Flaine – Skigebied Grand Massif

13-11-2018 - WinterTrex

In het skigebied Grand Massif bij Flaine in de Franse Alpen gaan alle wensen in vervulling. Het Franse skigebied biedt vooral beginners en gezinnen onbezorgd winterplezier. Ook echte gevorderden en freeriders vinden allemaal hun sportieve uitdaging. Naast de pistes beschikt het skigebied in de Haute-Savoie over vele vrijetijdsmogelijkheden.

In het skigebied Grand Massif vindt elke wintersporter een geschikte piste.

1) Algemene informatie over het skigebied Grand Massif

  • afwisselende pistes voor elk niveau op een hoogte tussen 694 m en 2.476 m
  • in totaal 265 pistekilometers en 71 liften
  • uitgestrekt skigebied door het samengaan van de skigebieden rondom Flaine, Les Carroz d’Arâches, Samoëns, Morillon en Sixt-Fer-à-Cheval

Het Grand Massif in de schaduw van de Mont Blanc is een skigebied van uitersten. Vijf prominenten skistations – Flaine, Les Carroz d’Arâches, Samoëns, Morillon en Sixt-Fer-à-Cheval – zijn hier samengegaan. Het skigebied Grand Massif biedt op 40.000 hectare maar liefst 265 pistekilometers en 71 liften en banen. Het gehele skigebied ligt op een hoogte van 694 m tot 2.476 m. Er zijn routes voor elke smaak en voor elk niveau. 135 km is gemarkeerd als groene en blauwe pistes, die perfect geschikt zijn voor de eerste pogingen in het alpiene gebied – ook met professionele ondersteuning van de plaatselijke skileraren. Gevorderde skiërs kunnen zich verheugen op 95 km afwisselende rode pistes en experts zoeken de uitdaging op de 35 km, die allemaal zwart zijn gemarkeerd.

Perfecte zonnige dag in het skigebied Grand Massif.

Het gebied is vanwege de hoge ligging zeer sneeuwzeker. De gemiddelde sneeuwhoogte ligt bij 116 cm in het dal en 339 cm op de berg. De lager gelegen plaatsen besneeuwen hun afdalingen. In totaal zijn er 1.100 sneeuwkanonnen beschikbaar om onbezorgde wintersport tijdens het gehele seizoen van midden december tot midden april te garanderen. De wintersportoorden in het Grand Massif zijn zonovergoten: gemiddeld zijn er in de wintermaanden in Flaine vier zonuren. Ook onze experts zijn van het aanbod in het Grand Massif overtuigt. Voor de beide top beoordelingscriteria ‘Liften & banen’ alsmede ‘Sneeuwzekerheid’ ontvangt het Grand Massif drie resp. vier sterren.

2) Pisteplan Grand Massif

3) Skiën in het skigebied Grand Massif

De vijf wintersportoorden in het Grand Massif zijn zeer divers. Traditionele Alpendorpen naast zeer moderne skibestemmingen maken voor elke smaak de perfecte skivakantie mogelijk. Op de pistes is het precies hetzelfde, want in het Grand Massif vindt elke wintersportliefhebber het passende aanbod. Op de groene en blauwe pistes, die meer dan 50 procent van het skigebied uitmaken, voelen beginners en gezinnen zich thuis, want hier is skiën echt een genot. Zulke glooiende afdalingen vind je bijvoorbeeld in de gebieden rondom Morillon, Les Carroz en Samoëns. Op de hellingen van de Grandes Platières en Le Désert Blanc beschikt het skigebied Grand Massif over pistes voor elk niveau. De 14 km lange afdaling ‘Les Cascades’ van Flaine naar Sixt is eveneens geschikt voor beginners en biedt naast skiplezier ook erg veel natuurplezier.

