Megève – Skigebied Évasion Mont-Blanc

13-11-2018 - WinterTrex

De 468 pistekilometers van het skigebied Évasion Mont-Blanc ontvangen van alle onze experts in de categorieën voor alle niveaus vijf sterren. Met dit beste oordeel wordt ook het aanbod van het snowpark Waidzai Park bekroond. 870 fantastische pistekilometers zijn met 263 liften binnen de skiregio Chamonix-Mont-Blanc te ontdekken.

Maar liefst 468 pistekilometers liggen in het skigebied Évasion Mont-Blanc klaar voor wintersporters!

1) Algemene informatie over het skigebied Évasion Mont-Blanc

  • skioord Megève op 1.120 m hoogte
  • skigebied Évasion Mont-Blanc op 1.113 tot 2.350 m hoogte
  • 135 liften met 14 cabinebanen, 78 sleep- en 43 stoeltjesliften
  • 468 piste- en 45 loipekilometers, snowpark Waidzai Park
  • skiregio Chamonix-Mont-Blanc met 870 pistekilometers

Het Franse skioord Megève ligt op 1.120 m in het gelijknamige skigebied, in de Savooise Alpen, in het zuiden van Frankrijk. De 263 pistekilometers van het skigebied Megève strekken zich uit over de gebieden van Rochebrune/Côte 2000, Mont d’Arbois en Le Jaillet.

Het skigebied Évasion Mont-Blanc ligt tussen 1.113 en 2.350 m en bestaat uit de gebieden Megève, Les Contamines, Saint Gervais, Combloux en La Giettaz. De 468 pistekilometers worden ontsloten door 135 liften met 14 cabinebanen, 78 sleep- en 43 stoeltjesliften. 166 eenvoudige groene en blauwe, 244 gemiddeld moeilijke en 58 uitdagende zwarte pistekilometers bieden voor skiërs en snowboarders van elk niveau de ideale omstandigheden.

Het panorama rondom Megève is echt prachtig.

Freestylers leven zich uit op de 10 obstakels van het snowpark Waidzai Park Megève en op de boxen, rails en tubes van het funpark tussen de Mont-Joux stoeltjesliften. Dit park heeft ook een jump airbag, zodat hoge sprongen zonder gevaar kunnen worden uitgeprobeerd. Langlaufers ontdekken in het skigebied Évasion Mont-Blanc 45 zeer goed onderhouden loipekilometers, waaronder ook een oefenloipe in de plaats Megève.

Met de skipas ‘Mont Blanc unlimited’ skiën en carven wintersporters met alle plezier op de 870 pistekilometers van de skiregio Chamonix-Mont-Blanc. Dit ligt tussen 1030 en 3.842 m hoogte op de Aiguille du Midi en wordt ontsloten door 55 cabinebanen, 124 sleep- en 84 stoeltjesliften. Bij de 349 groene en blauwe, 340 rode en 181 km zwarte pistes horen de uitgestrekte zones met ongerepte diepsneeuw voor freeriders. De skiregio Chamonix-Mont-Blanc bestaat uit de skigebieden Évasion Mont-Blanc, Aiguille du Midi, Balme Tour-Vallorcine, Les Grands Montets, Les Houches en Brévent-Flégère in Frankrijk, Courmayeur in Italië en Verbier in Zwitserland.

Megève zorgt van december tot april met een dagelijks gemiddelde van 5 zonuren voor blije wintersporters. Met gemiddelde sneeuwhoogtes van 30 cm bij het dal- en 100 cm bij het bergstation is Évasion Mont-Blanc een sneeuwzeker gebied. Daarnaast garanderen moderne sneeuwkanonnen de hoge sneeuwzekerheid.

De beoordelingscriteria die dubbel meetellen, ‘Liften & banen’ en ‘Sneeuwzekerheid’, ontvangen in het skigebied Évasion Mont-Blanc 3 dan wel 4 sterren.

2) Pistekaart skigebied Évasion Mont-Blanc

3) Skiën in het skigebied Évasion Mont-Blanc

In het Franse skigebied Évasion Mont-Blanc liggen 468 pistekilometers van de gebieden Megève, Combloux, Les Contamines en Saint Gervais aan de voeten van wintersporters.

