Uttendorf – Skigebied Weißsee Gletscherwelt

13-11-2018 - WinterTrex

Het skigebied Weißsee Gletscherwelt in het Oostenrijkse nationaalpark Hohe Tauern is ideaal voor gezinnen, liefhebbers van toeren en van natuur. Een aantrekkelijk aanbod voor gezinnen, de hoge sneeuwzekerheid van de goed geprepareerde pistes en mogelijkheden tot freeriden, langlaufen en ijsklimmen beloven naast rodelen, ijsstokschieten en sneeuwwandelen heel veel afwisseling.

Het skigebied Weißsee Gletscherwelt biedt een hoge sneeuwzekerheid.

1) Algemene informatie over het skigebied Weißsee Gletscherwelt

  • 23 pistekilometers met 8 liften op een hoogte van 1.482 m tot 2.600 m
  • 25 langlaufkilometers
  • 15 freeride-routes
  • 14 km lange rodelbaan

De Weißsee Gletscherwelt ligt in het nationaalpark Hohe Tauern in het Oostenrijkse Salzburger Land. Het grootste nationaalpark van Oostenrijk ligt naast Salzburg ook in de provincies Karinthië en Tirol. Het nationaalpark Hohe Tauern bestaat uit meer dan 300 bergen boven de 3.000 m, 342 gletsjers en vele beken, watervallen en bergmeren en wordt doorkruist door de Großglockener-Hochalpenstraße. De Weißsee Gletscherwelt strekt zich uit op een hoogte van 1.482 m tot 2.600 m en zorgt onder liefhebbers van diverse wintersporten tot in het late voorjaar voor sneeuwzekerheid. Omgeven door de majestueuze bergwereld van de bergkam in de Oost-Alpen biedt het vakantieoord Uttendorf-Weißsee op 804 m boven de zeespiegel de ideale voorwaarden voor een gezinsvriendelijke en ontspannen skivakantie.

Met 23 sneeuwzekere pistekilometers van alle moeilijkheidsniveaus, uitstekende pistekwaliteiten en aantrekkelijke aanbiedingen voor vooral gezinnen is het hoogteskigebied Weißsee Gletscherwelt zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden. Naast alpineskiën en snowboarden bieden de 25 km uitstekend geprepareerde langlaufloipes, 15 freeride-routes en de 14 km lange rodelbaan afwisselend winterplezier.

Het skigebied Weißsee Gletscherwelt loopt tot op 2.600 m hoogte.

Het skigebied Weißsee Gletscherwelt wordt ontsloten door de Weißsee gletsjerbaan. De maximale sneeuwhoogte bedroeg de afgelopen jaren bij het dalstation 60 cm en bij het bergstation 210 cm. Gemiddeld vijf tot zes zonuren per dag, 6 km blauwe pistes, 15 km rode pistes en 2 km zwarte afdalingen garanderen skiplezier voor beginners en gevorderden.

Vanwege het overzichtelijke aanbod van acht liften ontvangt de skiregio Weißsee Gletscherwelt van onze experts in de categorie Liften & banen een beoordeling van twee sterren, terwijl de hoge sneeuwzekerheid resulteert in vier sterren.

2) Pisteplan skigebied Weißsee Gletscherwelt

3) Skiën in het skigebied Weißsee Gletscherwelt

Omgeven door de bergkammen van de Hohe Tauern is de Weißsee Gletscherwelt met een aantrekkelijk aanbod en grotendeels eenvoudige tot gemiddeld moeilijke afdalingen een paradijs voor gezinnen. Gasten die hun uitrusting in de skiverhuur willen huren, garanderen na een online-aanmelding vooraf in het berghotel Rudolfshütte of bij Sport 2000 Günther dat ze ter plaatse de juiste uitrusting krijgen. In de skischool Lederer vinden beginners en professionals van jong tot oud een veelzijdig aanbod ski- en snowboardlessen. Naast privélessen en groepslessen staan begeleide skitoeren, freeriding en meerdere skicamps op het programma. De skischool Lederer ligt, inclusief kinderland voor de kleintjes, bij de Rudolfshütte bij het middelstation van de Gletscherbahn.

