Het bio-hotel als trend – Duurzaamheid tijdens de skivakantie

09-11-2017 - Marien Le Comte

Regionaal, biologisch, gezond – duurzaam vakantievieren is een trend. Veeleisende gasten voelen zich goed als ze biologisch geteelde producten aangeboden krijgen en in een naar vers hout geurend hotel worden ondergebracht, dat tot in het kleinste detail een ecologisch concept kent. Veel hotels in de skigebieden hebben zich op dit soort klanten ingesteld.

Het is algemeen bekend dat het bewustzijn over voeding verandert. Gezond leven, biologisch geteelde levensmiddelen en regionale producten worden steeds meer een trend. De gezondheidstrend is ook al langere tijd zichtbaar in andere sectoren dan de levensmiddelenindustrie: wonen in een natuurlijke omgeving, eerlijk gemaakte kleding en meubels, hernieuwbare energie. De bewuste omgang met hulpbronnen heeft betrekking op alle aspecten van het leven. Veel mensen willen ook tijdens hun vakantie geen afstand doen van deze levenswijze en hechten waarde aan een duurzame en biologische accommodatie in hun vakantiedorp. Daarom specialiseren steeds meer hotels zich op een volledig biologisch concept. Maar niet elk hotel met veel hout op de kamers is meteen een bio-hotel. Een gevestigde controlerende instantie is de Oostenrijkse vereniging ‘Bio Hotels’. Een voorwaarde om ook tussen de biologische hotels te worden opgenomen is dat de gehele accommodatie door het biologische aspect wordt gekenmerkt. De bio-standaarden gelden voor alle sectoren, van de ingrediënten voor de gerechten via ecologische stroom en gerecycled papier tot aan natuurlijke reinigingsmiddelen.

Hoogste biologische standaard in het Pustertal

Het Taubers Bio Vitalhotel in Kiens is één van deze volledig biologische hotels. Het hoort bij de vereniging ‘Bio Hotels’ en voldoet daarmee aan deze erkende hoge biologische standaarden. Volgens eigen zeggen is dit het meest duurzame hotel in Zuid-Tirol. Het bio-label zie je hier dan ook overal. De hotelbezitter Gerd Tauber is gecertificeerd biologisch kok alsmede gediplomeerd gezondheidsadviseur voor voeding. Hij geeft zijn gasten graag persoonlijk advies. Hebben de gasten coeliakie en lactose-intolerantie? Geen probleem voor de speciaal geschoolde koks. De groente uit de eigen tuin is 100 procent biologisch en andere producenten zijn vaak ‘buren’, zodat de producten voornamelijk uit de regio komen. Zelfs de biologische architectuur van de accommodatie is bekroond met een milieuzegel. Van de stroomvoorziening via de gezonde levensmiddelen tot aan biologische reinigingsmiddelen is het hele hotel biologisch en milieuvriendelijk georiënteerd. De eigen shuttlebus brengt u naar het skigebied bij de Kronplatz met 116 kilometer pistes.

Sauna in het bio wellnesshotel Holzleiten

Bio en wellness in het Inntal

Een inrichting volledig van natuurlijk materiaal zoals hout en linnen, verse bloemen, aangename geuren en smakelijke levensmiddelen – het prikkelen van de zintuigen speelt een grote rol in een duurzaam hotel. Het bio wellnesshotel Holzleiten in Obsteig, eveneens lid van de bio hotels, hecht bijzondere waarde aan de zintuigen. Direct bij aankomst ontvangt de gast een biologisch vlierbloesemdrankje, terwijl hij geniet van de bijzondere geur van het larikshout en andere natuurlijke essences. Bio wordt hier als algehele ervaring gezien, die met zeer hoge kwaliteit het levensplezier moet verhogen. Daar hoort natuurlijk ook bij dat in de keuken alleen met biologische levensmiddelen wordt gewerkt. Ook de energiebehoefte wordt voor de volle 100 procent met ecologische stroom van Tiroolse waterkracht gedekt. Het skigebied Grünberg met een liefdevol vormgegeven kinderland en mooie skitourroutes ligt 3 km bij het hotel vandaan.

