Skigebied Oberstaufen

02-07-2018 - WinterTrex

Waarom een lange reis maken, als er dichter bij ook een mooi skigebied ligt? In het skigebied Oberstaufen vinden wintersporters aan de rand van de Alpen wat hun hart begeert: vermakelijke pistes van alle niveaus, comfortabele liften en gezellige hutten voor een geslaagde après-ski maken de skivakantie in Oberstaufen voor groot en klein tot een succes.

De gondelbaan brengt u naar de pistes op de Hochgrat.

1) Algemene informatie over het skigebied Oberstaufen

  • Optimale ligging en verbinding bij het drielandenpunt Duitsland-Oostenrijk-Zwitserland
  • Hoogte tussen 750 en 1.708 met goede sneeuwzekerheid
  • 53 km pistes en 37 liften
  • Gezellig skioord Oberstaufen op de grens met Oostenrijk

Vol levenslust, met een natuurlijke schoonheid en sportieve uitdagingen wacht de Allgäu met zijn bewoners op de winterse gasten. Het skigebied Oberstaufen ligt in het zuidoosten van Baden-Württemberg en is verdeeld over vier kleinere deelskigebieden tot aan Oostenrijk. De hoogte tot 1.708 m zorgt samen met de omvangrijke sneeuwkanonnen voor sneeuwzeker winterplezier. Gemiddelde sneeuwhoogtes tussen 20 en 80 cm zijn in Oberstaufen geen uitzondering. In de winter mogen vakantiegangers op gemiddeld vijf tot zes uur zon per dag rekenen. Niet alleen op ski’s en snowboard, maar ook met sneeuwschoenen of tijdens winterwandelingen is de regio een onvergetelijke belevenis, want de ligging aan de rand van de Alpen biedt unieke uitzichten: tot op een hoogte van 2.657 m torenen de Alpen boven Oberstaufen in de hemel rondom de beroemde Nebelhorn.

Zonnige pistes van een gemiddeld moeilijkheidsniveau nodigen uit tot skiën.

Het skigebied Oberstaufen beschikt over afwisselende pistes en afdalingen, die via 37 comfortabele liften kunnen worden bereikt. Van de in totaal 53 pistekilometers is met 27 km ongeveer de helft van de rode categorie en daarmee voor goede skiërs goed te doen. De overige kilometers zijn verdeeld in blauwe en zwarte pistes. Daarmee is voor het gehele gezin of groepen met skiërs van hele verschillende niveaus in het skigebied Oberstaufen de perfecte diversiteit aanwezig.

Het skioord Oberstaufen is één van de grotere dorpen in de nabije omgeving en daarmee een belangrijk wintersportcentrum met vele restaurants, rustmogelijkheden en overige sportieve activiteiten. Het is nauw met de omliggende dorpen in Duitsland en Oostenrijk verbonden. Als deel van de skiregio Vitales Land kan het als basis voor een actieve skivakantie op 159 pistekilometers dienen. Deze liggen op hoogtes tussen 825 en 1.900 m en zijn dankzij een dicht netwerk van 91 liften zeer goed ontsloten. Bij de bekendste skigebieden van de populaire skiregio horen bijvoorbeeld Kempten, Nesselwang, Füssen en Schwangau in Duitsland alsmede het Tannheimer Tal, het Tiroolse Lechtal en de Naturparkregion Reutte in Oostenrijk.

Onze experts beoordelen de uitstekende omstandigheden in het skigebied Oberstaufen met vier sterren voor de top beoordelingscriteria. Zowel de moderne “Liften & banen” van de vier deelskigebieden als ook de dankzij de sneeuwkanonnen uitstekende “Sneeuwzekerheid” bereiken een goede beoordeling.

2) Pisteplan Oberstaufen

3) Skiën in het skigebied Oberstaufen

Rondom het skioord Oberstaufen ligt het gelijknamige skigebied. Het kan in vier deelskigebieden worden verdeeld: deze liggen bij Sinswang en Hochgrat alsmede in de skiregio Hündle/Thalkirchdorf en bij Steibis. De skigebieden hebben een iets diverse pistestructuur en zijn daarmee voor verschillende doelgroepen een aanrader.