Met de eigen auto of de gratis skibus kom je eenvoudig vanuit Uttendorf naar de Weißsee Gletscherbahn. Het dalstation Enzingerboden ligt op een hoogte van 1.482 m, het middelstation Grünsee op 1.742 m en het bergstation bij de Weißsee op 2.315 m. Hier ligt het berghotel Rudolfshütte. Een andere lift, de DSL Medelz, loopt naar de 2.760 m hoge Medelzkopf. 23 zorgvuldig geprepareerde pistekilometers zijn verdeeld in 6 km eenvoudige (blauwe), 15 km gemiddeld moeilijke (rode) en 2 km zwarte afdalingen voor geoefende skiërs. De langste afdaling biedt skiërs en snowboarders vanaf de Medelzkopf tot aan de Enzingerboden 9 km heerlijk pisteplezier.

Mooie uitzichten bij goed zicht.

Als liften zijn de gondelbanen van de secties I en II van en naar het middelstation, de DSL Medelz, de Hütten-, Zehner-, Grünsee- en Schafbühelift alsmede de DSL Tauernmoos ter beschikking. Bij de Hüttenlift kunnen skifans van het betoverende nachtskiën genieten, terwijl de Zehnerlift naar de zwarte piste voor experts loopt. Op de Saurüssel en op de Olympiahelling vinden freeriders heerlijke diepsneeuwgebieden voor afdalingen ver weg van alle drukte.

Wie graag op langlauflatten door het besneeuwde landschap glijdt, vindt in Uttendorf 25 km goed gespoorde loipes. Ze zijn aangesloten op de 200 km lange Pinzga-loipe en maken bij de Seeloipe met nachtlanglaufen ook een bijzonder idyllische ervaring mogelijk.

Vanwege het aanbod voor gezinnen en kinderen en dat voor experts en freeriders geven onze experts het skigebied Weißsee Gletscherwelt in beide categorieën drie sterren.

4) Expertbeoordeling

Gebaseerd op het testoordeel van onze experts ontvangt het skigebied Weißsee Gletscherwelt een totale beoordeling van 2,7 sterren. De hoogste score behaalt het top beoordelingscriterium sneeuwzekerheid met vier sterren. Onder de beoordeling voor bijzondere belangen worden de categorieën families & kinderen alsmede gevorderden & freeriders beide met drie sterren bekroond. In de rubriek voor overige beoordelingscriteria ontvangen de oriëntatie en de gastronomie eveneens drie sterren.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Liefhebbers van afwisselende wintersport vinden in het skigebied Weißsee Gletscherwelt ook naast de alpiene pistes veel gelegenheid voor sportieve activiteiten. Veelzijdige toeren, lange wandelingen en het indrukwekkende panorama van de besneeuwde toppen midden in het nationaalpark Hohe Tauern bieden ontspanning van de drukte van elke dag. De skiregio in de Hohe Tauern is een eldorado voor liefhebbers van toeren en sneeuwschoenwandelaars. De indrukwekkende fauna en flora van het nationaalpark kan ook in de winter tijdens begeleide toeren en wandelingen met gidsen worden ontdekt. Een bijzondere natuurervaring staat ook tijdens het sneeuwschoenwandelen op wintersporters te wachten. Begeleide toeren beginnen bij de Rudolfshütte am Weißsee en lopen door diep besneeuwde, ongerepte landschappen naar de omliggende toppen.

Ambitieuze skiërs komen in het natuurparadijs van de Weißsee Gletscherwelt net zo aan hun trekken als ijsklimmers. De indrukwekkend gelegen Weißsee nodigt uit tot winterse activiteiten naast de met sneeuw bedekte hellingen, zoals schaatsen en ijsstokschieten. Paardensleetochten langs de oever laten de harten van romantische mensen sneller kloppen.

Naast wandelen en skitoeren worden vanuit de Rudolfshütte ook fakkelwandelingen en ijsklimmen aangeboden. De Grünsee-watervallen bieden met de ijsklimlocaties ‘Gugelhupf’, ‘Devil’s Dance’, ‘Eisfreundschaft’, ‘Gläserne Madonna’, ‘Eiskanal’ en ‘Eiswalzer’ passages met een hoogte van 100 tot 150 m. Via het Medelz-bergstation, de stuwwand van de Weißsee en het Medelz-dalstation bereik je verdere oefenwatervallen zoals de ‘Olympiafall’, de ‘Eislutscher’, de ‘Eisträumer’ en de ‘Ödenwinkelfälle’.

