Skigebied Winterberg

28-06-2018 - WinterTrex

Het hoeven niet altijd de Alpen te zijn: het skigebied Winterberg in het Sauerland nodigt kenners en gevorderden uit tot afwisselend wintersportplezier. Kleine kinderen kunnen hier het skiën op een speelse wijze leren en ook ouderen vinden voldoende uitdaging op de pistes. Een uitgebreid gastronomisch aanbod nodigt uit tot een ontspannen pauze tijdens de skidag.

Eén van de waarmerken van Winterberg: de St. Georg schans.

1) Algemene informatie over het skigebied Winterberg

  • Afwisselende pistes op een hoogte tussen 630 en 830 m
  • 27,5 km piste in het hart van het Sauerland
  • 24 liften

Het skigebied Winterberg ligt midden in het Sauerland en biedt wintersport voor alle sneeuwliefhebbers. Kinderen, beginners, gevorderden en snowboarders vinden in het skigebied Winterberg op een hoogte van 630 m tot 830 m de ideale omstandigheden. 24 liften brengen de wintersporters op zeven bergen. Vanaf de bergen starten 34 afdalingen met een totale lengte van 27,5 km. Vooral beginners en families zullen blij zijn met de 14 km blauwe pistes. Gevorderden kunnen zich op de 12 km rode pistes bewijzen en absolute pro’s kunnen de uitdaging aangaan op de 1,5 km zwarte piste. Maar ook voor snowboarders, langlaufers en rodelaars heeft het skigebied Winterberg veel interessants te bieden.

Bosafdaling in Winterberg

Zin in nog meer plezier in de sneeuw? In de gehele wintersportregio bieden naast het skigebied Winterberg negen andere skigebieden pistes en banen voor elke smaak en elk niveau. Het skigebied Altastenberg staat bijvoorbeeld met 11 km pistes te wachten op genieters en gezinnen. In totaal zijn er in alle skigebieden 83 afdalingen met een totale lengte van 50 km. Een groot gedeelte van de 60 liften is door middel van een gezamenlijk ticketsysteem met elkaar verbonden. Maar dat is niet alles: met de skipas “Wintersport-Arena Card” is het zelfs mogelijk om in totaal 150 liften te gebruiken, waaronder ook de liften in het naburige skigebied Willingen-Sauerland.

De 6-persoonsstoeltjeslift zweeft boven de bosafdaling.

Het skigebied Winterberg staat bekend als sneeuwzeker. De sneeuwhoogtes liggen tijdens het seizoen tussen 25 en 125 centimeter. En als het eens niet sneeuwt, zorgen moderne sneeuwkanonnen ervoor dat wintersport in het gehele skigebied van december tot maart mogelijk is. 360 sneeuwkanonnen zorgen dan voor onbezorgd skiplezier op 26 km pistes. ’s Avonds en ’s nachts worden de pistes door grote walsen geprepareerd zodat de omstandigheden de volgende dag weer ideaal zijn. Winterberg heeft niet alleen sneeuw te bieden: gemiddeld drie zonuren per dag van december tot februari alsmede vier in maart zorgen voor een buitengewoon natuurlijke belevenis met bergen, zon en sneeuw. Op veel hellingen in het wintersportgebied is dankzij verlichting winterplezier tot in de late avonduren mogelijk.

Het aanbod in het skigebied Winterberg overtuigt ook onze experts. Ze geven de onderdelen “Liften & banen” en “Sneeuwzekerheid” in de beoordelingscriteria vier respectievelijk drie van vijf sterren.

2) Pisteplan Winterberg

3) Skiën in het skigebied Winterberg

Wintersport is in Winterberg voor skiërs van elk niveau mogelijk. Niet-geoefende skiërs kunnen bij de oefenliften bij de Herrloh hun eerste stappen in de sneeuw wagen. Ook de pistes bij de Bremberg, de Käppchen of de Astenstraße zijn geschikt voor beginners. In Winterberg wordt op een hele bijzondere manier ook aan de jongste wintersportfans gedacht. U kunt de eerste pogingen op ski’s bij de oefenhellingen bij de Käppchen, bij de Landallift, de Astenstraße of bij de Herrloh ondernemen. Daar wacht op de jongsten het vrolijke kinderland. Op ongeveer 10.000 m² maken de kinderen hier op een speelse wijze kennis met de wintersport door middel van een tovertapijt, figuren, parcours en tipitent.