Duurzaamheid in een rustieke omgeving

Waardering voor levensmiddelen en gezond leven zijn de belangrijkste voorwaarden voor duurzaam huishouden. Dit staat natuurhotel Miraval in Bruneck op het lijf geschreven. Het 3,5-sterren hotel ligt eveneens in Zuid-Tirol en is een familiebedrijf. Hier vallen onder het aspect ‘duurzaamheid’ een ‘onvervalste, natuurlijke keuken en alle comfort van een modern familiehotel’. Verse melk bij het ontbijt en glutenvrije gerechten horen bij de standaard. Het lichte ontvangstgedeelte met hertengeweien aan de muur en de met veel hout ingerichte kamers zorgen daarnaast voor een rustieke en tegelijkertijd natuurlijke sfeer. Opvallend is ook de panoramische ligging van de accommodatie met uitzicht op het Pustertal. De hoteleigen shuttlebus brengt de gasten indien gewenst naar het 8 km verderop gelegen skigebied Kronplatz.

Het natuurhotel Miraval

Bio en wellness in harmonie met elkaar

Bij een gezonde vakantie hoort ook het lichamelijk welzijn. Hoe goed een uitgebreid wellnessaanbod met een duurzaam hotel samengaat, laat de Drumlerhof in Sand in Taufers zien. Het 4-sterrenhotel bezit een exclusieve Alpin Zirm Spa, die geheel in het teken van de alpenden en van biologische cosmetica staat. Naast de geuren van ceder en den in de sauna wordt voor de beautybehandelingen pure natuurlijke cosmetica van regionale kruiden en olies gebruikt. De kracht van de natuur moet hier een effect op menselijke schoonheid hebben – omvattender kan het haast niet. Bovendien bevinden zich in de kamers van het hotel lichte meubels van natuurlijk hout, in enkele suites ook geurige dennenhout. Op het seizoensmenu staan gerechten met regionale ingrediënten die deels door de hotelier zelf worden gekweekt. Skiërs komen in het Tauferer Arnthal op de 67 pistekilometers van het skigebied Speikboden aan hun trekken.

Rustiek en chique in de Drumlerhof

Gecertificeerde biologische boerderij in Kaiserwinkl

Een doordracht biologisch concept kunnen wintersporters niet alleen ruiken en proeven, maar ook aan den lijve ervaren. Deze stap richting verbondenheid met de natuur wordt gemaakt door de familie Steindl met hun gecertificeerde biologische boerderij in Walchsee. Op de Steindlhof dicht bij het meer staan niet alleen biologische producten op het menu, maar de gasten mogen ook indien gewenst meehelpen bij de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij. Kinderen kunnen tijdens een bezoek aan de stal kalfjes en konijntjes aaien. Zo maken bezoekers het echte, natuurlijk leven op het platteland mee. Naast de landelijke idylle met uitzicht op het Kaisergebergte staat ook skiën op het programma. Op slechts 1 km afstand van de boerderij ligt de toegang tot het skigebied Zahmer Kaiser.

Het biologische interieur – zoals hier in het bio wellnesshotel Holzleiten in Obsteig – is licht en natuurlijk.

Biologisch vakantievieren is een luxe – want een duurzaam aanbod met uitstekende gerechten en een natuurlijke uitrusting heeft zijn prijs. Maar afhankelijk van het type accommodatie kan deze bijzondere ervaring doorgaans betaalbaar zijn. Het is in ieder geval de moeite waard om met het goede gevoel op skivakantie te gaan dat je ook wat goeds voor jezelf en voor het milieu doet!

  • donderdag, 09. november 2017
  • auteur: Marien Le Comte
  • categorie: Skigebieden
Waar gaat de winterreis naartoe?

Ontspannen lukt ook op andere plekken dan op een zonovergoten strand. Wist je dat een ...

WinterTrex-Award 2018 – De beste skigebieden en accommodaties van het seizoen

Dit jaar ontvangen 69 accommodaties en 56 skigebieden de WinterTrex-Award 2018. Basis ...