Skigebied Engelberg-Titlis

13-11-2018 - WinterTrex

Een skivakantie in het skigebied Engelberg-Titlis biedt puur winterplezier voor kleine en grote winterfans – van een gezinsvriendelijk vrijetijdsaanbod tot aan steile afdalingen voor experts. Midden in het Zwitserse berglandschap genieten vakantiegangers in het voormalige kloosterdorp Engelberg van sportieve activiteiten en culinaire lekkernijen. Een hoogtepunt voor het hele gezin.

Met de gondel kom je in het skigebied Engelberg-Titlis

1) Algemene informatie over het skigebied Engelberg-Titlis

  • Ski- en vrijetijdsaanbod op een hoogte van maximaal 3.020 m
  • Keurmerk ‘Family Destination’
  • In totaal 28 liften
  • 82 pistekilometers

Het skigebied Engelberg-Titlis ligt in het hart van het Zwitserse kanton Obwalden te midden van het adembenemende Zwitserse berglandschap ‘Engelberger Tal’, dat zich uitstrekt van het gelijknamige oord Engelberg tot aan de zogenaamde ‘Stanser Boden’. Met een totale lengte van 82 pistekilometers en 28 liften is dit één van de mooiste skigebieden in Zwitserland. Dankzij de verschillende moeilijkheidsniveaus van de pistes is het gebied interessant voor jong en oud. Met 38 km blauwe routes, die vooral voor beginners en kinderen zeer geschikt zijn, en 30 km rood gemarkeerde pistes biedt de vanuit Engelberg bereikbare skiberg een uitstekend aanbod voor beginners. Maar ook professionals komen niets tekort. Op maar liefst 14 km zwarte routes kunnen zij hun talenten bewijzen.

Daarbij let Engelberg dat op een hoogte van 1.015 m ligt, bijzonder op een omvangrijk aanbod voor het hele gezin. Niet alleen ouders en kinderen kunnen dit waarderen, maar ook de VVV ‘Schweiz Tourismus’, die het kleine vakantieoord het officiële keurmerk ‘Family Destination’ heeft gegeven.

Droomachtig bergpanorama in het skigebied Engelberg-Titlis.

Vanaf het hoogste punt van de Titlis kunnen bezoekers bij gemiddeld 6 zonuren per dag genieten van een adembenemend uitzicht over het skigebied. Dit uitzichtplatform ligt op 3.020 m. Vanwege de bovengemiddeld goede pisteomstandigheden wordt Titlis in de volksmond ook wel ‘Skiberg van uitersten’ genoemd. Een gemiddelde sneeuwhoogte van 2,5 m zorgt voor winterplezier op natuursneeuw. Sneeuwkanonnen staan echter altijd klaar om de wintersporters tijdens het gehele seizoen perfecte omstandigheden te kunnen bieden. Onze experts kunnen dit wel waarderen en beoordelen de sneeuwzekerheid met 5 van 5 sterren. Ook de topbeoordeling in de categorie ‘Liften en banen’ met 4 van 5 sterren laat zien dat de liften in een perfecte staat verkeren en wintersporters alle pistes snel en zonder problemen kunnen bereiken.

2) Pistekaart skigebied Engelberg-Titlis

3) Skiën in het skigebied Engelberg-Titlis

Het skigebied Engelberg-Titlis biedt vele pistekilometers op verschillende hoogtes en van diverse moeilijkheidsniveaus. Om het aanbod helemaal te kunnen gebruiken, is de skipas ‘Engelberg-Titlis’ een aanrader. Deze kan namelijk worden gebruikt in de skigebieden Titlis, Trübsee en op de pistes rondom de Jochpass. Daarmee is er in totaal 82 km piste voor pisteplezier beschikbaar. Een bijzond

Terwijl de enige gletsjer – de Titlis – wintersporters uitdaagt met steile afdalingen, bieden verdere afwisselende afdalingen onvergetelijk ski- en snowboardplezier voor het hele gezin. Ideaal hiervoor is vooral het aangrenzende skigebied Brunni, dat naast eenvoudige afdalingen ook een speciaal kinderterrein biedt, waarop de kleintjes in alle rust kunnen oefenen. Daar zijn eenvoudige oefenpistes, kleine poorten en een slalomparcours ter beschikking, zodat het evenwicht en de noodzakelijke coördinatie voor latere afdalingen kunnen worden getraind.

