Skigebied St. Englmar

13-11-2018 - WinterTrex

Romantische winterse landschappen, goed onderhouden pistes en een uitstekend programma voor groot en klein staan in het skigebied St. Englmar op wintersporters te wachten. Prachtig gelegen in het natuurpark Beierse Woud bieden de skioorden St. Englmar, Viechtach en Neukirchen-Pürgl een unieke omgeving voor een wintervakantie in het zuidoosten van Duitsland.

Het skigebied St. Englmar ligt in het natuurpark Beierse Woud.

1) Algemene informatie over het skigebied St. Englmar

  • skiën op de hellingen van het Beierse Woud op in totaal 12 km pistes
  • sneeuwzekere ligging op een hoogte tussen 720 en 1.030 m
  • 13 comfortabele sleepliften voor een dicht pistenetwerk
  • gezellige skioorden St. Englmar, Viechtach en Neukirchen-Pürgl

In het Duitse skigebied St. Englmar beleven gasten een betoverende winter tussen de beboste heuvels en gezellige skioorden. In het gelijknamige skioord en ook in de naburige gemeentes Viechtach en Neukirchen-Pürgl vinden vakantiegangers verzorgde accommodaties, een goede infrastructuur en een gezinsvriendelijk vakantieaanbod voor kleine en grote kinderen. Het nationaalpark Beierse Woud is niet zonder reden zowel in de zomer als in de winter de populairste reisbestemming na de Alpen.

Gelegen in het uiterste zuidoosten van Duitsland, ten oosten van Regensburg en ten noorden van Deggendorf, strekken de heuvels van het Beierse Woud zich uit tot aan Tsjechie. Wintersporters kunnen dan ook zowel aan de Duitse als aan de Tsjechische kant skiën. De hoogte van het skigebied St. Englmar tussen 720 en 1.030 m is dan wel niet te vergelijken met de meeste skigebieden in de Alpen, maar vanwege de ligging in het Beierse Woud hoort veel sneeuwval in de winter er helemaal bij. Van november tot april sneeuwt het 4 tot 15 dagen per maand. In de meeste winters ligt bij het dalstation altijd 10 tot 30 cm en bij het bergstation 20 tot 60 cm sneeuw. Moderne sneeuwkanonnen zorgen voor een optimale voorbereiding van de pistes en maken skiën tijdens vrijwel de gehele winter mogelijk. Bij gemiddeld 4 tot 5 zonuren per dag kan je van de tijd buiten – tijdens het skiën, rodelen of wandelen – op een heerlijke manier genieten.

Uitzicht op beboste heuvels in het skigebied St. Englmar

Afwisselende en romantische routes door het natuurpark Beierse Woud kenmerken het skigebied St. Englmar. Ongeveer twee derde van de in totaal 12 pistekilometers zijn blauw en strekken zich glooiend en breed uit over de hellingen. 13 sleepliften brengen de skiërs op de berg – niet meer dan een doelmatig transport door middel van liften.

In de boordeling van een skigebied tellen de beide top beoordelingscriteria ‘Sneeuwzekerheid’ en ‘Liften & banen’ vanwege hun belang dubbel mee. Voor het skigebied St. Englmar geven onze experts een goede 3 sterren voor de sneeuwzekerheid en slechts één ster voor liften & banen. De reden hiervoor is dat sleepliften het beeld in het skigebied bepalen.

2) Pisteplan skigebied St. Englmar

3) Skiën in het skigebied St. Englmar

Met in totaal 12 pistekilometers is St. Englmar eerder een klein skigebied. Toch zijn er verbazend veel mogelijkheid en afwisseling voor skiërs van elk niveau. Op de voorgrond staan daarbij de kleinste skiërs en de gezinsvriendelijkheid van het aanbod. Met een goede 3 sterren belonen onze experts het aanbod voor ‘Families en kinderen’ en voor ‘Beginners’. Al bij de boeking van een accommodatie is het zinvol om naar de aanwezige skischolen en het skigebied St. Englmar zelf te kijken. De reden is eenvoudig: ‘het’ skigebied St. Englmar bestaat niet, maar het gaat eerder om vier kleinere skigebiedjes, die samen het grotere skigebied vormen. Ze hebben verschillende concepten en een verschillend aanbod.

