Skigebied Les 2 Alpes

01-08-2017 - Marien Le Comte

Skiën boven 3.000 meter met een geweldig panorama en een zeer veelzijdig pisteaanbod staan te wachten op wintersporters in Les 2 Alpes, één van de hoogstgelegen gletsjerskigebieden ter wereld.

Sprookjesachtig panorama, brede pistes – welkom in het gletsjerskigebied Les 2 Alpes.

1) Algemene informatie over het skigebied Les 2 Alpes

  • 225 pistekilometers en 52 liften
  • Pistes tot op een hoogte van 3.560 m
  • Één van de hoogstgelegen gletsjerskigebieden van de wereld
  • Bekroond als “Best Place to Ski”

Het skigebied Les 2 Alpes ligt in de regio Oisans en maakt daarmee deel uit van de Franse Hoog-Alpen met toppen van boven de 4.000 meter. Met 225 pistekilometers, waarvan het grootste gedeelte boven 2.500 meter ligt, valt Les 2 Alpes onder de populairste skigebieden van Frankrijk. De pistes liggen tussen 1.280 m en 3.560 m en zijn absoluut sneeuwzeker.

In totaal zijn er 78 groene en blauwe pistes voor beginners en genietende skiërs, waaronder de zogenaamde Slow Zone waarin alleen langzaam mag worden geskied. Met 103 km rode pistes en 44 km zwarte pistes is het aanbod voor gevorderden en professionals echter ook aanzienlijk. Met ongeveer 100 km skiroutes is Les 2 Alpes bovendien een droom voor skiërs die van variaties houden.

Droomachtige hellingen met diepe sneeuw staan in Les 2 Alpes en in La Grave op freeriders te wachten.

Op de gletsjer, op een hoogte van 3.200 m, is skiën tot in de zomermaanden mogelijk. Hier boven bevindt zich een groot snowpark en een superpipe, zodat freeriders kunnen springen tegen de achtergrond van een droompanorama. Bovendien is er een verbinding met de naburige freeride-hotspot van La Grave.

Ook langlaufers komen in Les 2 Alpes aan hun trekken. Op 25 km loipes is klassiek langlaufen en deels ook skating mogelijk.

Het geweldige pisteaanbod gaat gepaard met goede weersomstandigheden. Dankzij het weer ontstaat er in het skigebied Les 2 Alpes in het skiseizoen maar liefst een sneeuwhoogte van gemiddeld 121 cm op de berg. De zon schijnt gemiddeld 120 dagen tijdens het seizoen, wat meer is dan in veel andere skigebieden in Frankrijk. December is het zonnigst met gemiddeld 24 dagen zon.

Vanwege de gletsjer en de ondersteunende sneeuwkanonnen is de sneeuwzekerheid zeer hoog en wordt deze terecht door onze experts met 5 sterren beoordeeld. Ook de liften en banen zijn met vier sterren van een hoge kwaliteit. Bovendien werd het skigebied door WinterTrex bekroond tot “Best Place to Ski”.

2) Pisteplattegrond Les 2 Alpes

3) Skiën in het skigebied Les 2 Alpes

In het skigebied Les 2 Alpes vind je vele brede, zonnige panoramische pistes voor elk moeilijkheidsniveau. In het onderste gedeelte van Les 2 Alpes (1.650 m) hebben beginners de beschikking over meerdere oefenliften en zeer vlakke, groene pistes. Op meerdere pistes in het skigebied geldt bovendien de zogenaamde Slow Zone (Frans: Ski Tranquille). Hier mag alleen langzaam worden geskied en moet zeer veel rekening met de andere wintersporters worden gehouden. Een speciale pistepatrouille bekijkt of men zich aan deze regels houdt. De slow-pistes zijn gemarkeerd met borden en liggen onder andere bij Toura, Crêtes en Vallée Blanche.

Onderaan de pistes liggen vlakke hellingen met veel ruimte om te oefenen.

In totaal beschikt het gehele skigebied over vele blauwe afdalingen. Bij Toura (2.600 m) en La Fée (2.200 m) liggen bovendien enkele gave rode pistes en met de Fée 6 en de Bellecombes 6 ook twee zeer steile zwarte afdalingen. Bij de Lutins-lift in de buurt van het dal wordt in de avond een 500 m lang gedeelte van de pistes verlicht zodat u kunt nachtskiën.

Met de Jandri Express I en II bereikt u binnen een mum van tijd vanuit het dorp Les 2 Alpes de gletsjer op een hoogte van 3.200 m. Het skiplezier op het gletsjerplateau is absoluut sneeuwzeker en het uitzicht gewoonweg adembenemend. Hier staat een afwisselend pisterijk met funpistes, snowpark, fotopoints en gletsjergrot op de wintersporters te wachten. De ijsgrot, waarin ijssculpturen worden tentoongesteld, bevindt zich bij het bergstation van de Jandri Express, ongeveer 30 m onder de gletsjer. Bij het liftstation bevindt zich één van de zes fotopoints van het skigebied, die als de beste posities voor selfies dienen zodat je je met de hashtag #L2Aforever in de virtuele Les 2 Alpes-galerij kunt vereeuwigen.

Onder de hoogtepunten van de gletsjer valt definitief het grote snowpark “2 Alpes Freestyle Land”. Over 2.600 m verdeeld zich een aanzienlijke setup met hindernissen, jumps en een superpipe. Bij het park horen ook een slopestyle- en een boardercross-route, een Easy park en het Family park. Het waanzinnige aanbod wordt gegarneerd met een grote airbag. Het snowparkaanbod van Les 2 Alpes krijgt van onze experten volkomen te recht vijf sterren.

Snowpark en superpipe van de beste kwaliteit.

