Skigebied Les Orres

13-11-2018 - WinterTrex

Het gezinsvriendelijke skigebied Les Orres ligt in Zuid-Frankrijk op sneeuwzekere hoogtes tussen 1.550 m en 2.720 m. 20 liften, 100 piste- en 30 loipekilometers alsmede het snowpark Les Orres garanderen dicht bij het nationaalpark Écrins afwisselend skiplezier voor skiërs, carvers, freestylers en langlaufers van elk niveau.

Het skigebied Les Orres ligt dicht bij het nationaalpark Écrins.

1) Algemene informatie over het skigebied Les Orres

  • skioord Les Orres op 1.150 m
  • skigebied Les Orres op hoogtes tussen 1.550 m en 2.720 m
  • 20 liften met 11 sleep- en 9 stoeltjesliften
  • 100 piste- en 30 loipekilometers
  • snowpark Les Orres

Het Franse skigebied les Orres loopt vanaf het gelijknamige skioord op 1.150 m op tot maximaal 2.720 naar de toppen van de Aupillon en de Boussolenc. 20 liften, waarvan 11 sleep- en 9 stoeltjesliften ontsluiten de 100 km piste van het sneeuwzekere skigebied. Dit biedt met 30 eenvoudige blauwe en groene, 60 gemiddeld moeilijke rode en 10 uitdagende zwarte pistekilometers afwisselend skiplezier voor skiërs en snowboarders van elk niveau.

In Les Orres en de omliggende dorpen ontdekken langlaufers 30 loipekilometers, die met een eenvoudig tot gemiddeld moeilijkheidsniveau door ongerepte winterse landschappen lopen. Een eldorado voor snowboarders en freestylers is het uitgestrekte Snowpark Les Orres. Dit is verdeeld in meerdere zones, waarop liefhebbers zich helemaal kunnen uitleven.

Het skigebied Les Orres ligt tot op 2.720 m hoogte.

Het skigebied Les Orres ligt in het zuiden van Frankrijk van december tot april met dagelijks 5,8 zonuren op wintersporters te wachten. De hoge sneeuwzekerheid van Les Orres heeft gemiddelde sneeuwhoogtes van 65 cm bij het dal- en 100 cm bij het bergstation tot gevolg.

De beide top beoordelingscriteria ‘Liften & banen’ en ‘Sneeuwzekerheid’ tellen dubbel mee in het testoordeel van onze experts. De beide categorieën worden in het skigebied Les Orres met 3 dan wel 4 sterren van in totaal 5 sterren beoordeeld.

2) Pistekaart skigebied Les Orres

3) Skiën in het skigebied Les Orres

Wintersporters kunnen in Les Orres gebruikmaken van de gratis shuttlebus. Langlaufers komen met de gratis langlaufbus naar de loipes in de regio.

Het skigebied Les Orres is bekroond met het keurmerk ‘Famille Plus’. Dat betekent dat er onder andere gezins- en kindvriendelijke voorzieningen voor alle leeftijdsgroepen, professionele oppas, animatie en activiteiten zoals winkels en dienstverleningen ter plaatse aanwezig zijn. Daarbij horen bijvoorbeeld skischolen en verhuur, die rekening houden met de behoeften van gezinnen met kinderen. Kleine skiërs leren in de Ski Kindergarten 1800 en in de Club Piou Piou onder toezicht van de skileraren op speelse wijze kennismaken met de sneeuw. Deze afgeschermde gebieden zijn uitsluitend voorbehouden aan kinderen tussen 3 en 6 jaar.

Het keurmerk Famille Plus kenmerkt het skigebied Les Orres als zeer gezinsvriendelijk.

Dankzij de hoge ligging kent het skigebied Les Orres een hoge sneeuwzekerheid, die ook nog eens door de moderne sneeuwkanonnen wordt gegarandeerd. Een bijzonderheid in het skigebied Les Orres is het omvangrijke aanbod voor alle niveaus. De gemiddeld moeilijke en uitdagende afdalingen liggen grotendeels boven de naaldbossen, terwijl de vlakke oefenhellingen bij het dal te vinden zijn. Vanaf de pistes Boussolenc, Myrtilles, Clos Deguis en Bergerie genieten wintersporters van een adembenemend panorama over het Serre-Ponçon-meer. De steile L’Horrible-piste is een hele uitdaging, net zoals de zwarte Pousterle-piste, waarop ook wel wereldkampioenschappen plaatsvinden. Slalomskiërs ontdekken bij de Bois-Long-lift een geschikte zone. De 6 km lange Grand Cabane-piste biedt als langste afdaling langdurig ski- en carvingplezier.

Freestylers ontdekken in het Snowpark Les Orres een hotspot met een geweldige setup. Het funpark bij de Coqs-piste beschikt over 3 zones, een boardercrossline voor 4 personen en een chill-out-zone met skihut. De perfect vormgegeven boxen, rails, tabels en hips van de slopestyle geven met hun groene tot zwarte markeringen aan voor welke niveaus ze geschikt zijn. Op de zachte big air kunnen freestylers hun sprongen verbeteren. De snake-run door het bos is vooral aantrekkelijk voor beginners.

De 30 loipekilometers van het skigebied zijn verdeeld over drie routes. Sportieve uitdagingen zijn er voor langlaufers over de 24 km lange loipe tussen Le Ranch en de hut Gîte de la Draye. Deze loipe biedt klassieke en skatingdelen en loopt door de besneeuwde naaldbossen van Les Orres. Beginners maken gebruik van de loipe in Mélézet. Tussen Mélézet en Mazelière loopt nog een 2,5 km lange loipe, die een indrukwekkend uitzicht op het Durance-dal biedt.

