Annaberg, Gosau, Russbach – Skigebied Dachstein West

02-07-2018 - WinterTrex

Wie zijn vaardigheden op de ski’s in een goede overzichtelijke omgeving wil proberen, kan rondom Annaberg, Gosau en Russbach in het skigebied Dachstein West goed terecht. De in totaal 119 pistekilometers op een hoogte van maximaal 1.620 m zijn vooral geschikt voor wintersporters met ambities. Maar geen zorgen: ook plezier komt hier niet tekort.


1) Algemene informatie over het skigebied Dachstein West

  • 119 pistekilometers met 69 km van een gemiddeld niveau
  • 44 km lange skiroute voor genieters “Panoronda” met prachtige uitzichten
  • langste afdaling vanaf de Hornspitz naar Russbach over 4,2 km en 741 hoogtemeters

In het skigebied Dachstein West zijn gezinnen en wintersporters die op zoek zijn naar de mooiste Alpenpanorama’s graag geziene gasten – en ook plezier wordt hier met een hoofdletter geschreven. Het skigebied ligt op de grens tussen Salzburg en Opper-Oostenrijk en bestaat uit 119 geprepareerde pistekilometers. 44 daarvan bieden als skiroute voor genieters “Panoronda” een uniek uitzicht op de omliggende bergen.

De drie dorpen Annaberg, Russbach en Gosau zijn de uitgangspunten naar het skigebied en bovendien het trefpunt van wintersporters van elke klasse. Een groot gedeelte van de pistekilometers is blauw (43 km) of rood (69 km). Adrenalinekicks zijn er voor experts op de zwart gemarkeerde steile hellingen “Bockleit’n” of de “Kanonenrohr”. In totaal is er voor avonturiers 7 km piste beschikbaar.

Dankzij de goede ligging van het middelgebergte is Dachstein West niet alleen sneeuwzeker, maar ligt het ook mooi in de luwte. De hoogteligging van maximaal 1.620 m is vooral aangenaam voor vakantiegangers, die minder waarde hechten aan sportieve extremen als aan gezellig, van de wind afgeschermde afdalingen en prachtige uitzichten en panorama’s. Die vind je dan onder andere op markante toppen als de Krippenstein.

De Krippenstein is een berg met een mooi uitzicht.

De gemiddelde sneeuwhoogte bedraagt tijdens het seizoen ongeveer 70 cm op de berg alsmede 50 cm in het dal. De afgelopen jaren werden gemiddeld 56 zonnedagen per seizoen gemeten, waarvan de meeste in de maand december.

Freestylers komen in Dachstein West in vier funparken en op 14 plezierpistes net zo aan hun trekken als gezinnen met kinderen, waar het skigebied vooral op is gericht. Bij deze service hoort onder andere een omvangrijk oppasaanbod naast de pistes, zodat ook ouders volledig van hun wintervakantie kunnen genieten.

Alleen al daarom hoort Dachstein West steeds weer bij de 10 gezinsvriendelijkste skigebieden in Oostenrijk en ontvangt ook bij ons alle vijf de sterren in de categorie “Families en kinderen”. Het gebied is niet in de laatste plaats een geheime tip onder wintersportfans met hoge eisen aan een excellente culinaire verzorging en alle aangename zaken voor een ontspannen vakantie.

2) Pisteplan Dachstein West

3) Skiën in het skigebied Dachstein West

In het op gezinnen georienteerde skigebied is het vooral erg rustig. Maar dat betekent niet dat liefhebbers van adrenaline in Dachstein West zich niet kunnen uitleven. De “Wilde Hilde” in Russbach is met een verval van 67 procent en de vele uitdagingen één van de meest uitdagende routes in Oostenrijk.

Bijna het tegendeel is de skiroute voor genieters “Panoronda” die over een lengte van 44 km niet alleen verschillende eisen aan pistes bevredigt, maar ook een uitzicht op de omliggende bergtoppen biedt, waarvan andere skigebieden zelfs in de hogere delen slechts kunnen dromen.

De namen zeggen alles al: gevorderden kunnen hun kunstjes proberen op de buckelpiste “Rodeo” en op de “Freien Fall” in Annaberg, waar de helling 65 m steil naar beneden loopt.

Ook uitdagende afdalingen wachten in Dachstein West op hun bedwingers.

En wie in Dachstein West veel van zijn uithoudingsvermogen en vaardigheden wil vragen, moet op weg van de Hornspitz naar Russbach. De route loopt over 4,2 km en overbrugt hierbij 741 hoogtemeter.