Voor gezinnen zeer geschikt zijn Grün-Maibrunn en de Kapellenberg. De beide skigebieden zijn zeer klein en beschikken over eenvoudige oefenhellingen voor beginners en kinderen. Maar ook in het skigebied Predigtstuhl direct bij St. Englmar zijn er meerdere blauwe pistes voor genietende skiërs en gezinnen met kinderen. Een deel van de pistes bij de Predigtstuhl wordt ’s avonds verlicht. Bovendien is er in dit skigebied een echt hoogtepunt voor gevorderden en freeriders: het grootste funpark met verlichting en sound van Duitsland ligt in het Beierse Woud! Op ongeveer 500 m vind je acht rails en boxen, verschillende jib-elementen, kleine jib-kickers en nog veel meer. Voor freestylers een echte aanrader, want dankzij de verlichting kunnen de obstakels tot laat in de avond worden gebruikt.

Voor kinderen is er in het skigebied St. Englmar een tovertapijt.

Terwijl de 8 blauwe kilometers van de in totaal 12 km zijn verdeeld over de drie genoemde skigebieden, domineren in het gebied Pröller-Ski-Dreieck de rode en zwarte pistes: in totaal 3,5 km rode en 0,5 km zwarte pistes wachten op goede skiërs die op zoek zijn naar een uitdaging. Een langere blauwe piste rond het aanbod op de Pröller af. Veel van de pistes in dit deelskigebied in de richting Viechtach zijn ’s avonds verlicht.

Geen geheime tip, maar een hartelijke aanbeveling: het aanbod voor ‘Langlaufen & loipes’ in het skigebied St. Englmar. In totaal 100 km zeer goed geprepareerde loipes en skatingroutes wachten op sportieve langlaufers. De routes lopen deels vrij vlak over de heuvels, maar dagen de sporters ook met enkele merkbare moeilijkheden uit. Een van de mooiste en langste routes is de ‘Hirschensteinloipe’. Deze is 15 km lang en beloont de inspanningen met een fantastisch uitzicht op het Donautal en delen van het Beierse Woud. Met zeer goede 4 sterren beoordelen onze experts de categorie ‘Langlaufen & loipes’ in het skigebied St. Englmar.

4) Expertbeoordeling

Met bijna 3 van 5 sterren behaalt het skigebied St. Englmar een goede beoordeling van onze experts. Noemenswaardig zijn de beoordelingscriteria ‘Langlaufen & loipes’ alsmede ‘Aankomst en parkeermogelijkheden en ‘Oriëntatie (pisteplan, uithangborden & bewegwijzering)’. Ze ontvangen allemaal vier sterren van onze experts. Zeker de mogelijkheden voor langlaufers zijn hier van belang. Maar ook voor de mogelijkheden voor alpine skiërs zijn er in het skigebied St. Englmar goede cijfers. De beoordelingscriteria voor bijzondere belangen ‘Families & kinderen’ alsmede ‘Beginners’ ontvangen net zoals de factoren ‘Après-ski’ en ‘Restaurants, bars & horeca’ een goede drie sterren. De beoordelingscriteria voor ‘Gevorderden & freeriders’ alsmede ‘Snowparks’ mogen er tenslotte met 2 goede sterren ook zijn.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Gezellig en lekker of eerder feestelijk tot actief – in St. Englmar kan het programma naast de pistes zeer persoonlijk worden ingericht. Dat begint al met het dagprogramma voor niet-skiërs of gezinnen in de namiddag na de skischool. Op in totaal 50 km geruimde en goed onderhouden winterwandelroutes kan je heerlijk wandelen en van de natuur genieten. De moeilijke route naar de berg wordt beloond met onvergetelijke uitzichten. Beneden ben je sneller, bijvoorbeeld met de slee. Vele geprepareerde rodelhellingen – deels zelfs verlicht – zorgen voor rodelplezier voor het hele gezin.