Pauze in de hut.

Vanuit de Alpengasthof ‘Liebenberg’ in Uttendorf wordt voor kleine en grote gasten rodelen georganiseerd. Naast een rodelverhuur staan er een rodeltaxi en een gezellige hut ter beschikking. Het natuurijs van de Weißsee nodigt uit tot heerlijk schaatsplezier en tot ijsstokschieten. Rondom het meer kan je tijdens een wandeling van de heldere winterlucht genieten of met een paardenkoets een romantische sledetocht ondernemen. Wie zin heeft om te winkelen, kan terecht in Zell am See of Mittersill.

Gezellige hutten en restaurants verwennen met regionale en nationale specialiteiten zoals Germknödel, Salzburger Nockerln of Wiener Schnitzel. Après-ski vindt plaats in de discotheek van Uttendorf. Voor de innerlijke mens zorgen in Uttendorf tegen de achtergrond van het adembenemende bergpanorama de ‘Alpengasthof Enzingerboden’ en de ‘Rudolfshütte’.

Voor de beperkte après-skimogelijkheden geven onze experts het skigebied Weißsee Gletscher één ster. Omdat de regio gespecialiseerd is op gezinnen, vind je hier geen turbulent nachtleven.

6) Plaatsen in het skigebied

Het beschouwelijke vakantieoord Uttendorf met ongeveer 3.000 inwoners ligt in het skigebied Weißsee Gletscherwelt in het nationaalpark Hohe Tauern. Vanuit Uttendorf rijdt er een gratis shuttlebus naar het skigebied. Het vakantieoord bestaat uit de gemeentes Uttendorf, Stubach, Schwarzenbach en Tobersbach.

Blik over het dal met kerktoren.

Naburige gemeentes van Uttendorf zijn Saalbach-Hinterglemm, Mittersill, Niedernsill, Stuhlfelden, Matrei in Oost-Tirol alsmede Kals en Heiligenblut am Großglockner. Gelegen aan de ingang van het wild romantische Stubaital, in het Salzburger Pinzgau, hoort het skigebied bij de regio Zell am See. De gelijknamige hoofdstad kijkt vanaf de Romeinse tijd terug op een rijk historisch verleden. Het pittoreske oude centrum biedt bezienswaardigheden zoals de Vogtturm, de Stadtpfarrkirche en slot Rosenberg en is zeer geschikt voor bezichtigingen en shoppen, terwijl op het meer een boottocht ook erg leuk is.

In Mittersill, de grootste plaats in Oberpinzgau, ligt met de acht ruimtes van de Nationalpark-Welten het grootste nationaalparkcentrum van Europa. De 900 jaar oude Felberturm biedt onderdak aan het Heimatmuseum Mittersill, terwijl de Angerkapelle een lokaal bedevaartoord is. Het droomachtige Niedernsill ligt aan de voet van de Kitzbüheler Alpen, aan de zuidkant van Oberpinzgau en is net als Mittersill, Zell am See en Uttendorf verbonden aan de Pinzgauer lokale trein.

7) Heenreis naar het skigebied Weißsee Gletscherwelt

Het skigebied Weißsee Gletscherwelt bij Uttendorf in Oostenrijk ligt 160 km ten zuidoosten van München. Het ligt 120 km ten zuidwesten van Salzburg, 125 km ten oosten van Innsbruck en 20 km ten westen van Zell am See. Met de auto is de heenreis mogelijk vanaf München via de A8 en de A93 en in Oostenrijk vervolgens via de A9 en de B173. Vanaf Zell am See loopt de B168 naar Uttendorf.

Met de trein reis je naar Zell am See, waarna je met het smalspoor van de Pinzgauer Lokalbahn direct in Uttendorf uitkomt.

De dichtstbijzijnde luchthavens liggen in Salzburg en Innsbruck, beide ongeveer 135 km verderop. Ze zijn via het spoor met Zell am See verbonden of ook bereikbaar met de huurauto.

Tussen Uttendorf en het skigebied Weißsee Gletscherwelt rijden gratis skibussen.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Weißsee Gletscherwelt

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, de actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...