Exotische Skigebieden: Mongolië

27-03-2013 - Kathrin Esser

Mongolië. Het land tussen Rusland en China is als vakantieland nog nauwelijks ontdekt. Toch kunnen inmiddels skiërs in de buurt van de Mongolische hoofdstad Ulaanbaatar het land ontdekken. Op de berg Bogdkhan is namelijk het eerste skigebied van de binnenstaat geopend. Het “Sky Resort” beschikt over twee grote stoeltjesliften en acht afdalingen met ongewone namen zoals Zalaat of Khurkhreet. Bovendien is er een afdaling voor sleeën, van de pistes zijn vier groene afdalingen voor beginners. Ook staan er vier oefenliften ter beschikking. Alle liften zijn overigens in China gemaakt – de overeenkomsten met de Europese modellen zijn echter opvallend.

Oorspronkelijk zou er aan de voet van de 2257 meter hoge berg Bogdkhan te midden van het gelijknamige nationale park enkel een golfresort worden gebouwd. Het idee voor een skigebied stamt van de bestuursvoorzitter van het toonaangevende concern MCS. Hij had net in de VS geleerd om te skiën. De nog jonge Mongolische skibond is verheugd: De skiatleten uit Mongolië, die in 2009 voor de eerste keer aan het de wereldkampioenschappen skiën in Val d’Isere hebben deelgenomen, kunnen nu ook in eigen land trainen.

Voor de bouw van skigebied hebben de Mongolen ondersteuning in Korea en Europa gezocht: de sneeuwapparaten komen van de Italiaanse fabrikant TechnoAlpin uit Bozen/Zuid-Tirol. Wereldmarktleider TechnoAlpin zorgt bijvoorbeeld ook in Flachau / Oostenrijk, in Ischgl of in La Plagne / Frankrijk voor weersonafhankelijke goede sneeuwomstandigheden. Zonder kunstsneeuw zou skiën in het Sky Resort echter niet mogelijk zijn: hoewel de temperaturen laag zijn, valt door het droge klimaat echter nauwelijks natuurlijke sneeuw.

Europeanen zullen aan de Bogdkhan geen moeite hebben zich verstaanbaar te maken: de meeste medewerkers spreken Engels en alle borden zijn tweetalig. De Mongolische munteenheid heet overigens Tögrög of Tugrig. Voor het gebruik van de liften wordt per dag 20.000 Tögrög gerekend – omgerekend 11 euro. Een vlucht naar Ulaanbaatar is er vanaf ca. 500 euro. Het vliegveld Dschingis Khan Airport ligt op slechts ongeveer 30 kilometer afstand, ook shuttlebussen staan ter beschikking. Het seizoen in het Sky Resort loopt van einde november tot begin april.

Wie een ontdekker en een voortrekker wil zijn: Op naar Mongolië! Wie liever in Europese skigebieden skiet en voor wie echte sneeuw van waarde is, kan hier verder zoeken.

Bronnen:

www.skyresort.mn www.wikipedia.org www.focus.de www.technoalpin.com www.welt.de www.skiresort.de

  • woensdag, 27. maart 2013
  • auteur: Kathrin Esser
  • categorie: Skigebieden
Print Friendly and PDF
Skigebied Olympiaregion Seefeld

Het skigebied Olympiaregion Seefeld bestaat sinds 2003 uit vijf gemeentes, die zijn ...

Skigebied Warth-Schröcken

Het skigebied Warth-Schröcken is ideaal voor wintersporters van alle leeftijden. Het ...