Reisbestemmingcheck: 7 goede redenen voor Valfréjus

22-12-2016 - WinterTrex

In het noorden van de Franse Alpen, omgeven van de machtige Vanoise-Massief is het Mauriennedal. Dit gaat tot den grens van Italië. Aan het einde van het dal is het rustig gelegene Valfréjus op een hoogte van 1.550 m direct aan de berg. Sommige vinden het afgelegen, anderen vinden het een stuk onaangeraakte natuur. Valfréjus heeft een echte Alpine charme, daarom hieronder 7 redenen om naar Valfréjus op wintersport te gaan:

Het skigebied van Valfréjus © Office du Tourisme Valfrejus

1. Het gezellige dorpje

Alleen de reis op weg naar Valfréjus is aa

ngenaam en gemakkelijk, terwijl het is gelegen in een heuvelachtig terrein aan het einde van het dal. Over de passen Col de I’Iseran en Col du Mont Cenis is het Mauriennetal en Valfréjus goed met de auto en bus bereikbaar. Met de trein zijn het ongeveer 4 uurtjes van Parijs naar Modane, vanuit daar is het nog maar enkele kilometers naar het resort. Het dorpje zelf overtuigt met een mooi sfeer door een multifunctioneel dorpplein, harmonische architectuur met veel hout en leisteen. Het skistation heeft de vorm van een hoefijzer en rond om het dalstation aangelegd. Daardoor zijn cafés, bars, restaurants, skiverhuur en wc’s op loopafstand. Alle hotels en huisjes zijn ook daaromheen gelegen, alles is heel knus en dicht bij elkaar. Men kan zich eigenlijk alleen maar geborgen voelen.

Vooral voor kinderen en families biedt het skigebied erg veel vrijetijdsactiviteiten. De schaatsbaan op het dorpsplein is letterlijk zo lang open tot dat het ijs smelt en dat kan op zo’n hoogte wel duren. Bij het plaatselijke VVV-kantoor worden familievriendelijke activiteiten georganiseerd, zoals houtsnijwerk, sprookjes avonden, sneeuwschoen- en fakkelwandelingen.

2. Het familievriendelijke skigebied

Van het dalstation is het maar heel even met de gondel tot in het hart van het skigebied op het plateau d’Arrondaz op 2.222 m hoogte. Hier verzamelen zich skiles groepen op het oefenterrein, freestyler in het funpark en genieters op het zonterras van de hut. In totaal zijn er 10 liften, 24 pistes met een lengte van totaal 70 km en 80 sneeuwkanonnen. Kortom: een volledig skigebied. Alle faciliteiten zijn erg modern, geen lift is ouder dan 6 jaar waardoor men snel en comfortabel naar boven komt. Een van de grootste doelen in Valfréjus is het vorderen van de kinderen. Daardoor is er ook een kids-arena bij het middelstation en een kinderopvang evenals meertalige skischolen. Met een 6-persoons stoeltjeslift komt u van het middelstation naar de Punta Bagna op een hoogte van 2.737 m, dit is de hoogste punt in het skigebied. Vanaf daar kunt genieten van meerdere blauwe, een rode en een zwarte piste.

Het middenstation van Valfréjus (c) Olivia Zdrilic, Valfréjus

3. De 12 km lange dalafdaling

Na het plezier op de Punta Bagna gaat het een gegeven moment weer richting dal. Er zijn 2 dalafdalingen in Valfréjus, waarvan een naar het gondel station “hoefijzer” gaat: de piste “Jeu”. Op deze blauwe afdaling is Valfréjus erg trots. De piste Jeu is te bereiken via de blauwe pistes 26/27/28 of de rode piste 25, en gaat 12 km tot helemaal beneden. De afdaling is wel erg vlak aan het einde, maar met genoeg snelheid is dit geen probleem. Maar daardoor kan men heerlijk genieten van het landschap, de bossen, beekjes en verlaten bunkers terwijl men naar beneden skiet. Deze afdaling is een echt natuurbelevenis met een veelzijdig uitzicht.

