Marc Poncin jaagt op wereldrecord speedskiing in Vars

03-04-2013 - WinterTrex

Speedskiing – de roes van de snelheid

Ieder jaar van januari tot april komen de wereldtoppers van de speedskiërs samen om in drie verschillende disciplines op de rond 50 wedstrijdparkoersen in Europa en in Noord-Amerika tegen elkaar aan te treden. De snelste en meest veeleisende trajecten liggen in de plaatsen Les Arcs, Verbier en Vars.

“Ik ben zeker dat wij in Vars een nieuw wereldrecord zullen zien”, zegt speedskiing-expert Marc Poncin (GBR) gedurende een interview dat wij voor het evenement met hem hebben gedaan. Tussen 29-03 en 05-04 2013 ging Poncin bij de Speed Masters in het Franse Vars van start. Het wereldrecord blijft weliswaar verder onaangetast, maar er waren talrijke persoonlijke records en een nieuw pisterecord.

Speedskiing is de enige sport waarbij men zonder motor een tempo van meer dan 200 km/h kan bereiken. Afgezien van een steile helling en een paar ski’s heeft men vooral een heleboel moed en een goede controle over zijn lichaam nodig.

De Brit Marc Poncin behoort tot deze moedige sporters en wordt door WinterTrex gesteund. Wij hebben de 48-jarige sporter een accommodatie in Vars ter beschikking gesteld zodat hij onbezorgd op de wedstrijd kan voorbereiden. Onze collega Christer Ajaxson van Snowtrex.co.uk wilde van Marc weten “hoe het aanvoelt als men met een dergelijk hoog tempo skiet“. Op deze vraag antwoordde Marc met een vergelijking: ”stel je voor dat je in een lift op de 50ste verdieping van een flat zit. Dan opent opeens een valdeur en je stort naar beneden!”.

Speedskiing – traditie sinds 1930

De eerste speedskiing wedstrijd vond al in de jaren dertig plaats maar de sport is sindsdien sterk veranderd. Vanaf het jaar 1989 worden de wedstrijden door de Fédération Internationale du Ski (FIS) georganiseerd. De deelnemers lijken daarbij in hun strakke skipakken, aerodynamisch gevormde helmen en speciale skistokken eerder op wezen van een andere planeet dan op skiërs. De speedskiërs trainen eerst in een windkanaal voordat zij zich op speciaal geprepareerde pistes met elkaar meten. Daarbij wint echter niet de deelnemer die als eerste de finish bereikt maar diegene die het snelste tempo op de piste haalt.

In plaats van een bezichtiging van het parcours kunnen de wedstrijders zich gedurende een vrije training met de piste vertrouwd maken. Door verschillende kwalificatieraces wordt het aantal deelnemers verminderd totdat uiteindelijk de winnaar in een finale race wordt vastgesteld. Het startpunt wordt na iedere race een groot stukje naar boven verschoven totdat het hoogste startpunt voor de finale race is bereikt. De start vindt in omgedraaide volgorde plaats – dat betekent dat de snelste skiër als laatste van start gaat. Het tempo op de ongeveer een kilometer lange piste wordt pas na 200-500 meter gemeten zodat de racers ook aan vaart kunnen winnen.

WinterTrex-expert Marc Poncin oefent deze sport als sinds ongeveer 30 jaren uit en behoort tot de meest succesvolle speedskiërs van Groot-Brittannië. Afgezien van de deelname aan een demonstratiewedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Albertville in 1992 heeft Poncin al twee keer de gevraagde kristallen bol van de FIS gewonnen. Zijn persoonlijke record ligt bij 245,23 km/h in de categorie Speed One. Tijdens het interview dat wij tijdens de wedstrijd in het Franse Vars met Marc Poncin mochten voeren zei hij: ”ook als ik nu heel goed getraind ben en met een leeftijd van 48 jaar fitter dan ooit ben, weet ik niet hoe lang ik nog zal meedoen“.Zijn vrouw is namelijk in verwachting en zij is het niet helemaal eens met de risico’s die Marc in Vars neemt. Maar desondanks heeft zij begrip voor de hartstocht van haar man.

Poncin haalt persoonlijk record: 196,084 km/h!

Het wereldrecord kon Marc niet breken maar de Brit heeft een eigen record gevestigd. Ondanks het slechte weer kon Marc zijn persoonlijke record in de categorie Dowhnhill succesvol verbeteren – met een ongelofelijk tempo van 196,084 km/h.

Het WinterTrex-team feliciteert zijn Trexpert en is blij dat de sporter weer behouden bij zijn vrouw in Engeland is.

 

Bron: http://www.vars.com/hiver/fr/vars-evenements/2013/speed-masters/index.php#!actu.php

  • woensdag, 03. april 2013
  • auteur: WinterTrex
  • categorie: Evenement
Kort, maar krachtig: funcarvers zorgen voor bijzonder skiplezier

Terwijl de korte, leuke carvers lange tijd werden uitgelachten, ontdekken steeds meer ...

In de sporen van de professionals: beroemde en beruchte wereldcuppistes

Elk jaar in de herfst begint voor de elite van de skisport weer de wereldcup. De ...