Rodelplezier in het skigebied St. Englmar.

Een heel bijzonder hoogtepunt in het natuurpark Beierse Woud is een koets- of sledetocht door het sprookjesachtige landschap. Gezellig onder de warme dekens genieten vakantiegangers van de eindeloze rust van het witte landschap, slechts onderstreept door het snuiven van de paarden.

’s Avonds kan je dan weer opwarmen in één van de vele hutten of bars. De restaurants in St. Englmar staan bekend om hun gezellige sfeer, een gezinsvriendelijke service en lekker eten. Goed aangesterkt mag het tweede deel van de avond beginnen. Enkele sneeuwbars en pubs zijn de beste locaties voor een lekker drankje en avondjes op de dansvloer. Zowel voor het gastronomische als voor het après-ski aanbod geven onze experts drie van vijf sterren.

6) Plaatsen in het skigebied

Het skigebied St. Englmar bestaat uit vier deelskigebieden rondom het gelijknamige skioord St. Englmar en in de buurt van de gemeentes Viechtach en Neukirchen-Pürgl. De gemeente, waaraan de naam van het skigebied is ontleend, ligt in de regio Straubing en is ongeveer 1.000 jaar oud. Naamgever van de gemeente, die vandaag uit 28 dorpsdelen en dik 1.700 inwoners telt, was een emigrant met de naam Engelmarus, die in de 11e eeuw als genezer bekendstond. Vandaag de dag herinnert het ‘Englmarisuchen’ op 2e pinksterdag nog aan hem. Een ander hoogtepunt is de Rauhnacht, die op 28 december wordt gevoerd. Bezienswaardig zijn in het dorp de beide kerken: de kerk St. Englmar komt uit de 17e eeuw en de Kapelle St. Leonhard werd al in 1480 ingewijd.

Zicht op St. Englmar

Vakantiegangers die in het skigebied St. Englmar willen skiën, kunnen bovendien in het ongeveer 13 km verderop gelegen Viechtach overnachten. De stad in Niederbayern met dik 8.000 inwoners en 94 delen biedt een goede infrastructuur met hotels, vakantiehuizen, restaurants en enkele interessante bezienswaardigheden. Het kristalmuseum is bij slecht weer voor wintersporters in het skigebied St. Englmar een aanrader. Een ander alternatief is het dankzij de burcht bekend geworden dorpsdeel Neukirchen-Pürgl, ten westen van St. Englmar.

7) Heenreis naar het skigebied St. Englmar

Vakantiegangers bereiken het skigebied St. Englmar het eenvoudigst met de auto. Vanaf de snelweg A3 is het nog ongeveer 20 minuten tot in het skigebied. De dichtstbijzijnde grotere steden Deggendorf en Regensburg liggen ongeveer 30 tot 60 minuten verderop. Voor een rit vanaf Neurenberg naar St. Englmar moet je ongeveer 2 uur inplannen.

Net zolang duurt de reis vanuit München via de Dingolfinger snelweg. Daarbij rijd je langs het vliegveld, wat ook meteen de vraag beantwoordt hoe de heenreis met het vliegtuig mogelijk is. Vanaf het vliegveld München is het met een huurauto nog ongeveer 90 minuten rijden tot in het skigebied St. Englmar. Alternatieven zijn de luchthavens van Neurenberg of Salzburg.

De heenreis is ook met de trein mogelijk: de stations Straubing en Plattling liggen ongeveer 30 km verderop. Vervolgens kom jet met bus of taxi naar St. Englmar.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams St. Englmar

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, de actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...