Skiën in tijden van corona: skivakantie is mogelijk

10-08-2020 - WinterTrex

Op dit moment is er veel onzekerheid over vakanties in tijden van Corona. Dit zorgt ook voor vragen rond het thema skivakantie: Moet ik volgende winter wel op skivakantie? Is het niet “gevaarlijk” om dicht op elkaar in een lift te zitten? Kan ik bij twijfel na de boeking nog steeds gratis annuleren? Voor WinterTrex zijn deze vragen en de daarmee gepaard gaande onzekerheid begrijpelijk, maar meestal ongegrond. Waarom dat zo is, vertelt WinterTrex-bedrijfsleider Thomas Bartel in dit interview:

Skiën in tijden van corona: kan dat?

Meneer Bartel, ten eerste, ongeacht de onzekerheid van veel wintersporters: zal een skivakantie volgende winter überhaupt mogelijk zijn?

Op dit moment kunnen we gerust zeggen: het winterseizoen 2020/2021 gaat door! Wij staan in zeer nauw contact met de accommodaties, VVV’s en kabelbanen in alle Europese skigebieden, waar hard wordt gewerkt aan concepten voor een veilige skivakantie. Dat het snel gaat, blijkt uit de heropening van verschillende zomerskigebieden in Oostenrijk en Italië en de opening van de kabelbanen in het algemeen. Daarnaast heeft Zwitserland bijvoorbeeld een speciaal keurmerk voor een veilige vakantie geïntroduceerd.

Het zomerskigebied aan de kitzsteinhorn is al opnieuw geopend.

Dat een wintervakantie in principe mogelijk is, staat dus (vooralsnog) buiten kijf. Maar kunnen skiërs zich echt veilig voelen op de piste?

Ja, absoluut! Zelfs gerenommeerde deskundigen zoals de epidemioloog en viroloog Prof. Kekulé,  beschouwen bijvoorbeeld zetelliften – zelfs zonder coronamaatregelen – als ongevaarlijk. Dat heeft hij onlangs in zijn MDR-podcast verklaard. Daarnaast zijn er de reeds bekende concepten van skigebieden voor een veilige skivakantie: in de gondels zijn bijvoorbeeld mondmaskers verplicht en zullen minder personen toegelaten worden. Op veel plaatsen is dit nu al aangepast voor de zomeractiviteiten. Wellicht zullen skiërs die in de rij staan voor een lift aan de hand van markeringen een minimumafstand moeten houden. Bij de meeste liften gebeurt dit al automatisch door de aangebonden ski’s. Bij het skiën zelf ben je dan weer buiten in de frisse lucht en sowieso “op afstand” – de belangrijkste infectiewegen zijn hier dus niet te vinden.

En hoe zit het met de veiligheid naast de piste?

Eerst en vooral zijn er veel maatregelen van de accommodaties zelf om infectieketens te voorkomen of om een infectie zo snel mogelijk op te sporen: in Oostenrijk moeten bijvoorbeeld alle hotelmedewerkers regelmatig worden getest. In Zwitserland wordt, zoals ik al zei, een extra keurmerk toegekend aan “veilige accommodaties”.

Bovendien zijn wij van mening dat met name skivakanties mensen de mogelijkheid bieden om het risico op infecties uit de weg te gaan en dus te minimaliseren door hun eigen gedrag – naar mijn mening zelfs beter dan in het dagelijkse beroepsleven.

Kunt u concrete voorbeelden geven van dit persoonlijke gedrag?

Zeker! Op een skivakantie kan iedereen zelf beslissen of hij of zij in een “contactarm” appartement of chalet, een klein, overzichtelijk pension of in een groter hotel wil verblijven, of hij of zij naar de berghut wil gaan voor de lunch of een eigen lunchpakket wil meenemen, of hij of zij ’s avonds op restaurant wil gaan of voor zichzelf wil koken, of hij of zij gebruik wil maken van het vermoedelijk beperkte après-ski aanbod, of hij of zij gebruik wil maken van een drukbezochte liftinstallatie, enz.

Een eigen chalet of appartement garandeert minder contact. In pensions en hotels worden bovendien verschillende hygiëne- en afstandsmaatregelen nageleefd.

Ze zijn ook relatief “dicht bij huis”: het risico op besmetting is zelfs onderweg laag, aangezien de meeste mensen met de auto op skivakantie gaan. En in het slechtse geval is ook een snelle en ongecompliceerde terugreis mogelijk.

Kunt u de onzekerheid van de skiërs toch begrijpen? Hoe kunt u dit tegengaan met het oog op annuleringsmogelijkheden en andere garanties?

Natuurlijk kunnen we de onzekerheid begrijpen, daarom hebben we onze annuleringsmogelijkheden aangepast. Iedereen die op dit moment bij ons een skivakantie boekt, kan tot 30 september gratis annuleren. Onze stijgende boekingscijfers voor de komende winter laten ook zien dat dit aanbod veel klanten “kalmeert”. Bovendien zullen we ons ook in de toekomst aan de Europese wetgeving blijven houden als een reis vanwege de coronapandemie niet kan doorgaan. Ik zeg “ook in de toekomst” omdat wij, in tegenstelling tot heel veel andere reisorganisaties, 100% van de reizen die dit voorjaar niet konden doorgaan door de coronacrisis terugbetaald hebben. Onze klanten kunnen hierop blijven vertrouwen, ook al hopen we natuurlijk in veel opzichten dat een tweede lockdown niet zal gebeuren.

De geïnterviewde Thomas Bartel is de bedrijfsleider van WinterTrex en een gepassioneerde skiër.

Meer informatie over skivakanties in coronatijden en interessante links betreffende de maatregelen in heel wat skigebieden vind je op de WinterTrex-reisinformatiepagina.

10 goede redenen voor skiën in het Zillertal

Wie een skivakantie naar het Zillertal plant of al geboekt heeft, heeft alles goed ...

Wedstrijden & acties – meedoen en winnen!

Hier vind je de wedstrijden van WinterTrex. Regelmatig geven wij hier een gratis ...