Skigebied Folgaria-Lavarone

13-11-2018 - WinterTrex

Het skigebied Folgaria-Lavarone staat in het Italiaanse Trentino met 101 piste- en 90 loipekilometers, twee snowparks en uitnodigende skihutten op sneeuwzekere hoogtes te wachten op wintersporters. In de testbeoordeling van onze experts ontvangt het skigebied Folgaria-Lavarone voor het uitstekende aanbod voor gezinnen met kinderen en voor beginners de absoluut hoogste score.

Lichtglooiende hellingen in het skigebied Folgaria-Lavarone.

1) Algemene informatie over het skigebied Folgaria-Lavarone

  • skigebied Folgaria-Lavarone op 1.150 tot 1.850 m
  • 101 pistekilometers en 45 liften
  • snowparks ‘Mazinga’ en ‘Prinze’
  • 55 loipekilometers

Het sneeuwzekere skigebied Folgaria-Lavarone bestaat in de vorm van de skicarrousel Skitour di Forti op de Alpe Cimbra uit de Skiarea Folgaria Fiorentini en het Ski Center Lavarone. Het skigebied Folgaria-Lavarone ligt in de Italiaanse provincie Trentino, die zich uitstrekt in de regio Trentino-Zuid-Tirol (Trentino Alto Adige) tussen het Gardameer en de gebergteketens van de Dolomieten.

De toegangen tot het skigebied zijn mogelijk in Folgaria via het gelijknamige, op 1.170 m gelegen dorp en in Lavarone via de op 1.173 m gelegen Bertoldi am Tablat. 45 liften, waarvan 22 sleep- en 23 stoeltjesliften, brengen de wintersporters naar de 101 pistekilometers in het skigebied, die op maximaal 1.850 m hoogte liggen. Er zijn 56 km blauw, 37 km rood en 8 km zwart gemarkeerde afdalingen voor elk niveau en elke uitdaging. Wie in de wereld van de freestylers wil duiken, heeft daarvoor op de obstakels van de beginner-line van het ‘Mazinga Park’ in Folgaria de perfecte gelegenheid. Het ‘Prinze Park’ in Lavarone biedt een kids-line en beschikt over eenvoudige tot uitdagende hindernissen voor verschillende niveaus.

Piste op de Alpe Cimbra.

Met de ‘Circuito Nordic Skipas’ hebben langlaufers de beschikking over 11 uitgestrekte langlaufgebieden met in totaal 90 loipekilometers in de regio Trentino. Het goed gespoorde loipenetwerk van 55 km in de skiregio Folgaria-Lavarone is verdeeld in drie langlaufcentra: in Folgaria de Passo Coe met 35 km en de Forte Cherle met 20 km en in Lavarone de Millegrobbe met 35 km loipes.

Snowboarders genieten in Folgaria ook graag in de diepsneeuw.

De gemiddelde sneeuwhoogtes van 30 cm bij het dal- en 60 cm bij het bergstation stellen wintersporters in het skigebied Folgaria-Lavarone zeer op prijs, net zoals de ongeveer zes zonuren per dag.

Onze experts beoordelen de beide top beoordelingscriteria ‘Liften & banen’ alsmede ‘Sneeuwzekerheid’ in het skigebied Folgaria-Lavarone met zeer goede vier van vijf sterren.

2) Pisteplan Folgaria-Lavarone

3) Skiën in het skigebied Folgaria-Lavarone

Wintersporters komen met de skibus en –trein eenvoudig naar de skigebieden van Folgaria en Lavarone. Eigenaren van een meerdaagse skipas maken gratis gebruik van deze service en genieten van speciale kortingen voor gezinnen. De 6-daagse skipas voor het skigebied Alpe Cimbra, Folgaria-Lavarone bevat met 155 pistekilometers van de skiregio Trentino Ski naast Folgaria-Lavarone de afdalingen van Monte Bondone en Dolomiti Paganella. Hier kunnen wintersporters onder andere ook nachtskiën.

Brede dalafdaling in Folgaria.