Gezinsvriendelijkheid is in het skigebied Grand Massif zeer belangrijk. De kleinste kinderen kunnen al op eigen oefenhellingen en in de skischolen op speelse wijze kennismaken met de wintersport. Voor gezinnen is er bovendien een speciaal aanbod – want Frankrijk staat bekend om zijn kindvriendelijkheid. En niet alleen dat: zelfs sporters met een handicap vinden in de Franse Alpen aanbiedingen op maat. Zo ook in het Grand Massif, waar lichamelijk beperkte sporters speciale kortingen krijgen en een deel van de pistes barrièrevrij toegankelijk is. Zin in een adrenalinekick? Voilà: rode en zwarte pistes vind je vooral in de hoger gelegen gebieden rondom Flaine. Ongeveer de helft van alle afdalingen is hier zwart of rood gemarkeerd. Zeer uitdagende pistes liggen op de hellingen van de Tête des Lindars, Grandes Platières, Tête Pelouse en Lac de Gers. Bovendien biedt het skigebied Grand Massif ook bewaakte, maar niet geprepareerde pistes voor toerskiërs aan. Liefhebbers van poedersneeuw kunnen op zoek naar een echte ervaring op de afdalingen Lindars of Véret.

Pauzeren boven de wolken.

Ook snowboarders vinden in het skigebied Grand Massif perfecte voorwaarden. De bijbehorende snowparks liggen in Flaine, Les Carroz en Samoëns. Op de jongste snowboarders wacht bovendien een kinder-jampark in Morillon.

Voor langlaufers biedt het gehele skigebied 90 km goed geprepareerde loipes. Vooral de loipes rondom Samoëns en Morillon zijn populair onder liefhebbers van de Noordse skisport en bieden geweldig natuurgenot.

Het skigebied Grand Massif scoort met een groot uitzonderlijk aanbod. Daarom krijgt het in onze expertbeoordeling voor bijzondere belangen een hoge beoordeling: de criteria ‘Families & kinderen’, ‘Beginners’ en ‘Gevorderden en freeriders’ ontvingen alle vier van vijf sterren.

4) Expertbeoordeling

Niet alleen de Fransen houden van het Grand Massif – het skigebied hoort bij de populairste wintersportbestemmingen van het land. Onze experts geven het Grand Massif 3,7 sterren. De hoge sneeuwzekerheid en de veelzijdige liften hebben een positief effect op het eindoordeel, net zoals de geschiktheid van het skigebied voor bijzondere belangen. Het Grand Massif heeft een aanbod voor alle wintersportfans als het gaat om deze categorieën. Bovendien tellen voor de beoordeling van onze experts ook aspecten als ‘Après-ski’ of ‘Hotels en gastronomie’ mee. Samen ontstaat de totaalbeoordeling van het skigebied Le Grand Massif.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Wie nog niet genoeg heeft aan het plezier op de piste, kan ook daarnaast een interessant en veelzijdig vrijetijdsaanbod ontdekken. Zo zijn er bijvoorbeeld goed gemarkeerde winterwandelroutes en ook sneeuwschoenwandelingen zorgen voor een belevenis midden in de natuur. Het aanbod is zeer veelzijdig. Op de quad, de gokart, in de auto of op de hondenslee de sneeuw in? In het Grand Massif kan het allemaal. De wondere wereld van de Franse Alpen kan ook vanuit de lucht tijdens het paragliden of een helikoptervlucht worden ontdekt. Erg gaaf is onder andere ook het ijsklimmen in Sixt-Fer-à-Cheval.

De afzonderlijke wintersportoorden hebben voor hun gasten hele bijzondere belevenissen bedacht. Zo kan je bijvoorbeeld in Morillon op sneeuwschoenen door het nachtelijke winterbos naar een romantische joert wandelen om daar van een heerlijke fondue te genieten. In Samoëns kunnen de gasten leren hoe een iglo wordt gebouwd – en het comfort daarvan dezelfde nacht nog uitproberen. Kunst, cultuur en concerten horen bij het vaste programma in het wintersportoord Flaine. Vooral kunstliefhebbers kunnen echt genieten van de sculpturen van Picasso en Vasarely of in het centrum voor Moderne Kunst, het ‘Centre d’Art’.

