Skigebied Méribel

13-11-2018 - WinterTrex

Het skigebied Méribel ligt in het hart van Les Trois Vallées, naar eigen zeggen het grootste skigebied van de Alpen met 600 pistekilometers. In Méribel wachten ongeveer 64 verschillende pistes van alle moeilijkheidsniveaus op wintersporters. De plaats zelf overtuigt met rustiek charme, traditionele Savooise alpendorpen – hier vind je geen lelijke bouwprojecten.

Méribel ligt in het hart van Les Trois Vallées.

1) Algemene informatie over het skigebied Méribel

  • deel van de skiregio Les Trois Vallées met meer dan 600 pistekilometers
  • 150 pistekilometers alleen in het dal van Méribel
  • 46 liften
  • 5 gezellige dorpen met traditionele chalets

Op een hoogte tussen 1.100 m in het dal en 2.850 m op de Col de La Chambre strekt zich het skigebied Méribel uit als middelste van de drie dalen, waaraan het skigebied Les Trois Vallées zijn naam ontleent. Hoogste punt van het gehele skigebied is de 3.230 m hoge Sommet des Trois Vallées boven Val Thorens. Ten oosten van Méribel ligt het derde van de drie dalen rondom het bekende wintersportoord Courchevel. Méribel bestaat uit vijf gezellige kleine skioorden, die de charme van traditionele Savooise bergdorpen hebben weten te bewaren: Brides-les-Bains, Les Allues, Méribel-Centre, Méribel-Village en het iets hoger gelegen Méribel-Mottaret.

In totaal 46 liften brengen skiërs en snowboarders vanuit de plaatsen op de majestueuze bergtoppen van de Franse Alpen. Een breed aanbod met 85 km blauwe en groene pistekilometers voor beginners, 47 rode pistekilometers voor ervaren skiërs en 18 zwarte pistekilometers voor echte experts bieden elke skiër een ruime keuze. Vanaf de toppen is het bovendien mogelijk om zonder problemen te skiën in de naburige dalen naar Courchevel en Val Thorens en daarmee de 600 pistekilometers van de Trois Vallées helemaal te gebruiken.

Het skigebied Méribel is zowel geschikt voor gevorderden als voor beginners.

Dankzij de hoge ligging biedt het skigebied Méribel een buitengewoon lang seizoen van midden november tot en met 1 mei. De sneeuwhoogtes liggen gemiddeld bij ongeveer 57 cm in het dal en 140 cm op de berg. Bijzonder sneeuwrijk is de maand maart: dan ligt de sneeuw op de berg tot maximaal 202 cm. Waar zoveel sneeuw uit de dikke wolken valt, is de zon iets minder vaak te zien: met 99 zonnedagen per seizoen ligt Méribel iets onder het Franse gemiddelde van 102 zonnedagen. Toch zijn de kansen op zon tijdens Kerst goed: december is met 24 zonnedagen de zonnigste maand van de regio.

De sneeuwzekerheid wordt door de experts van WinterTrex met 5 van 5 mogelijke sterren beloond. Het aanbod liften ontvangt 4 van 5 sterren.

2) Pisteplan skigebied Méribel

3) Skiën in het skigebied Méribel

Het skigebied Méribel scoort met veelzijdige pistes voor elke smaak. Zeer vriendelijk voor beginners is de Col de la Loze, die het beste vanuit Méribel Centre kan worden bereikt. Hier wachten meerdere mooie blauwe en groene pistes. Verdere blauwe pistes lopen vanaf de Tougnète naar het dal. Een bijzonderheid voor beginners zijn de zogenaamde Zen Zones rondom Mottaret: hier mag je alleen langzaam skiën, zodat beginners in alle rust kunnen oefenen. Dit omvangrijke aanbod ontvangt van de experts van WinterTrex dan ook de beste beoordeling van 5 sterren in de categorie ‘Beginners’.

