Bad Kleinkirchheim – Skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald

13-11-2018 - WinterTrex

Een wintervakantie in het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald laat niet alleen de harten van skiërs sneller kloppen. Midden in het nationaal park Nockberge in Karinthië staan afwisselende pistes en een netwerk van gespoorde langlaufloipes op wintersporters te wachten. Natuurvrienden vinden betoverende wandelroutes in de ongerepte natuur en genieten van panoramische uitzichten, die je alleen maar hier vindt.

Midden in het nationaalpark Nockberge wacht het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald.

1) Algemene informatie over het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald

  • 103 pistekilometers in het nationaal park Nockberge
  • 28 liften
  • hoogste punt 2.055 m, laagste punt 1.001 m
  • 400 m lange verlichte piste

Het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald ligt in de zuidelijkste provincie van Oostenrijk, Karinthië. Het gebied hoort bij de grensoverschrijdende skiregio Karinthië en Oost-Tirol. Op de skiërs wachten 103 pistekilometers in het nationaal park Nockberge. Daarvan zijn 18 km blauw, 77 km rood en 18 km zwart. In totaal 28 liften, waarvan 7 sleepliften en 4 gondelbanen, brengen de wintersporters vanaf de dalstations naar de bergen. Voor liften & banen krijgt het gebied van onze experts 3 sterren. Vanwege de hoge ligging tussen 1.001 en 2.055 m is sneeuwzekerheid tijdens het gehele seizoen gegarandeerd. Een bijzondere ervaring is de 400 m lange verlichte pistes, waarop je tot in de avonduren kunt skiën.

Verre uitzichten vanaf het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald.

Bad Kleinkirchheim verbindt skiën perfect met wellness. De skipas geldt voor een dag op de pistes of voor een dag verblijf in de Therme Römerbad. Met de “TopSkiPass Kärnten & Osttirol GOLD” kan je in 24 skigebieden in Karinthie en 7 skigebieden in Oost-Tirol voortdurend nieuwe pistes zelf ontdekken, op in totaal ongeveer 853 pistekilometers.

In het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald schijnt tijdens het winterseizoen de zon gemiddeld 3 tot 6 uur. De regio haalt tussen de 6 en 10 sneeuwdagen. De sneeuwhoogtes bij de dalstations liggen tussen 15 en 45 cm en bij de bergstations tussen 25 en 85 cm. Voor absolute sneeuwzekerheid en zeer goed geprepareerde pistes zorgen extra sneeuwkanonnen. De sneeuwzekerheid krijgt van onze experts 4 sterren in de beoordeling.

2) Pisteplan skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald

3) Skiën in het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald

In het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald heeft u de beschikking over in totaal 103 pistekilometers van verschillende moeilijkheidsniveaus. Hier vindt elke skiër van beginner tot professional de perfecte voorwaarden voor de alpiene skisport.

De pistes op de Kaiserburg, bij de Brunnach en op de Nockalm zijn extreem breed, zodat hier naast de alpiene skisport ook het snowboarden zonder problemen mogelijk is. Een boardercross-route vind je bij de Kaiserburgbahn. Freeriders en skiërs in de diepe sneeuw vinden hun speciale terrein bij de bergstations van de liften Mulde en Hirschsprung.

Ideaal voor carven en zeer geschikt voor beginners en herintreders zijn de brede hellingen van de Nockberg, die boven St. Oswald ligt. Een bijzondere uitdaging voor ervaren skiërs is de 3,2 km lange wereldcupafdaling Klammer. Wie ’s avonds nog eens de piste op wil, vindt bij de Sonnleitenlift een ongeveer 400 m lange afdaling die verlicht wordt.

Voor vrienden van de Noordse skisport liggen in het Bad Kleinkirchheimer Tal prachtige routes klaar. Zeker aan te raden voor ambitieuze langlaufers is de ongeveer 8 km lange Römerloipe, die op een hoogte tussen 1.500 m en 1.180 m door de Nockberge loopt.