De meest afwisselende en langste pistes vinden skiërs in de SkiArena Steibis en in de skiverbinding tussen Hündle en Thalkirchdorf: in totaal 18 goed geprepareerde pistekilometers staan in beide skigebieden op wintersporters te wachten. In de SkiArena Steibis brengen twaalf liften grote en kleine skiërs en snowboarders op de berg. op de eenvoudige en gemiddeld moeilijke pistes komen ze weer in het dal. In de skiverbinding Thalkirchdorf-Händle vind je eveneens brede en glooiende routes, die voor kinderen en beginners de optimale voorwaarden bieden.

Maar ook ambitieuze skiërs hebben geen reden om zich in beide deelskigebieden in het skigebied Oberstaufen te vervelen: de Hündle-helling, waar al de wereldkampioenschappen van de dames plaatsvonden, biedt net zoals de afdalingen bij de Fluh- en Bärenlochlift in de SkiArena Steibis sportieve uitdagingen voor skiërs en snowboarders. Wie daar is geweest, moet absoluut ook nog naar de Hochgrat – de steile routes zijn alleen iets voor geoefende wintersporters. De moeilijke pistes in het skigebied Oberstaufen ontvangen in de categorie “Gevorderden & freeriders” een zeer goede beoordeling van vier sterren. Naast Steibis en Hündle/Thalkirchdorf is Sinswang een echt paradijs voor beginners en gezinnen. De goede omstandigheden worden in de categorie “Families & kinderen” met vier sterren beloond.

Een snowboarder oefent op een box in het Steibis Snowpark.

Het skigebied Oberstaufen behaalt in de categorie “Snowparks” maar liefst vijf sterren. De reden daarvoor is het moderne snowpark “Almdudler Steibis Park” in de SkiArena Steibis bij de Bärenloch. Het snowpark is bereikbaar via de Imbergbahn en de Fuckskarlift en biedt drie verschillende lines van drie moeilijkheidsniveaus: beginners, gevorderden en pro’s vinden hier de optimale omstandigheden voor een spannende en effectieve training.

Niet alleen op alpiene gebied, maar ook wat langlaufen betreft kan het skigebied Oberstaufen scoren met veelzijdigheid. Beginners vinden op de 2 km lange Kalzhofer loipe de perfecte mogelijkheden. Gevorderden moeten daarentegen absoluut naar de ongeveer 50 km lange “Superloipe”, die vanaf de Alpsee naar de Waldsee loopt. De uitzichten op de Nagelfluhkette en de toppen van het Bregenzer Woud zijn een beloning voor alle inspanningen.

4) Expertbeoordeling

Met een totale beoordeling van 3,9 sterren valt het skigebied Oberstaufen onder de beste in heel Duitsland. Vooral de uitstekende beoordelingen van 5 sterren voor de categorie “Snowparks” en “Langlaufen & loipes” zijn voor het goede resultaat doorslaggevend. Bovendien onderstrepen de vele categorieën, die vier sterren ontvingen, de kwaliteit van het kleine skigebied rondom het skioord Oberstaufen. Daarbij horen de vier sterren voor de “Liften & banen” en de “Sneeuwzekerheid” alsmede voor de categorieën “Families & kinderen” en “Gevorderden & freeriders”. Voor een volledig succes van de skivakantie zijn echter ook onze andere criteria belangrijk: het skigebied Oberstaufen bereikt voor de “Restaurants, bar & horeca” vier sterren, net zoals voor “Oriëntatie dankzij pisteplan en markering” en “Aankomst & parkeermogelijkheden”.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

De wintersportregio Allgäu en het skioord Oberstaufen beschikken over vele après-ski activiteiten en locateis. Net zoals bij de pistes en loipes scoort het skigebied Oberstaufen ook bij après-ski met een zeer afwisselend aanbod: of bezoekers op zoek zijn naar verdere sportieve uitdagingen, wilde feesten of ontspannen uren tijdens de wellness – rondom Oberstaufen vind je alles en nog veel meer.