Maar ook het aanbod voor gevorderden wordt met 5 sterren beloond: u heeft de keuze uit vele uitdagende rode en zwarte pistes. Zeer aantrekkelijk zijn de afdalingen vanaf de top van de 2.952 m hoge Mont du Vallon: de Combe du Vallon overbrugt 1.000 hoogtemeters en kruist daarbij geen enkele andere piste. Een gave uitdaging is de ‘Roc de Fer’-piste, waarop in 2015 de wereldcupfinale heren in de disciplines Super-G, reuzenslalom en slalom plaatsvond. De steile zwarte pistes ‘Couloir Tournier’ op de 2.738 m hoge Saulire is zelfs voor de meest ervaren skiërs nog een hele uitdaging.

Gezinnen met kinderen kunnen uitkijken naar een fantastisch aanbod: op de ‘Moon Wild’-piste zijn er schattige dierenfiguren, terwijl in het eskimodorp bij het ‘Altiport Hotel’ het slalommen op speelse wijze wordt geoefend. In 2013 werd het skigebied Méribel bekroond met het keurmerk ‘Famille Plus’, dat skioorden voor hun gezinsvriendelijke aanbod beloont. In speciale kinderskischolen zoals ‘Les Piou Piou’ en ‘La Chaudenne’ kunnen zelfs 3-jarigen al hun eerste skilessen nemen. Kleine snowboarders oefenen op de mini-boardercross ‘Le P’tit Moon’. Dit omvangrijke aanbod wordt ook ingezien door de experts van WinterTrex, die het skigebied Méribel hiervoor met 5 van 5 sterren belonen.

Besneeuwd winters landschap in Méribel.

5 sterren zijn er ook voor het reusachtige ‘DC Snowpark Area 43’ op de berg 3 Marches: op ongeveer 90.000 m² staan 45 kickers en 45 rails, twee halfpipes, een airbag en een boardercrossroute te wachten. De obstakels zijn over twee lines verdeeld, zodat beginners en gevorderden elkaar niet in de weg zitten.

Het aanbod in het skigebied Méribel wordt afgerond door mooie freeridegebieden in de diepsneeuw, de slalom- en skicrossroute in het ‘Moon Park’ en een parallelslalom, waar twee skiërs een wedstrijd kunnen houden. Ook langlaufers komen hier niet in de laatste plaats aan hun trekken: met ongeveer 59 loipekilometers hebben ze een groot aanbod idyllische landschappen, bijvoorbeeld bij de tocht rondom het Tuéda-meer, die als eenvoudige groene of uitdagendere blauwe loipe kan worden afgelegd.

4) Expertbeoordeling

Het skigebied Méribel als onderdeel van de Trois Vallées hoort bij de populairste skigebieden in de Franse Alpen. Het aanbod voor beginners, gevorderden en gezinnen met kinderen krijgen allemaal de beste beoordeling van 5 uit 5 mogelijke sterren. De maximale scoren is er ook voor sneeuwzekerheid in de regio, de gastronomie en de levendige après-ski. In totaal ontvangt het skigebied met 4,8 van 5 sterren een uitstekende beoordeling, zodat wintersportplezier voor iedereen gegarandeerd is.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Culinair genot wordt in het land voor fijnproevers, Frankrijk, met een hoofdletter geschreven. Het skigebied Méribel vormt hierop geen uitzondering. Langs de skipistes vind je veel verschillende hutten, die samen de vereniging ‘Food Altitude’ vormen en daarmee op hun hoogwaardige keuken met regionale ingredienten wijzen. Een aanrader is het mooie ‘Les Pierres Plates’ op 2.738 m hoogte bij de Saulire. Andere aanraders zijn de ‘Le Plan de Mains’ bij het dalstation van de Mont du Vallon-gondelbaan en de ‘L’Arpasson’ met een groot zonneterras. In de Oostenrijkse bar op het terras begint al in de vroege namiddag de après-ski.

Sowieso is het skigebied Méribel echt een prima adres voor feestvierders en daarom krijgt de categorie ‘Après-ski’ van de experts van WinterTrex 5 van 5 punten. In de namiddag begint het feestje in de ‘La Folie Douce’ bij het middelstation van de Saulire, voordat het later in de ‘Rond Point’, in de ‘Doron Pub’ en in de ‘O’Sullivans’ in Méribel Centre wordt voortgezet.