Veel plezier in de sneeuw belooft het snowpark van Bad Kleinkirchheim. Een eigen lift brengt de freestylers op de juiste hoogte. Het park ligt op een zonnige helling in de buurt van de Nockalmbahn. Er zijn zones voor beginners en routes met meer uitdagingen. Verschillende boxen, rails, tubes en kickers zorgen ervoor dat de adrenaline toeneemt. Ook aan de kleintjes is met een speciale Kids Slope gedacht. Dit draagt eraan bij dat onze experts de gezinsvriendelijkheid in het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald van de beste beoordeling met 5 sterren voorzien.

De funslope in het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald zorgt voor actie.

4) Expertbeoordeling

Met 3,8 van 5 mogelijke sterren beoordelen onze experts het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald bovengemiddeld goed. De beoordeling bestaat uit top beoordelingscriteria, beoordelingscriteria voor overige belangen en overige beoordelingscriteria. De maximale beoordeling van 5 sterren behaalt Bad Kleinkirchheim maar liefst twee keer. De experts beoordelen de gastronomie met restaurants en berghutten uitstekend. Bovendien ontvangt het criterium “Families en kinderen” ook het beste oordeel met 5 sterren.

Actuele stand en meer informatie bij WinterTrex.

5) Activiteiten naast de piste

Après-ski in Bad Kleinkirchheim/St. Oswald is net zo afwisselend als de verschillende skipistes. Vooral de romantiek in de hutten wordt hier met hoofdletters geschreven. Zeer gezellig zijn bijvoorbeeld de “Waldtratte” bij het middelstation van de Kaiserburgbahn, de “Brentlerhütte” bij de Priedröfpiste of de “Unterwirthütte” bij de Maibrunnafdaling. Modern is het in “Nock IN” bij het bergstation van de Brunnach-Nationalparkbahn. Een eerder rustige en gezellige sfeer vind je dan weer in “Oswald Platzl” in St. Oswald. Verschillende bars zoals de “Victoria Pub” bij de Kaiserburgbahn zijn eveneens populaire ontmoetingspunten. 3 van 5 mogelijke sterren geven onze experts het après-skiplezier in Bad Kleinkirchheim. De afwisselende gastronomie krijgt alle 5 sterren. “Landhaus Stüberl”, “Dorfwirt” of de St. Oswalder “Bockhütte”: in bijna alle restaurants staan regionale specialiteiten op de gasten te wachten.

Het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald nodigt uit tot gezellige pauzes.

Bad Kleinkirchheim werd als één van de eerste alpiene wellnessdorpen onderscheiden – de Römerbad-thermen kan namelijk met de skipas worden bezocht. De thermen worden gevoed met mineraalbronnen, die ontspringen in de Nockberge en de watertemperatuur ligt bij aangename 30 graden. De op 12.000 m² en drie etages verdeelde thermen bieden met hun afwisselende sauna- en wellnesslandschap met uitzicht op de omliggende bergwereld pure ontspanning voor de badgasten.

Naast de alpiene en Noordse sporten zijn in de skiregio Bad Kleinkirchheim/St. Oswald verdere sportieve activiteiten mogelijk. Sneeuwschoenwandelingen, ritten met de paardenslee door het winterse landschap of plezier op één van de vier rodelbanen zorgen voor afwisseling.

In Bad Kleinkirchheim/St. Oswald kan je ook schaatsen.

Bovendien zijn er meerdere ijsbanen beschikbaar. Ook kan je aan georganiseerde tochten met een hondenslee door het winterse landschap deelnemen. Volledig tot rust komen wintersporters tijdens een wandeling door het nationaal park Nockberge. Hier liggen vele wandelroutes, die ook in het winterseizoen zeer goed begaanbaar zijn.