Naast het skiën is het rodelen wintersportplezier nummer 1. Zowel op de Imberg als ook bij de Hochgrat staan heerlijke natuurrodelbanen op grote en kleine bezoekers te wachten. Vooral de 6 km lange rodelroute op de Hochgrat zorgt voor adembenemende afdalingen. Wie graag eens de schaatsen aantrekt, kan op de schaatsbaan in Steibis goed terecht. Daar vind je interessante mogelijkheden om te schaatsen en ijsstokschieten. Iets rustiger, maar niet minder indrukwekkend is een winterse wandeling rondom Oberstaufen.

De hutten nodigen met hun zonneterrassen uit tot een relaxte pauze.

Voor gasten die hun skivakantie graag met een goed après-skiprogramma afsluiten, is Oberstaufen een goed adres. Niet alleen de hutten langs de routes en in het dal nodigen uit tot een gezellig afzakkertje. Ook in het centrum van Oberstaufen vind je veel kroegen, die met lekkere drankjes, goede muziek en een gezellige inrichting voor een leuke sfeer zorgen. Bijzonder populair zijn bijvoorbeeld de “Bermuda Dreieck” in Oberstaufen, de “Bubi’s”, de “Weinbauer” of de “Enzianhütte”. De experts van WinterTrex geven dit aanbod drie sterren.

Vermoeide spieren na een lange skidag of een inspannende wandeling genieten van warme – waarom dus niet ’s avonds rustig het belevenisbad “Aquaria” bezorgen? Op meer dan 1.000 m² staan warm water, sauna en wellnessgedeelte op gasten van elke leeftijd te wachten.

6) Plaatsen in het skigebied

Allgäu zoals in de fotoboeken – dat beleven bezoekers zowel in de zomer als in de winter in de regio Oberstaufen. De gunstige ligging bij het drielandenpunt Duitsland-Oostenrijk-Zwitserland maakt Oberstaufen al decennia lang een interessante vakantiebestemming in elk seizoen. Daarbij kan het kleine dorp op een lange geschiedenis terugkijken, want al in de 9e eeuw was er bebouwing in het huidige Oberstaufen.

Winters panorama van Oberstaufen.

Niet alleen het unieke landschap, maar ook de nauwe verbinding tussen traditie en modern maken de kleine stad met ongeveer 7.500 inwoners heel interessant. Veel regelmatige evenementen zoals de traditionele “Fasnatziestag” of de “Viehscheid”, wanneer in de herfst de koeien van de almen worden gedreven, zorgen vandaag de dag voor de charme in de regio. Voor de bezoekers heeft het skioord Oberstaufen veel sportieve en ontspannende activiteiten te bieden, zodat een vakantie in de regio elk seizoen spannend kan worden vormgegeven. Daarbij horen vele goed onderhouden wandelroutes, een belevenisbad en sportcentra, waar bezoekers kunnen tennissen of schaatsen.

7) Heenreis naar het skigebied Oberstaufen

Voor wintersporters uit Zuid-Duitsland is het skigebied Oberstaufen zelfs voor een dagje uit of een weekendje weg een interessante bestemming. Vanuit München duurt de reis met de auto dik twee uur. Iets langer – tot drie uur – is de rit vanuit Stuttgart naar de winterse Allgäu.

Beide steden zijn vooral voor bezoekers met een verdere heenreis een goed adres. Voor vliegtuigpassagiers zijn Friedrichshafen of Memmingen toch de betere bestemmingen. Vanaf hier kan je met een huurauto verder: ongeveer één uur rijden vanuit Friedrichshafen en Memmingen. Wie vanuit het zuidoosten, vanuit Tirol of Innsbruck, naar Oberstaufen rijdt, heeft ongeveer drie uur nodig om het skigebied Oberstaufen te bereiken.

Reizigers die niet met de auto willen reizen, kunnen Oberstaufen heel eenvoudig met de trein bereiken. Het station ligt direct in het centrum. Vervolgens kan je overstappen op bus of taxi, om zo je accommodatie te bereiken.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Oberstaufen

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, de actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

De langste dalafdalingen in de Alpen

Het is de kers op de taart: de laatste afdaling van de skidag, die tot in het dal ...

De 10 hoogste skigebieden in Oostenrijk

Skigebieden met hooggelegen pistes kenmerken zich vooral door twee dingen: ...