Megève is vanwege het aanbod voor gezinnen bekroond met het label ‘Familie Plus’. De brede, zeer goed geprepareerde afdalingen voor gezinnen en gevorderden liggen grotendeels op zonnige zuidelijke hellingen. Skischolen en een kinderpark met tovertapijt en kinderlift ronden het aanbod voor gezinnen met kinderen af. Gevorderden kunnen terecht op de steile wereldcupafdalingen in Rochebrune en Côte 2000. Snowboarders en freeriders genieten van de uitdagende buckelpistes onder de Mont Joly en ontdekken de 120 m lange halfpipe op de boardercrossroute tussen Mont Joux en Mont d’Arbois. Freestylers leven zich uit in de perfect vormgegeven jumps, corners, boxen, rails en wave-rides van het snowpark Waidzai Park. Op langlaufers staat in Megève een goed gespoord loipenetwerk met 18 eenvoudige, gemiddeld moeilijke en uitdagende klassieke en skatingloipes op verschillende hoogtes te wachten.

Combloux ligt als Family Plus-skigebied rond het gelijknamige oord voor de poorten van de Mont-Blanc-groep. Het gezinsvriendelijke skigebied heeft voor elk niveau iets te bieden. Eén keer per week is op de verlichte Les Garettes-piste nachtskiën mogelijk. In Combloux en La Giattaz laten 2 snowparks en 1 bordercrossline de harten van freestylers en snowboarders sneller kloppen. Langlaufers glijden over 5,5 loipekilometers door adembenemende berglandschappen. Een bijzonder hoogtepunt is een begeleide gletsjerwandeling in de Vallée Blanche. Met geschoolde gidsen worden in het kader van deze skitour 2.800 hoogtemeters over een lengte van 20 km overbrugd.

Voor freestylers staan er in het skigebied Évasion Mont-Blanc enkele hindernissen klaar.

De afwisselende, sneeuwzekere afdalingen van Les Contamines mogen er op de hellingen van de Mont Blanc boven de naaldbossen met adembenemende uitzichten zeker zijn. In het onderste gedeelte lopen ze naar het prachtige Montjoi-dal met zijn chalets. Bij de inrichting van het skigebied rondom Les Contamines horen 2 oefenhellingen, 1 skischool en 2 funparks. Liefhebbers van de Noordse skisport ontdekken 5 klassieke en 5 skatingloipes.

Saint Gervais is een gezinsvriendelijk skigebied dat bekroond is met het label ‘Les P’tits Montagnards’ en beschikt over een kinderpark, dat kleine skiërs een eigen piste en lift biedt. Een 120 m lange halfpiep en het funpark op de Mont Joux met jumps, wave-rides, boxen en corners biedt snowboarders en freestylers de optimale setup waarop ze zich kunnen uitleven. Naast zeer goed geprepareerde afdalingen voor alle niveaus vinden wintersporters in Saint Gervais 23 km skiroutes die naar heerlijke diepsneeuwhellingen lopen. Langlaufers glijden over 30 loipekilometers door het gebergte van de Mont Blanc.

De afzonderlijke skigebieden en plaatsen van het skigebied Évasion Mont-Blanc zijn grotendeels met skibussen bereikbaar. Ze beschikken over vele skischolen, waarin zowel volwassenen als kinderen les krijgen in het skiën, snowboarden, langlaufen en freeriden. Bij één van de vele verhuurstations huren wintersporters modern materiaal. Bergscholen bieden begeleide skitouren door de ongerepte berggebieden van de Mont Blanc aan.

In het testoordeel van onze experts wordt het skigebied Évasion Mont-Blanc binnen de beoordelingscriteria voor bijzondere belangen ‘Gezinnen & kinderen’, ‘Beginners’, ‘Gevorderden & freeriders’ alsmede ‘Snowparks’ met het beste oordeel van vijf sterren bekroond.

