. Van daaruit loopt de Wengneralpbahn omhoog naar Wengen en is daarmee de langste doorlopende tandradbaan van Zwitserland. De baan verbindt het dorp ook met de Kleine Scheidegg en Grindelwald.

Autovrije idylle in Wengen.

6. Oberlech (Oostenrijk)

Op het zonneterras van de Arlberg, midden in het reusachtige skigebied Arlberg (2.811) met maar liefst 305 km piste ligt het hoteldorp Oberlech. Het dorp is in de winter, als de privéweg door het dorp gesloten is, alleen via de piste of de gondelbaan vanuit Lech bereikbaar. De verzorging van de hotels wordt door een uniek tunnelsysteem gegarandeerd. De gondelbaan is van 7 tot 1 uur ’s nachts in bedrijf. Wie ’s avonds dus nog een bezoekje wil brengen aan de exclusieve bars in Lech, hoeft zich niet druk te maken om de terugweg.

Zonneterras in het autovrije hoteldorp Oberlech.

7. Valmorel (Frankrijk)

Met de chalets van steen en hout is Valmorel een imitatie van een oorspronkelijk Frans bergdorpje. De appartementen van het dorpje liggen rond de dorpskern. En deze is autoluw. Op die manier verspreidt het centrum met de pittoresk beschilderde huizen, de bochtige straatjes en de poorten een heel eigen, gezellig charme. De Fransen hebben Valmorel daarom de bijnaam ‘La Belle’ (de schone) gegeven. Vanuit de meeste accommodatie hebben de wintersporters direct toegang tot het skigebied ‘Le Grand Domaine’ (2.550 m) met 165 km piste.

Valmorel – een autovrije droom in het wit.

8. Mürren (Zwitserland)

Aan de voet van het skigebied Mürren-Schilthorn (2.970 m) liggen maar liefst twee autoluwe bergdorpen boven elkaar. Direct bij het hoogste skigebied van het Berner Oberland met 53 pistekilometers ligt Mürren, een traditioneel bergdorp en het hoogste permanent bewoonde dorp van het kanton Bern. Vakantiegangers kunnen Mürren niet met de auto bereiken. Maar er zijn twee andere mogelijkheden: de bergbaan van Lauterbrunnen of de Schilthornbahn vanaf de Stechelberg. Wie de Schilthornbahn kiest, kan halverwege uitstappen in Gimmelwald, een klein bergdorp dat eveneens autovrij is.

Nog een autovrij dorp: Mürren.

9. Bettmeralp, Riederalp en Fiescheralp (Zwitserland)

1 skigebied, 3 dorpen, drie keer een autoverbod: midden in de Aletsch Arena (2.869 m) met 104 pistekilometers liggen Bettmeralp, Riederalp en Fiescheralp. Auto’s zoeken vakantiegangers op de straten van de dorpen tevergeefs. Hier vind je alleen gemotoriseerde sleeën en pistevoertuigen. De reis naar het dorp vindt plaats via gondelbanen: vanuit Betten bereik je Bettmeralp, vanuit Morel Riederalp en vanuit Fiesch kom je in Fiescheralp. Het skigebied staat bekend als bijzonder aantrekkelijk. Wintersporters hebben tenslotte vanaf de Bettmerhorn, Eggishorn en Moosfluh een prachtig uitzicht op de langste gletsjer van de Alpen.

Zicht op het autovrije Riederalp.

10. Werfenweng (Oostenrijk)

Zachte mobiliteit (SAMO) – dat is het concept dat in Werfenweng in het Salzburger Land sinds 1997 met hoofdletters wordt geschreven. Sindsdien staat het dorp model voor het pilotproject voor milieuvriendelijk reizen. Het doel: vakantiegangers motiveren hun auto gewoon te laten staan. Of misschien maar helemaal zonder op reis te gaan. In Werfenweng is geen rijverbod, maar er zijn wel genoeg redenen om vrijwillig de auto te laten staan: een gratis shuttlebus van en naar het station Bischofshofen, de gratis dorpstaxi “ELOIS”, een nachtmobiel, een gratis trip naar Salzburg en het gebruik van de “Grashüpfer” (auto’s op biogas) of de “Smile-E’s” (elektrische auto’s). En overdag wordt de auto tegen de latten ingeruild – in het skigebied Werfenweng (1.834 m) met 27 km piste.

Zon boven het autovrije Werfenweng.
8 tips voor een skireis in Italië

In Noord-italië is de skisport net zoals in alle andere Alpenlanden alomtegenwoordig. ...

Top reisbestemmingen voor een skivakantie in januari

Wat is er mooier dan in de poedersneeuw het nieuwe jaar te starten? In januari is er ...