Een diner met meer gangen in een luxe sfeer wordt geserveerd in ‘Le Grand Coeur’ in Méribel. Gezellige en voordelige is het ’s avonds bijvoorbeeld in de ‘Bistrot de l’Orée’ (Rond Point), in de pizzeria ‘L’Igloo’ en in de ‘Aux Petits Oignons’ op 1.600 m hoogte.

Voor skivrije dagen biedt het skigebied Méribel een grote keuze aan activiteiten naast de piste, zoals winterwandelingen en sneeuwschoenwandelingen door het besneeuwde landschap. Twee rodelbanen bieden plezier en amusement voor het hele gezin: de in totaal 3 km lange ‘Mission Black Forest’ en de 2 km lange rodelbaan in het ‘Yeti Park’. De laatste wordt op donderdagen verlicht, zodat hier tot laat in de avond kan worden gerodeld.

Meerdere hotels in Méribel zoals de ‘Helios Spa’ en de ‘Le Yeti Spa’ beschikken over een eigen wellnessgedeelte met zwembad, sauna’s en stoombaden, die tegen een betaling ook door andere mensen als de eigen gasten mogen worden gebruikt. Alternatief is ook het thermaalbad in Brides-les-Bains een aanrader voor een (halve) dag uit.

Voor iedereen die de Trois Vallées eens vanuit het vogelperspectief wil ontdekken, zijn er in het skigebied Méribel zelfs meerdere mogelijkheden van een rondvlucht per helikopter via een rustige ballonvaart tot aan tandem-paragliden. Wintersporters die liever beneden blijven, kunnen in Val Thorens met een hondenslee door het besneeuwde landschap razen of op de ijsbaan in Méribel hun rondjes maken. Klimmers kinnen in de natuur tijdens het ijsklimmen terecht op bevroren watervallen of bij slecht weer de indoor-klimhal opzoeken.

6) Plaatsen in het skigebied

Het gezellige Méribel heeft de authentieke charme van de traditionele Savooise Alpendorpen bewaard. Kleine chalets, die als vakantiehuizen of appartementen kunnen worden gehuurd, domineren het plaatsje met zijn 2.000 inwoners. Méribel bestaat uit de twee grotere wijken Méribel Centre en Méribel-Mottaret en enkele kleinere gehuchten. Het is het middelste van de drie dalen van het skigebied Les Trois Vallées en wordt omringd door Courchevel en Val Thorens.

Zicht op Méribel.

Bij Méribel hoort ook het lager in het dal gelegen dorp Brides-les-Bains, dat via een gondelbaan met Méribel en Mottaret is verbonden. De plaats was al in de Oudheid bekend vanwege de hete bronnen en is vandaag een kuuroord, dat het hele jaar door wordt bezocht. Wintersporters kunnen hun vermoeide spieren in de ‘Grand Spa Thermal’ met massages en andere wellnessbehandelingen verwennen of zich ontspannen in het warme water van het thermaal bad.

7) Heenreis naar het skigebied Méribel

De heenreis naar het skigebied Méribel is met de auto niet heel eenvoudig. Vanuit Nederland rijd je via Luxemburg en Lyon tot aan de bekende plaats Albertville. Vanaf hier loopt de N90 door het Isère-dal tot aan Moûtiers. Vanaf hier rijd je verder over de D90 tot aan Brides-les-Bains en vervolgens de berg op naar Méribel.

Eenvoudiger is de reis met de trein, bijvoorbeeld vanuit Parijs met de TGV tot aan Lyon of Chambéry en vervolgens verder naar Moûtiers. Vanaf het station rijden lijnbussen naar de Trois Vallées, maar ook verschillende skishuttles.

De dichtstbijzijnde grotere vliegvelden liggen in Lyon en Genève. Meerdere keren per dag rijden lijnbussen van de vliegvelden naar de Trois Vallées, waar ze voor een enkele reis ongeveer 3 uur over doen. In het hoofdseizoen worden ook de luchthavens van Chambéry en Grenoble met chartervluchten voor wintersporters aangedaan.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams skigebied Méribel

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, de actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

5 goede redenen voor een skivakantie direct aan de piste

’s Morgens na het opstaan vanuit het raam zien hoe de piste erbij ligt, je ...

De langste dalafdalingen in de Alpen

Het is de kers op de taart: de laatste afdaling van de skidag, die tot in het dal ...