4) Expertbeoordeling

Het skigebied Évasion Mont-Blanc ontvangt in het testoordeel van onze experts een uitstekend eindcijfer van 4,1 sterren. De categorieën ‘Gezinnen & kinderen’, ‘Beginners’, ‘Gevorderden & freeriders’ en ‘Snowparks’ worden met vijf sterren bekroond. Vier uitstekende sterren zijn er voor de categorieën ‘Sneeuwzekerheid’, ‘Oriëntatie’, ‘Restaurants, hutten & horeca’ alsmede ‘Heenreis & parkeermogelijkheden. Drie sterren zijn er tenslotte voor de criteria ‘Liften & banen’, ‘Langlaufen & loipes’ alsmede ‘Après-ski’.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Naast de piste ontdekken wintersporters in het skigebied Évasion Mont-Blanc een omvangrijk aanbod vrijetijdsactiviteiten. Dit zijn onder meer vele, deels verlichte, rodelbanen, schaatsbanen en heerlijke winterwandelroutes tegen de achtergrond van de Mont Blanc. De ski- en bergscholen in het skigebied bieden ook begeleide sneeuwschoentrails aan. Een bijzonderheid aan het skigebied Évasion Mont-Blanc zijn sneeuwgolf- en sneeuwpolo-evenementen, die bijvoorbeeld in Megève plaatsvinden. Vakantiegangers genieten van paarden- of huskysleetochten of ontdekken het paragliden boven de besneeuwde Franse bergkammen. In St. Gervais ontdekken gezinnen met leraren van de ESF skischool het fascinerende Stiga snowracing. Over een lengte van 4 km is dit een onvergetelijke ervaring.

In het skigebied Évasion Mont-Blanc geniet je tijdens een pauze van een droomachtig uitzicht.

De Savooise keuken biedt Franse specialiteiten die door seizoens- en regionale ingredienten worden gekenmerkt. De bergrestaurants en skihutten serveren hartige gerechten zoals quiche Lorraine, Salonbeuschel, tartes, Flammkuchen en zoete savarins.

De traditionele, mondaine skioorden van het skigebied Évasion Mont-Blanc bieden vooral stijlvolle restaurants, nobele bars en chique bergrestaurants. Het drukke nachtleven van Megève speelt zich af in bars zoals de Cocoon Club en de La Sauvageonne.

In het testoordeel van onze experts ontvangt het skigebied Évasion Mont-Blanc voor de categorie ‘Après-ski’ drie sterren en voor de categorie ‘Bergrestaurants, hutten & horeca’ 4 sterren.

6) Plaatsen in het skigebied

Megève is een mondaine plaats, die met het gelijknamige skigebied in Zuid-Frankrijk in de Haute-Savoie ligt. Het skigebied in de Savooise Alpen werd ongeveer 100 jaar geleden door de Rotschilds als alternatief voor het Zwitserse St. Moritz in het leven geroepen. In de Savooise Alpen ligt het beroemde Mont-Blanc-massief, maar ook losse berggroepen ten zuiden van het Meer van Genève. Megève biedt ook vandaag de dag nog met chalets van hout en steen, bergboerderijen en luxehotels een traditioneel, maar ook modern charme, dat door de elegante restaurants en bars van de plaats wordt onderstreept. Wie de sporen van de geschiedenis van het aantrekkelijke skioord wil nagaan, kan het museum Musée du Haut Val d’Arly bezoeken.

Zicht op Megève.

7) Heenreis naar het skigebied Évasion Mont-Blanc

Met de auto bereik je het gebied vanuit Nederland via Reims, Dijon en Genève over de Franse A26, A39 en A40. Het laatste stukje rijd je over de D1212 via Sallanches en Combloux naar Megève. Als alternatief kan je ook via Luxemburg (A31) en Metz/Nancy (Frankrijk) rijden. Een derde optie is de rit via Lausanne in Zwitserland, hoewel dit wat langer duurt.

Vanaf het busstation in Megève brengt de buslijn 8259, met een overstap in St. Gervais, je naar het vliegveld van Genève. Dit vliegveld is via de centrale stations van Zürich en Bern op andere centrale stations in Europa aangesloten. Je kunt Zürich ook bereiken met de FlixBus.

Voor het beoordelingscriterium ‘Heenreis & parkeermogelijkheden’ ontvangt het skigebied Évasion Mont-Blanc van onze experts 4 sterren.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Megève

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, de actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...