De professionele skileraren en berggidsen van de skischolen ‘Scuola Italiana Sci Folgaria’, ‘Scuola Italiana Sci Alpe Cimbra’ en ‘Scuola Italiana Sci Lavarone’ onderwijzen skiërs, langlaufers, snowboarders en freeriders. Bovendien organiseren ze begeleide ski- en sneeuwschoenwandelingen tegen adembenemende bergpanorama’s. Moderne uitrustingen voor het skiën, langlaufen en snowboarden kunnen bij de verhuren van de winkels ‘Punto Sport Folgaria’ en de ‘Ski School Folgaretana’ worden gehuurd.

Naast de brede afdalingen voor beginners en gezinnen beschikken het ‘Baby Park Folgaria’ en het ‘Kinderland Fantaski’ over voorzieningen voor de kinderen. In de kinderskilessen en skicrèches van de plaatselijke skischolen leren kinderen met behulp van tovertapijten en kleurrijke figuren hun eerste kunstjes op de ski’s. Voor het uitstekende aanbod voor ‘Beginners’ en ‘Families & kinderen’ ontvangt het skigebied Folgaria-Lavarone van onze experts steeds vijf sterren.

Kicker-line in het Prinze Snowpark.

Experts kunnen terecht op de zwarte piste ‘Avez del Prinzipe’, die in Lavarone op een hoogte van 1.700 m over een lengte van 2 km richting het dal loopt. Freestylers starten op de boxen van de beginner-line van het ‘Mazinga Park’ in Folgaria met hun eerste pogingen of leven zich uit op de kickers en funboxen van het ‘Prinze Park’ in Lavarone. In het kader van de ‘Skitour dei Forti’ ontdekken wintersporters op het hoogteplateau van Folgaria Lavarone, hoog boven het Etschtal, historische vestingen uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog.

Langlaufers glijden op 55 km klassieke, skating- of hondenloipes door de pittoreske winterse landschappen rondom Folgaria en Lavarone. Naast eenvoudige schoolloipes bieden interessante wedstrijdroutes zoals in Millegrobbe spannende uitdagingen.

4) Expertbeoordeling

Het skigebied Folgaria-Lavarone ontvangt in het testoordeel van onze experts een uitstekende totale score van vier sterren. Vijf sterren werden toegekend aan de categorieën ‘Families & kinderen’ en ‘Beginners’. Voor de ‘Sneeuwzekerheid’, de ‘Liften & banen’ en de ‘Oriëntatie’ ontvangt het skigebied Folgaria-Lavarone steeds vier uitstekende sterren. Het zeer goede aanbod voor langlaufers en de veelzijdige gastronomie worden eveneens met vier sterren bekroond.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Rondom het skigebied van Folgaria-Lavarone ontdekken wintersporters veelzijdige activiteiten voor een afwisselend verblijf. In het overdekte ‘Eispalast Palafolgaria’ in Folgaria kan je schaatsen huren en aansluitend je rondjes draaien op de ijsbaan. Rodelbanen in Costa en Bertoldi en een snowtubingbaan in Bertoldi bieden snel sneeuwplezier voor alle leeftijden. Sneeuwschoenwandelaars ontdekken met geschoolde gidsen de landschappelijke fascinatie van de hoogteplateaus van Folgaria, Lavarone en Luserna.

Hondensleetochten zijn voor kinderen een hele belevenis.

De regio Trentino heeft ook op culinair gebied van alles te bieden. Geselecteerde wijnen en bruisende Spumante zijn aanraders, net zoals het regionale spinaziegerecht Strangolapreti, het rundvlees Carne Salada of de regionale worst- en kaasspecialiteiten. In de skihutten rondom Folgaria genieten vakantiegangers onder andere van de bergkaas Vezzena uit Luserna, gerechten met berghoning van de Alpe Cimbra, hartig spek met paddenstoelen of traditionele polenta. Een gezellige huttensfeer is er bijvoorbeeld in de ‘Osteria Tana Incantata’, de ‘Osteria Coe’ of de ‘La Baita del Neff’. Gefeest wordt er tijdens de après-ski in de ‘Ski Bar Schneider’, in de ‘L’Alpe’, in de ‘Bar Hangar’ of in de ‘Calkera’.

In het testoordeel van onze experts ontvangt het skigebied Folgaria-Lavarone in de categorieën ‘Après-ski’ en ‘Restaurants, bars en horeca’ drie resp. vier welverdiende sterren.