Een ruim aanbod naast de piste.

Net zo beroemd als de liefde van de Fransen voor kunst en cultuur is die voor goed eten, dat in het skigebied Grand Massif in de Savoie niets tekort komt. Vele restaurants verwennen de gasten met een regionale, hartige keuken. Fijnproevers komen vooral in ‘Le 8M des Monts’ in Samoëns met de seizoens- en regionale keuken aan hun trekken. Een rustieke sfeer en een edele Franse keuken zijn de kenmerken van de ‘Auberge de Montage la Table de Fifine’ in Samoëns. Gezellige hutten bij de berg- en dalstations nodigen uit tot een pauze, bijvoorbeeld ‘L’Anfionne’ bij het dalstation Plein Soleil of ‘Le Chalet d’Clair’ bij het bergstation in Morillon. Goed feesten kan je ’s avonds in vele bars en discotheken zoals in de ‘Chalet Bissac’, ‘La Cascade’ of in de ‘Flying Dutchman’.

Het aanbod naast de pistes en in de avond overtuigt ook onze experts. Die geven de beoordelingscriteria ‘Restaurants, bars en horeca’ en ‘Après-ski’ beide vier van vijf sterren.

6) Plaatsen in het skigebied

Het skioord Flaine is het centrale station in het skigebied Grand Massif. De plaats werd in de jaren ’60 ontworpen en overtuigt met de unieke architectuur. Veel waarde werd gehecht aan de harmonie tussen de plaats en de omliggende natuur. Dat is gelukt: Flaine werd toegevoegd aan de lijst van de ‘Monuments Historiques’ in Frankrijk en staat onder monumentenzorg. De hoge mate aan cultuur komt ook openbaar in de sculpturen in het dorp. Het oord is bovendien autovrij en biedt zodoende onbezorgd skiplezier voor jong en oud. De gehele infrastructuur is te voet of op ski’s bereikbaar. Gratis pendelbussen verbinden de plaats bovendien met de liften en banen op de Col de Pierre Carée.

Les Carroz d’Arâches is een klein, gezellig wintersportoord dat zijn oorspronkelijke charme heeft weten te bewaren. De plaats is al vanaf 1936 een bekende wintersportbestemming en dankzij de gezins- en kindvriendelijkheid vooral populair onder families. De plaats draagt het keurmerk ‘Famille Plus Montagne’.

Morillon nodigt gasten ertoe uit de oorspronkelijke architectuur van de Franse Alpen te ontdekken. Tot ver in de 20e eeuw werd de plaats gekenmerkt door de landbouw en heeft tot op heden zijn oorspronkelijke charme weten te bewaren. Morillon is deels autovrij.

Nog meer geschiedenis vinden gasten in Samoëns. De plaats werd voor het eerst in 1167 genoemd: de naam betekent zoveel als ‘Zeven bergen of alpweides’. De gemeente biedt naast perfecte wintersportmogelijkheden ook enkele bezienswaardigheden en sommige gebouwen staan onder monumentenzorg. Rustig toerisme wordt in Samoëns met hoofdletters geschreven.

7) Heenreis naar het skigebied Grand Massif

Met de auto is de heenreis naar het skigebied Grand Massif mogelijk via het Meer van Genève en de snelweg A40, de ‘Autoroute Blanche’ tot aan de afslag Cluses. In alle skioorden zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig.

Fly in – ski out: eenvoudiger is de reis met het openbaar vervoer. Het vliegveld Genève ligt slechts 90 km verderop. Vanaf hier rijden regelmatig shuttlebussen naar het skigebied Grand Massif. Met de trein komen gasten tot het 30 km verderop gelegen Cluses. Vanaf hier kan je verder met bussen, taxi’s of huurauto’s.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Grand Massif

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...