Als uitstekend skigebied voor alle niveaus wordt Les Orres in onze expertbeoordeling in de rubrieken ‘Families & kinderen’, ‘Beginners’ en ‘Snowparks’ met vier zeer goede sterren beoordeeld. De categorie ‘Gevorderden & freeriders’ ontvangt zelfs het beste oordeel van 5 sterren.

4) Expertbeoordeling

Het Franse skigebied Les Orres ontvangt in het testoordeel van onze experts een uitstekend cijfer van 3,9 sterren. De hoogste beoordeling van 5 sterren ontvangt de categorie ‘Gevorderden & freeriders’, gevolgd door zeer goede 4 sterren voor de categorieën ‘Sneeuwzekerheid’, ‘Gezinnen & kinderen’ en ‘Snowparks’. Tenslotte behalen de categorieën ‘Liften & banen’ alsmede ‘Après-ski’ 3 sterren.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Wintersporters vinden in Les Orres een veelzijdig aanbod voor een afwisselende skivakantie in Zuid-Frankrijk.

Een bijzondere belevenis voor gezinnen is een ritje met de L’Orrian Express. De rodelbaan op rails start boven Les Orres 1650 en biedt over een lengte van 700 m heerlijk rodelplezier. Veilig rodelplezier is er ook voor kleine kinderen op de rodelheuvels Panneau Luge Centre-Station en Panneau Luge Bois Méan.

Rodelplezier in Les Orres.

Wie wat rustiger aan wil doen, geniet tijdens een sneeuwschoenwandeling met gidsen van de ESF of laat tijdens een winterwandeling door het nationaalpark Les Écrins de drukte van alledag achter zicht. Ontspannen wellness is mogelijk tijdens een bezoek aan de spa. Deze ligt in het centrum, naast de ijsbaan van Les Orres 1650, waar schaatsers genieten en kinderen in de ijscrèche spelen.

Onvergelijke ervaringen zijn ook mogelijk tijdens een tocht met paardenslee of husykslee alsmede tijdens paardrijden door ongerepte sneeuwlandschappen. Waaghalzen genieten tijdens een tandemvlucht boven de gebergtes van de Zuid-Alpen, klimfans ontdekken de fascinatie van het ijsklimmen in de omgeving van Les Orres. Alle activiteiten kunnen ter plaatse bij de organisaties worden geboekt.

De keuken van Zuid-Frankrijk is net zo veelzijdig als de Franse regio’s. Je vindt hier zowel mediterrane lekkernijen aan de kust van de Middellandse Zee als ook de hartige specialiteiten in de bergen. De gerechten van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur combineren Provençaalse kruiden, zeevruchten, groente, aardappelen en vlees op een unieke manier. De vissoep en visschotel uit de Provence, de Provençaalse pasta, de gebakken aubergines en het lamsgerecht op Provence-groente zijn net zoals de uientaart, deeggerechten of auberginetaart heerlijke voorbeelden.

In de bergrestaurants en skihutten is gezellig samenzijn en genieten van fondue of raclette heel populair. Authentieke skihutten en gezellige bergrestaurants zijn bijvoorbeeld Snack Le Gratin, L’Orée des Pistes, Restaurant la Table, Le Winter Lounge, Le Chalet des Fontaines en Dolce Vita. Om een geslaagde skidag af te sluiten, kan je terecht in de Bar Le Curious, waar gasten de keuze hebben uit een omvangrijk aanbod bier, wijn en cocktails. Een feeststemming vind je dan weer in Le Spot, in het centrum.

In de rubriek ‘Overige beoordelingscriteria’ ontvangt de categorie ‘Après-ski’ in het skigebied les Orres 3 welverdiende sterren van onze experts.

6) Plaatsen in het skigebied Les Orres

Les Orres is een gemeente in het département Hautes-Alpes, in het zuidoosten van Frankrijk, bij de grens met Italië. Hautes-Alpes hoort bij de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Deze regio ligt tussen de hoge bergen van de Franse Alpen, de Provence en de Côte d’Azur (Franse Riviera) aan de Middellandse Zee. Les Orres ligt 31 km ten westen van het Parc National des Écrins (nationaalpark Écrins), waarin ook het massief van de Pelvoux met de 4.102 hoge Barre des Écrins ligt.

Zicht op de accommodaties in Les Orres.

Het huidige skioord Les Orres heeft zich uit het bergdorp Les Orres-Chef Lieu ontwikkeld. De in de 16e eeuw gebouwde kerk Sainte-Marie-Madeleine stamt nog uit de ontstaanstijd van het bergdorp. Deze is vooral vanwege de klokkentoren bezienswaardig. Een andere bezienswaardigheid in Les Orres is de kerk Notre-Dame-de-la-Présentation du Mélézet uit de 19e eeuw. Het skioord bestaat uit het centrale station les Orres 1650 en het in 2008 gebouwde station Les Orres 1800-Bois Méan. Beide stations zijn verbonden door middel van een gratis skibus.

7) Heenreis naar het skigebied Les Orres

Vanuit Nederland is Les Orres het best te bereiken via de Franse A31 en A6 en de plaatsen Dijon en Lyon. Vanaf Lyon volg je de A48 richting Grenoble en aansluitend de N85 richting Gap. Vanaf La Rochette rijd je dan verder over de N94 naar Les Orres.

Les Orres is met de bus lijn S20 op het station Embrun – Gare SNCF aangesloten (13 km verderop). Dit station is met bus of trein op het station in L’Argentière-les-Écrins en daarmee op de centrale Europese stations aangesloten.

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn die van het 185 km ten noordwesten gelegen Grenoble en het 180 km verderop gelegen Turijn. Beide luchthavens zijn met de trein op het station L’Argentière-les-Écrins aangesloten.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Les Orres

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, de actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...