Wie met massages, saunabezoeken en cosmetische behandelingen op zoek is naar ontspanning, vindt deze in de wellnesscentra ‘Villa Wilma’, ‘Raggio di Luna’ en ‘Millegocce Wellness’. Veel plezier voor het hele gezin is er in het binnenzwembad van Folgaria. Een andere aanrader is een wandeling rond het in de winter bevroren Lavarone-meer.

6) Plaatsen in het skigebied

Folgaria ligt op het gelijknamige hoogteplateau, dat zich uitstrekt op de Monte Cornetto in de provincie Trento. De gemeente bestaat uit de delen Costa, Serrada, Guardia, Mezzomonte, Nosellari, San Sebastian en Carbonare. Enkele bezienswaardigheden van Folgaria zijn de bedevaartskerk Unserer Madonna der Gnaden uit de 15e eeuw en de kerk San Valentino uit de 17e eeuw.

Zicht op de plaats Folgaria omringd door de bergen.

Lavarone is de naburige gemeente van Folgaria en bestaat onder andere uit de wijken Bertoldi, Cappella, Chiesa, Piccoli en Gionghi. Bij een bezoek aan het Forte Belvedere kan je in het museum artefacten uit de Eerste Wereldoorlog bekijken, terwijl een bezoek aan het honingmuseum je in de wereld van de bijen brengt.

Luserna is de enige plaats in Trentino, waar de taal Cimbrian nog dagelijks wordt gesproken. Naast een cultureel centrum met een museum is ook het fort ‘Cima Vezzena’ bezienswaardig.

Trente ligt als hoofdstad van de gelijknamige provincie 31 km ten noorden van Folgaria. Omgeven door de bergen van de Dolomieten ligt het in het aantrekkelijke Etschtal (Val d’Adige). Hier lagen al in de Romeinse tijd belangrijke verkeersaders. De interessante geschiedenis van de stad sinds de oprichting door de Kelten kan in de archeologische vindplaatsen en musea van Trente worden ontdekt. Daarbij horen onder andere het Historische Museum der Alpine, het Landeskunstmuseum en het Historische Museum. Op het domplein staat dicht bij de barokke Neptunusfontein (Fontana del Nettuno) de imposante kathedraal San Vigilio uit de 12e eeuw. Tijdens een wandeling door het centrum kan je indrukwekkende palazzi ontdekken en aansluitend de dichter Dante bij zijn monument herdenken. Onder de belangrijkste niet-religieuze gebouwen van Trente val het Castello del Buonconsiglio. De voormalige bisschopsresidentie biedt in de burcht uit de 12e eeuw ruimte aan het Museo Provinciale d’Arte, het Museo Storico en een pinacotheek. Indrukwekkende fresco’s, prachtige kamers zoals de ‘Sala Grande’ en de kunstvolle loggia van het Romanino zijn net zoals de Bergfried een bezoek waard. Hier heb je een geweldig uitzicht op de stad en de omgeving.

Vanuit Folgaria is een uitstapje naar het Gardameer, ongeveer 50 km verderop, ook zeker de moeite waard. Via Rovereto richting het zuidwesten bereik je het grootste meer van Italië, dat met kleine dorpjes langs de kust en omgeven door de bergen, in elk seizoen aantrekkelijk is.

7) Heenreis naar het skigebied Folgaria-Lavarone

Met de auto is de heenreis mogelijk via Ulm en Innsbruck, vervolgens over de A12, E35 en SS315. Je kunt ook via Zürich, Luzern, Como, Milaan en Bergamo over de A2, A4, A22 en SS350 naar Folgaria rijden.

Met de trein of reisbus is Folgaria via de Europese centrale stations tot aan Rovereto, vervolgens met buslijn 307, bereikbaar. Met de bussen van de ‘Fly Ski Shuttle’ komen wintersporters eenvoudig vanaf de luchthavens in Verona, Milaan-Linate, Venetie, Bergamo en Treviso naar het skigebied Folgaria-Lavarone.

In de categorie ‘Heenreis en parkeermogelijkheden’ ontvangt het skigebied Folgaria-Lavarone van onze experts een beoordeling van drie sterren.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Folgaria-Lavarone

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, de actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

5 goede redenen voor een skivakantie direct aan de piste

’s Morgens na het opstaan vanuit het raam zien hoe de piste erbij ligt, je ...

De langste dalafdalingen in de Alpen

Het is de kers op de taart: de laatste afdaling van de skidag, die tot in het dal ...