Onder freestylers is het skigebied met zijn vier verschillende funparken ook bekend geworden. Het “Youngster Freestyle Park” in Annaberg is bijzonder afwisselend. Maar een echte uitdaging is het “Snowpark Dachstein West”, dat beschikt over echte obstakels zoals een rail doublepipe en een pro kicker met een table van 15 m. Meer zin om rustig te beginnen? Dan op naar het “Rookie Park Russbach” of naar de “Playground Snowpark” in Gosau – want oefening baart zoals bekend kunst!

Het skigebied Dachstein West wil alle wintersporters aanspreken, maar concentreert zich vooral op de belangrijkste doelgroep: kinderen. Daarom ontfermt het skigebied zich vooral over de allerkleinsten. Zij leren bijvoorbeeld in het “Kid’s Cross Ötscherpark” in Gosau de sport van A tot Z kennen en doen in de vele skischolen met behulp van de mascottes Bruno, Brumsi en Fuxi de beste ervaringen op de berg op.

4) Expertbeoordeling

Onze experts van WinterTrex geven het skigebied Dachstein West punten voor de hoge gezinsvriendelijkheid en bijzondere veelzijdigheid. Met een totale beoordeling van vier sterren ligt het gebied ver boven het gemiddelde.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Naast de piste

Terwijl Ischgl en andere skigebieden vooral bekend zijn vanwege de après-ski, gaan Annaberg, Russbach en Gosau vooral voor authentieke gastvrijheid met een typische Oostenrijkse sfeer. Het is bijna onmogelijk om alle hutten met hun zonneterrassen te noemen. Bezoekers zijn bijvoorbeeld altijd weer enthousiast over de Rottenhofhütte in Annaberg en de Breininghütte bij de Törleck-afdaling in Gosau. Een ontspannen mix van winterwandelen, koetstochten, pauzes in hutten en rodelplezier vullen het gezellige gezinsprogramma.

Rodelen in het skigebied Dachstein West is bijzonder kindvriendelijk.

Maar ook feestbeesten vinden plezier in het skigebied. Wie van een leuk feestje houdt, kan bijvoorbeeld terecht op de Gogosau Alm en viert met burgers en beats tot in de vroege uurtjes. Een hoogtepunt is de feestweek midden maart, die het hele skigebied in een feesttoestand brengt. Hier staan veel dj’s, bands, ski-challenges en natuurlijk veel après-ski op het programma.

6) Plaatsen in het skigebied Dachstein West

De drie vaste punten Russbach, Annaberg en Gosau vormen het fundament van het skigebied Dachstein West, dat in een driehoek rond de pistes ligt. Russbach aan de pas Gschütt ligt op 813 m hoogte in het Salzburger Land en is met slechts ongeveer 800 inwoners overzichtelijk – als je tenminste afziet van de vele bezoekers tijdens het skiseizoen. Het mooie Annaberg is een elegant skicentrum uit de boekjes. Vanuit hier kom je met de Donnerkogelbahn Annaberg of de stoeltjeslift Kopfberg direct in de skiregio.

Luchtopname van Annaberg.

Gosau geldt als gezins- en epicentrum van het gebied en ligt op 767 m hoogte. Bijzonder indrukwekkend is het uitzicht vanaf de Vordere Gosausee op de Dachstein. Hier vinden bezoekers de beste en meest elegante accommodaties en kunnen bijvoorbeeld het familiepretpark “Urzeitwald” bezoeken.

7) Heenreis naar het skigebied Dachstein West

Met de auto is de route naar Dachstein West eenvoudig en rijd je het beste naar Gosau. Via de A8 richting Salzburg neem je bij het knooppunt Salzburg de richting Villach/Salzburg/Italië. Vanaf de afslag Golling loopt de weg richting Gosau, waar je vele parkeermogelijkheden vindt. Vanuit het zuiden is de route over de A10 tot aan Eben en vervolgens naar Annaberg het best.

Met de trein en de bus kom je net zo eenvoudig in het skigebied. Met de trein rijd je naar Salzburg, Golling-Abtenau of Bischofshofen, waarna je overstapt op de bus naar Annaberg. Ook vanuit Bad Ischl rijden dagelijks bussen.

Wie nog comfortabeler wil reizen, maakt het best gebruik van de nabij gelegen luchthaven Salzburg.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Dachstein West

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

Fit voor het skiën: fitnesstips van de experts

Wie zijn lichaam ook in de zomer fit houdt, voelt zich tijdens het skiën of ...

Weetjes over het skiën. De grootste misvattingen

“Skiën is gevaarlijk”, “skiën is niets voor senioren” en ...