4. Het Bob Park

Een hoogtepunt van het skigebied is het Bob Park bij de Chamasson-lift. Hier zijn 2 banen van elk 2 km lang. Dat is echt iets voor echte rodelfans. Er zijn meerdere ritten met scherpe bochten, obstakels, een belichtte tunnel van 35 m lang. ’s Avonds is er een magische sfeer, onder andere door de verlichting. Wie rodelen te saai vindt, kan me Snake Gliss een wat andere manier proberen: er worden meerdere bobs aan elkaar vast gemaakt, dit noemen ze “slang rodelen”. Er kunnen tot 12 personen aan elkaar vast worden gemaakt, die dan samen van de berg af gaan. Tickets voor de Bob Park zijn bij de lift kassa verkrijgbaar en kosten € 8,50 per rit en ca. € 25 voor 4 ritten. In de prijs is de rit, de rode kunststof slee en natuurlijk een helm inbegrepen.

5. Trendsport speedriding

Speedriding heet de trendsport, die alleen in Valfréjus wordt aangeboden. De afdaling is hoofdzakelijk op het terrein. Het is dus een aantrekkelijke variatie voor Freeriders. Het is een mix uit Kitesurfen en skiën, waarbij de skiër een 8 tot 15 m² grote vlieger op zijn rug heeft, waardoor het mogelijk is om rotsen heen te vliegen. Dat is een hele andere dementie voor de Cliff Jump. Bij de Roc Rouge, met de rode felsen organiseert de skivliegschool Ataka vliegles op ski’s. De leraren zijn gekwalificeerde paragliding-leraren met een specifieke kwalificatie voor speedriding. Voor de deelname aan de cursus hoeft men geen freeride-Crack te zijn en men hoeft ook geen vliegervaring te hebben. De skiërs moeten wel gevorderd zijn. Er zijn 3 verschillende diploma’s die men in weekendcursussen kan behalen. Dit is een plezierige sport die tot nu toe alleen nog maar in Frankrijk bestaat.

Speeriding – de combinatie van skiën en paragliding © Office du Tourisme Valfrejus

6. Notre Dame du Charmaix

De Notre Dame du Charmaix is een oude capelle uit het jaar 1500 en de meest bezochte bedevaart in het Mauriennedal. Ze is gebouwd op een steile rots in het dorpsgedeelte Charmaix en is via een stenen brug bereikbaar. Binnen is er een heilig beeld te bewonderen: het marmerfiguur van de jongvrouw van Charmaix met het kindje Jezus. Het beeld bestaat uit wit marmer dat zwart gekleurd is. Bijzonder aan de 4 kg zware standbeeld is de positie van de kleine Jezus, het hoofd strekt boven het hoofd van de Madonna uit. Een mythe zegt, dat het standbeeld in het jaar 1401 werd aangetroffen op de plek waar nu de Capelle staat. Sindsdien wordt staat ze daar en wordt elk jaar door velen bezocht.

7. De Muséobar

Voor cultureel geïnteresseerden is er in het dal plaatsje Modane net onder Valfréjus de Museóbar. Het “museum aan de grens”, waar het verhaal van het grensdorpje Modane wordt verteld. Het begint bij het leven in een bergdorp in 1900 en eindigt bij het florerende dorp in de vroege 20e eeuw. Naast de museum zalen gevuld met talrijke documenten en exposanten van toen der tijd worden de bezoekers meegenomen naar het nagebouwde café in de overhang van de eeuwen, waar ze terug gaan naar de tijd “fin de siécle” en de Annexatie van Savoye in Frankrijk. Er is een glanzende ambiance ‘Belle Epoque’ door klassieke kunstpiano’s en een salon met dansoppervlakte en jeugdstijl versiering. Het museum belicht de ontwikkeling van het kleine dorp aan de grens tussen Frankrijk en Italië. Het is een echte bezienswaardigheid!

Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...