Brede pistes in het skigebied Engelberg-Titlis.

De langste piste in het gebied Engelberg-Titlis is 12 km lang en overbrugt 2000 hoogtemeter. Echte experts en adrenalinejunkies kunnen de piste Schonegg-Engelberg of ook de afdaling ‘Titlis-Stand’ nemen. Freeriders en snowboarders komen op de ‘Laub’ volledig aan hun trekken. Met een starthelling met een verval van 45 graden wordt hier actie van uitersten aangeboden. Het dalstation ‘Jochstock Xpress’, het ‘Obstacle Park’ alsmede afgegrensde zones direct in Engelberg wachten met verschillende rails en kickers op de cracks. Het ‘Obstacle Park’ ligt op de Jochpass, wat alleen de heenreis al een echt hoogtepunt maakt. De ultieme kick krijgen avontuurlijke skiërs bij nieuwe sneeuw. Dan wordt de Titlis-gletsjer een echt Mekka voor freeriders.

Natuurlijk zijn er ook voor fans van langlaufen de passende mogelijkheden. Vijf langlaufloipes bieden de mogelijkheid om tijdens het rustige parallelle glijden van het glinsterende sneeuwlandschap te genieten. Tussen Untertrübsee en Gerschnialp vormen vlakke gedeeltes en korte, maar toch intensieve klimmetjes de perfecte combinatie om sportief en ontspannen te langlaufen. Bij een deelname aan begeleide langlaufgroepen wordt gelanglauft op de mooiste plekken in het skigebied.

Het gezinsvriendelijke en afwisselende aanbod beoordelen onze experts als zeer positief. In de categorie ‘Gezinnen & kinderen’ en ‘Snowparks’ krijgt het skigebied Engelberg-Titlis daarom 5 van 5 sterren.

4) Expertbeoordeling

Engelberg-Titlis is één van de indrukwekkendste skigebieden in Zwitserland. Hoge gletsjers en vlakke langlaufloipes maken de bergen rondom Engelberg tot een absolute must voor wintersporters. Dat zijn onze experts ook zo. Daarom krijgt het skigebied Engelberg-Titlis in de totale beoordeling 4,4 van 5 sterren. Vooral de sneeuwzekerheid en de moderne liften dragen bij aan deze hoge score. Bij de topcategorieën van de beoordeling horen bovendien het aanbod aan ‘Restaurants, hutten & horeca’ alsmede de categorie ‘Gezinnen & kinderen’.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

De mogelijkheden op de piste zijn veelzijdig, maar die naast de piste zijn dat eveneens. Vooral jongeren en jongvolwassenen alsmede kinderen komen aan hun trekken.

Snowtubing, waarbij je op een rubberen band van een helling raast, is een populair alternatief voor het skiën. Zittend of liggend, met de rug naar voren of naar achter: je kunt helemaal zelf bepalen hoe je naar beneden wilt afdalen. Een snelle belevenis is ook mogelijk op de slee-afdaling, die op de Gerschnialp begint en je in Engelberg brengt.

De exploitanten van het skigebied Engelberg-Titlis bieden bovendien voor motorfans interessante mogelijkheden. Grote en kleine bezoekers kunnen elektrische snowmobiles huren, die op het ronde parcours in het ‘snowXpark’ in Engelberg intensief kunnen worden getest. Driften en krappe bochten met volledige inzet van het lichaam maken van deze vrijetijdsactiviteit een echt hoogtepunt tijdens de vakantie. In de juniormodus kunnen ook kinderen vanaf 12 jaar van deze sport genieten.

Een bijzonder hoogtepunt in het skigebied Engelberg-Titlis is in ieder geval de hoogste touwbrug van Europa op de 3.041 m hoge Titlis, die over een afstand van 500 m een echt avontuur is. Het betreden van de ‘Titlis Cliff Walk’ is gratis en mogelijk bij goed weer.