Gevorderde skiërs hoeven hun uitdagingen niet te missen: de slalomhelling geldt als steilste ten noorden van de Alpen en de zwarte afdaling bij de Sankt-Georg-schans vraagt zelfs vrij veel van echte experts.

De piste loopt direct langs één van de springschansen.

Een bijzondere attractie in het skigebied Winterberg is het skiën op verlichte pistes. Twee keer per week van 18:30 tot 22 uur kan op 14 verlichte pistes met een totale lengte van 8 km tot laat in de avond worden geskied. Daarmee is het skigebied Winterberg het grootste samenhangende verlichte gebied van West-Duitsland.

Snowboarders kunnen zich in Winterberg eveneens uitleven. Carven en cruisen is hier heel ontspannen mogelijk. Beginners kunnen in de snowboardschool vakkundig worden begeleid. In Neuastenberg op de Postwiese ligt een funpark dat plezier biedt voor zowel beginners als experts. De obstakels zijn allemaal gemarkeerd en verlicht. Het snowpark biedt onder andere meerdere straight- en down-rails, een easy-line met straight-box, een jib-line met flat-boxes, diverse tubes en een moeilijke profi-line.

Freestyler in het snowpark Winterberg.

Rondom de Kahler Asten wachten ongeveer 150 km gespoorde loipes op langlaufliefhebbers. In de gehele Nordicsport-Arena Sauerland liggen zelfs 500 km loipes in de stijlen klassiek en skating. Deze zijn deels besneeuwd en voorzien van verlichting.

Skiën in Winterberg is leuk – dat zien onze experts precies zo. Ze geven de gezinsvriendelijkheid vier sterren. Ook het aanbod voor beginners is een voltreffer met 4 sterren. De loipes krijgen van onze experts drie sterren.

4) Expertbeoordeling

Het skigebied Winterberg hoort bij de populairste wintersportlocaties van Duitsland. Onze experts komen op een totale beoordeling van 3,2 sterren. De sneeuwkanonnen en moderne, snelle liften zijn grote voordelen in het skigebied. Voor deze twee top beoordelingscriteria ontvangt het gebied vier dan wel drie sterren.

Voor de totale beoordeling werden bovendien bijzondere belangen zoals gezinsvriendelijkheid of het aanbod voor freeriders en snowboarders onder de loep genomen. Andere beoordelingscriteria zijn vrijetijdsactiviteiten naast de piste, het gastronomische aanbod of de parkeermogelijkheden.

Actuele status en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Niet alleen skiën, maar ook rodelen staat in het wintersportgebied Winterberg op het programma. Drie besneeuwde rodelhellingen met lift staan bij de Astenstraße, Bremberg en in het kinderland ter beschikking. Bovendien is rodelen in het kuurpark Winterberg mogelijk. Van snelle wintersport met bochten kunnen de gasten in de “Veltins EisArena” genieten. Bij de wereldkampioenschappen is de elite van bobsleeërs en rodelaars in Winterberg te gast. Het gastenrodelen geeft een intensieve indruk achter de schermen van de baan – inclusief adrenalinekick.

In het skigebied is winterwandelen op ongeveer 35 km wandelroutes echt een genot. De winterse wandelroutes zijn ingedeeld in verschillende moeilijkheidsniveaus – van een gezellige wandeltocht over geruimde paden tot aan een uitdagende wandeling over natuurlijke besneeuwde paden. Het aanbod wordt afgerond door fakkel- en sneeuwschoenwandelingen alsmede tochten in de paardenslede door het besneeuwde landschap.

Besneeuwd winters landschap in het Sauerland.

Heel ander vrijetijdsplezier voor het hele gezin is mogelijk in de “Freizeitwelt Sauerland”. Hier staan reuzenglijbanen, springkussens en trampolines op de kleinsten te wachten, terwijl de ouderen de klimhal kunnen uitproberen.