Vanuit de gletsjer is er een verbinding met het populaire freeride-gebied La Grave. Met de Lauze-lift bereikt u de bergkam op de Dôme de la Lauze, waar de terreinskiërs alleen in een pistenvoertuig kunnen komen. De afdaling over de flanken van de La Meije (3.982 m) in La Grave is extreem uitdagend en alleen voorbehouden aan absolute professionals.

Voor alle genietende skiërs, die niet per se naar de gletsjerspistes hoeven, biedt het gedeelte Vallée Blanche een alternatief dat geschikt is voor beginners. Hier lopen de voornamelijk blauwe pistes tot maximaal 2.100 m hoogte en zijn ze zeer eenvoudig. Voor meer eisen zijn er ook drie rode afdalingen alsmede een skiroute beschikbaar.

Ongeveer een dozijn skihutten en bergrestaurants zorgen in het skigebied voor de innerlijke mens. De vele zonneterrassen en bars, zoals bijvoorbeeld bij de Diable au Cœur in het gedeelte Diable (2.400 m), zijn heerlijke ontmoetingspunten voor de middagpauze.

Zonneterrassen als deze vind je in dit skigebied vaak.

Naast het normale pistebedrijf organiseert Les 2 Alpes ook regelmatig evenementen in het skigebied, waaronder fakkelafdalingen en festivals speciaal voor kinderen.

Het aanbod en de mogelijkheden voor gezinnen met kinderen is sowieso enorm. Meertalige skischolen en skiklasjes, die deels zijn voorzien van het label “Familie Plus”, vangen kinderen vanaf 4 jaar op. In de Mini Club worden overdag de allerkleinsten tot 18 maanden opgevangen. In het kinderland in de buurt van het dal zorgen een overdekt tovertapijt en kindvriendelijke oefenpistes voor het speelse leren in de sneeuw. Direct naast de VVV bij de Jandri 1-lift biedt een kinderspeelweide kinderen van 1 tot 4 jaar de mogelijkheid het pisteplezier (ook samen met de ouders) heel behoedzaam te leren kennen. Het gezinsvriendelijke aanbod krijgt van onze experts eveneens vijf sterren.

4) Oordeel van de experts

In bijna alle belangrijke categorieën krijgt Les 2 Alpes van onze experts het beste cijfer, waardoor een sterk totaalcijfer van 4,3 sterren ontstaat.

Huidige stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Les 2 Alpes biedt een grote hoeveelheid vrijetijdsactiviteiten, waaronder ook hele bijzondere zoals paragliding, ritjes met een sneeuwscooter of helikoptervluchten. In het dorp bevindt zich een grote schaatsbaan met 1.800 m² ijs en plaatselijke aanbieders organiseren tochten met honden- of paardensledes. In het centrum bevindyen zich winkelgebieden met een enorme keuze aan winkeltjes voor mode, souvenirs en nog veel meer. Bij slecht weer kunt u in de cafés biljarten of bowlen. Voor uitgebreide ontspanning biedt Les 2 Alpes een wellnesscentrum met verschillende zwembaden, sauna’s, een fitnessgedeelte en squashbanen. Bovendien bieden meerdere beautyspa’s ontspannende behandelingen aan.

Ook feesten na sluiting van de liften is in Les 2 Alpes zeer goed mogelijk. De partyscène in het dorp is zelfs legendarisch en de nachten in de clubs zijn lang. Het feesten begint in de namiddag in de bars en après-skihutten in het skigebied. Goede restaurants, wijnkelders en cocktailbars bieden in de avond een groot aanbod voor elke smaak. Vele pubs en meerdere discotheken maken een gezellige verlenging van de avond tot diep in de nacht mogelijk.

6) Plaatsen in het skigebied

Les 2 Alpes is het toeristische centrum voor vrijetijd, feestjes en skiplezier in de bergen van Oisans. Het dorp ligt op een hoogte van 1.650 meter tegen de achtergrond van de bijna 4.000 m hoge La Meije. De Alpenmetropool biedt ongeveer 40 restaurants, 20 bars en 3 discotheken en verder nog vele winkels en boetiekjes alsmede diverse wintersportmogelijkheden van sneeuwschoenwandelen tot aan ijsklimmen. Aan beide zijden van het centrum liggen meerdere gondelbanen die u naar de skigebieden brengen. Meerdere accommodaties liggen direct aan de pistes en maken het zeer populaire ski-in-ski-out mogelijk.

Panorama van de vele toppen in het skigebied van Les 2 Alpes.

7) Heenreis naar het skigebied Les 2 Alpes

De meest eenvoudige heenreis naar Les 2 Alpes is mogelijk via het ongeveer 70 km verderop gelegen Grenoble. Met de auto neemt u vanuit het noorden de snelweg A48 richting Grenoble. Verlaat de snelweg bij afrit 8 richting Briançon/Vizille en rij verder over de D1091 via Le Bourg d’Oisans naar Briançon. Het kan zijn dat de tunnel tussen Les 2 Alpes en Briançon gesloten is. In dat geval kunt u het beste de weg links langs het Chambonmeer nemen. De D220 en de D213 brengen u via meerdere haarspeldbochten uiteindelijk naar Les 2 Alpes.

Het dichtstbijzijnde station (70) km alsmede het vliegveld (120 km) bevinden zich eveneens in Grenoble. Vanaf hier rijden er shuttlebussen en taxi’s naar het skistation.

10 goede redenen voor skiën in het Zillertal

Wie een skivakantie naar het Zillertal plant of al geboekt heeft, heeft alles goed ...

Wedstrijden & acties – meedoen en winnen!

Hier vind je de wedstrijden van WinterTrex. Regelmatig geven wij hier een gratis ...