Echt een hoogtepunt: de Titlis Cliff Walk.

Een iets rustiger alternatief zijn de sneeuwschoenwandelingen – ideaal voor iedereen die even niet wil skiën of snowboarden. Op de rustige wandelroutes kan je van het winterse landschap genieten.

Shopfans zullen in de hoogste horloge- en souvenirwinkel van de wereld – de ‘Swiss Lion Shop’ zeker vinden wat ze zoeken.

Als mama en papa even samen weg willen, zijn romantische avonden een aanrader, die regelmatig in de ‘Brunnihütte’ worden georganiseerd. Daar kunnen volwassenen tijdens een goed glas wijn en een lekkere fondue met Zwitserse kaasspecialiteiten rustig van het samenzijn genieten.

Ook après-skiliefhebbers komen in het skigebied Engelberg-Titlis niets tekort. Engelberg staat bekend om de uitbundige feestjes, die bij de beste après-ski van Zwitserland horen. Hiervoor zijn vooral twee bars een echte aanrader: de ‘Chalet’-bar en de ‘Yucatan’-bar. Terwijl in het ‘Chalet’ bekende dj’s voor een goede sfeer zorgen, kan je in het ‘Yucatan’ van een prachtige after-show-party genieten. Dat zijn onze experts ook zo. Engelberg wordt daarom in de categorie ‘Après-ski’ bekroond met 4 van 5 sterren.

6) Plaatsen in het skgiebied

Engelberg ligt in het Kanton Obwalden op een hoogte van ongeveer 1.015 m. Het kleine dorpje werd gevestigd als locatie voor een klooster. De oude gebouwen vind je vandaag de dag nog en geven Engelberg zo een heel kenmerkend charme. Jeugdherbergen, hotels en appartementen zorgen voor moderne accommodaties in de typisch Zwitserse sfeer, die door vakwerkhuizen wordt gekenmerkt.

Zicht op het dal.

Edele à-la-carte-restaurants en rustieke berghutten bekommeren zich om de culinaire lekkernijen voor toeristen en inwoners. Van de sterrenkeuken tot aan de traditionele gerechten is hier alles te vinden.

Hoewel het romantische wintersportdorp niet bijzonder groot is, biedt de infrastructuur alles wat een vakantieganger nodig heeft – niet alleen veel winkels en een groot vrijetijdsaanbod, maar ook dokters en apotheken. Liefhebbers van cultuur komen in het voormalige kloosterdorp ook helemaal aan hun trekken. Ze kunnen onder andere het in 1120 opgerichte klooster bezichtigen, dat behoorlijk groot is en een eigen kapel heeft. In het ‘Talmuseum Engelberg’ is veel informatie te vinden over het verleden en het heden van de plaats.

7) Heenreis naar het skigebied

In de categorie ‘Heenreis & parkeermogelijkheden’ ontvangt Engelberg 3 van 5 sterren, wat gewoon een goede prestatie is. De heenreis is zowel met de auto als met de trein of het vliegtuig mogelijk.

Vanaf de dichtstbijzijnde luchthavens in Zürich (105 km), Bern en Bazel (beide 140 km) of Friedrichshafen (230 km) moet je nog ongeveer 2 uur rijden met de bus, trein of huurauto inplannen.

Bij een heenreis met de trein kan je direct op het station van Engelberg uitstappen. Dat is een groot voordeel, vooral bij reizen met kinderen en veel bagage.

Bij een heenreis met de auto heeft het Zwitserse winterlandschap enkele verrassingen in petto. Prachtig glinsterende landschappen zorgen vaak voor gesloten Alpenpassen. Vakantiegangers die met de auto reizen moeten daarom sneeuwkettingen, vorstbescherming voor de ruitenwisser en goede winterbanden in de auto hebben. Via de A2 (Bazel-Gotthard) rijd je tot aan Stans Süd en vervolgens over de 20 verder naar Engelberg.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams skigebied Engelberg-Titlis

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...