Een goede pauze hoort bij het skiën en met tien authentieke hutten in het skigebied is het in Winterberg goed toeven. De meesten bieden niet alleen overdag een hartige maaltijd, maar staan ook bekend om leuke après-ski feestjes of vrolijk feestplezier tijdens de verlichte avonden. Tips zijn “Möppis Hütte” of de “Skihütte Rauher Busch”. Daarna kan je verder feestvieren in de discotheek “Tenne”, de bar “Muhve In” of in de Irish Pub “The Blackwater”. Lekker eten kan in “Benny’s Kartoffelkiste” en fijnproevers komen in de “Landfein Genusswirtschaft” of in “Die Sperre” aan hun trekken.

De activiteiten naast de pistes vallen ook in de smaak bij onze experts. Ze geven “Restaurants, bars & horeca” drie sterren. In de categorie “Après-ski” geven ze vier sterren.

6) Plaatsen in het skigebied

De wintersportplaats Winterberg ligt op een hoogte van 668 m en is de thuisstad van 13.000 inwoners. Skiën vindt hier plaats sinds het begin van de 20e eeuw. De stad is vandaag de dag het grootste wintersportoord in Noordwest-Duitsland, het toerisme één van de belangrijkste inkomstenbronnen. Dat heeft de plaats niet alleen aan skisportliefhebbers te danken: Winterberg is een genezend kuuroord. Dat wil zeggen dat het klimaat een therapeutisch effect heeft. Zoals het een kuur- en skioord past, schittert Winterberg met een grote hoeveelheid accommodaties en restaurants.

Bij de traditionele evenementen in Winterberg horen onder andere hondensledewedstrijden in januari of februari en de Winterberger markt. Het stadsdeel Altastenberg is eveneens een genezend kuuroord en met een hoogte van 740 m tot 790 m het hoogste dorp in het Sauerland. Het hooggelegen dorp ligt direct aan de Rothaarsteig bij de Kahler Asten en is daarmee zowel in de zomer als in de winter populair.

Ook het stadsdeel Elkerinhausen mag zich sieren met het keurmerk “door de staat erkend genezend kuuroord”. Andere door de staat erkende luchtkuuroorden zijn Niedersfeld, Züschen en deels Neuastenberg. Langenwiese en Hoheleye mogen zich door de staat erkende ontspanningsoorden noemen.

7) Heenreis naar het skigebied Winterberg

Met de auto kan Winterberg goed en eenvoudig worden bereikt. Vanuit het noorden over de A7 vanuit Hamburg en vanuit Hannover over de A2 en de A33 tot afslag Wünneberg, richting Brilon via Olsberg naar Winterberg. Vanuit het zuiden bereik je Winterberg via de A5 Frankfurt/Gießen tot aan afslag Marburg richting Allendorf. Vanuit het westen brengen de A44 Dortmund/Kassel tot afslag Kreuz Werl en richting A46 en Arnsberg, Meschede, Bestwig en Olsberg je naar Winterberg. Vanuit het oosten verlaat je de A44 bij afslag Zierenberg en kom je via de B521 via Korbach en Medebach in Winterberg. In de wintermaanden kunnen op de routes vanuit het westen files ontstaan. Daarom raden we in dat geval een heenreis via de A46 tot aan afslag Meschede aan, en vervolgens de route via de B55 en L740.

Eenvoudiger is de heenreis met de trein: de Interregio-Verkehr verbindt Winterberg met Dortmund en Kassel. Vanaf het station kom je met de buslijnen S40 en R28 binnen 5 tot 7 minuten direct in het skigebied. Met het vliegtuig reis je via de vliegvelden Dortmund op 95 km afstand of Köln Bonn Airport op 135 km afstand. Parkeerplaatsen in het skigebied Winterberg zijn meestal voldoende aanwezig en gratis.

De dichtstbijzijnde vliegvelden liggen in Dortmund (ca. 95 km), Köln/Bonn (ca. 135 km) en Frankfurt (ca. 160 km).

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Winterberg

Vooraf al naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, de actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...