6) Plaatsen in het skigebied

Al in de 17e eeuw kwamen de eerste badgasten naar Bad Kleinkirchheim. In 1977 werd het dorp officieel als genezend kuuroord erkend. Het hele jaar door hoort Bad Kleinkirchheim bij de 20 meest bezochte plaatsen in heel Oostenrijk. In de jaren ’50 ging men zich ook toeleggen op de toeristische wintersport. Sindsdien wordt het dorp voortdurend uitgebouwd en gemoderniseerd. St. Oswald is net zoals de gemeente Zirkitzen een dorpsdeel van Bad Kleinkirchheim, dat bij de regio Spittal an der Drau in Karinthië hoort. Terwijl de stedelijke ontwikkeling van Bad Kleinkirchheim intussen overwegend op het toerisme gericht is, heeft St. Oswald zijn traditionele boerse karakter weten te behouden. Hier kunnen enkele historische boerderijen worden bezocht.

Bezienswaardige gebouwen in en rondom Bad Kleinkirchheim zijn onder andere de kerk St. Ulrich, de kapel St. Kathrein, die over de als eerste ontdekte thermale bron werd gebouwd en de kerk van St. Oswald. Hier kunnen nog vijf fresco’s uit de 16e eeuw worden bewonderd.

Ongeveer een half uur rijden verderop ligt Spittal an der Drau. Vele kleine winkels in het historische centrum nodigen hier uit tot shoppen. Maar ook op cultureel gebied heeft Spittal het een en ander te bieden. Met kasteel Porcia ligt hier bijvoorbeeld één van de belangrijkste bouwwerken uit de Renaissance buiten Italie. Bezienswaardig is ook het plaatselijke museum. Het biedt onderdak aan één van de vier grootste volkenkundige verzamelingen van Oostenrijk met meer dan 20.000 voorwerpen.

Vanuit Spittal an der Drau kom je na een korte rit bij de Millstätter See. Hier is vooral het foltermuseum in de burcht Sommeregg een bezoek waard. Oosterse spanning vind je in het Bonsai-museum met bijbehorende zen-tuin, die ook in de winter een hele bijzondere charme heeft.

7) Heenreis naar het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald

In Oostenrijk heerst vignettenplicht op alle snelwegen en gekenmerkte wegen. Uitgezonderd zijn snelwegen en andere routes, waarvoor speciale tol moet worden betaald. De “Pickerl”, zoals de vignet in Oostenrijk wordt genoemd, is er met verschillende geldigheidsduur van 10 dagen, twee maanden of een heel jaar. Sommige passen zijn tijdens het winterseizoen gesloten, voor andere heerst sneeuwkettingenplicht. Een geschikte winteruitrusting is dus in ieder geval noodzakelijk voor de skivakantie in Bad Kleinkirchheim/St. Oswald.

De heenreis met de auto vanuit Duitsland is mogelijk via de snelweg vanaf München in de richting van Salzburg. Daarna rijd je verder over de tolweg A10 tot aan de afslag Millstätter See. De B88 loopt daarna direct naar Bad Kleinkirchheim.

Als alternatief kunnen bestuurders vanuit Duitsland de heenreis via München, Salzburg en Bad Gastein naar de autotrein Böckstein kiezen. Met de autotrein rijd je dan door de tunnel naar Mallnitz, vervolgens over de A10 en de B88 naar Bad Kleinkirchheim.

Het dichtstbijzijnde station ligt ongeveer 30 kilometer verderop in Spittal an der Drau. Vanaf Spittal rijdt regelmatig een postbus naar Bad Kleinkirchheim. De rit duurt ongeveer een uur.

Voor de heenreis met het vliegtuig is de luchthaven van Klagenfurt een aanrader, die ongeveer 55 km bij het skigebied Bad Kleinkirchheim/St. Oswald vandaan ligt. Ook hier is een busverbinding. De rit (met overstappen) duurt echter meer dan 3 uur. Alternatief is het ook mogelijk om op het vliegveld een auto te huren, zodat je ook op die manier naar het skigebied kunt komen. De autorit vanaf het vliegveld naar het wintersportoord duurt ongeveer 50 minuten.

8) Weer, sneeuwhoogtes en webcams Bad Kleinkirchheim/St. Oswald

Vooraf naar het skigebied kijken en zien of de zon schijnt? WinterTrex heeft informatie over het weer, actuele sneeuwhoogtes en webcambeelden.

Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...